TEHNOLOGIE

Geoingineria: riscurile utilizării acesteia și argumentele „pro” și „contra” utilizării ei!

Geoingineria: riscurile utilizării acesteia și argumentele „pro” și „contra” utilizării ei!

O strategie la fel de riscantă precum economisirea potențială pentru a ne face să cumpărăm timp prețios (pe care îl pierdem) în lupta împotriva încălzirii globale!

Vorbim despre geoinginerie, sau ramura științei care urmărește găsirea de soluții pentru a reflecta mai multă lumina solară în spațiu, răcind astfel planeta.

În prezent, o mare parte a comunității științifice menține o atitudine de interes ridicat față de aceasta, în special pentru că raportul risc/beneficiu al posibilei sale aplicări nu este încă clar, chiar dacă doar în experimente la scară mică. 

Pe scurt, pe de o parte există un potențial enorm (răcirea Pământului nu ar rezolva nicio problemă, dar ne-ar câștiga timp), pe de altă parte riscurile, incertitudinile și necunoscutele fac din geoingineria un adevărat salt în gol.

În acest sens, în urmă cu câteva luni vorbisem despre inițiativa controversată a start-up-ului Make Sunset și reacția Mexico City, odată ce vestea experimentului (complet neautorizat) al lui Luke Iseman, actualul CEO al Make Sunsets, a devenit de domeniu public.

Potrivit lui Douglas MacMartin (profesor asociat la Școala Sibley de Inginerie Mecanică și Aerospațială de la Universitatea Cornell, inginer aerospațial și savant invitat la Institutul Stanford Woods pentru Mediu), geoingineria solară se rezumă la o simplă problemă de proiectare

Scopul cercetării este de fapt de a evidenția modul în care cheia exploatării acestei posibilități este planificarea atentă, adică înțelegerea modului de optimizare a efectelor de răcire ale ingineriei climatice în cel mai eficient mod, minimizând riscurile potențiale ale acesteia.

Profesorul, în timpul unui interviu la Institutul Stanford Woods pentru Mediu, a oferit câteva date și un punct de vedere interesant cu privire la utilizarea geoingineriei, pornind de la definirea acesteia și de câtă radiație solară ar trebui să trimitem în spațiu pentru a răci planeta.

Pământul primește energie solară și în același timp trimite o parte din ea înapoi în spațiu!

Pentru a modifica relația echilibrată dintre porțiunea care rămâne pe planetă și cea care este re-radiată din atmosferă, este creșterea imensă a efectului de seră (datorită gazelor care modifică clima, cum ar fi CO₂ și metan).

Pe de o parte, acesta din urmă a permis și permite în continuare majorității creaturilor terestre să trăiască, pe de altă parte, ne conduce peste marginea abisului, pentru că este excesiv.

"Gazele cu efect de seră din atmosferă, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul, la care le adăugăm pe cele prin arderea combustibililor fosili, creează un fel de pătură care face mai dificilă scăparea acelei energii.

Reflectarea a aproximativ 1% din lumina soarelui înapoi în spațiu ar fi suficientă pentru a aduce întreaga planetă înapoi la temperaturile preindustriale (scopul diferitelor proiecte realizate de guvernele din întreaga lume)!

injectare sulf

Modul de a face acest lucru care este cel mai bine înțeles, și modul pe care mă concentrez în principal în cercetările mele, este de a folosi aeronave specializate sau baloane pentru a introduce picături lichide sau solide numite aerosoli în stratosferă, la 19 km sau mai mult deasupra suprafeței Pământului.

Particulele se împrăștie apoi și aruncă lumina soarelui înapoi în spațiu. Numim această formă de geoinginerie solară „injecție de aerosoli stratosferici”, a explicat MacMartin.

interventii clima

Profesorul a avertizat, de asemenea, împotriva pericolului de a vedea geoingineria ca un fel de panaceu pentru toate bolile, care va distrage atenția și va atenua eforturile de reducere a emisiilor și risipa de resurse prețioase (cum ar fi apa și energia) care, totuși, rămân cele mai promițătoare strategii de combatere a schimbărilor climatice.

„Personal, mă gândesc la geoinginerie ca parte a unui portofoliu de soluții climatice: când conduci și realizezi că ești pe cale să lovești mașina din fața ta, iei piciorul de pe accelerație, dar nu te aștepți la asta pentru a rezolva problema.

Apăsați frânele și, de asemenea, bazați-vă pe centura de siguranță și pe airbag-uri.

Niciunul dintre noi nu se gândește să se facă acest lucru fără unul dintre aceste elemente, pentru a evita și/sau a atenua efectele unei coliziuni între vehicule. În mod similar, în ceea ce privește încălzirea globală, trebuie să facem totul”.

În acest moment, Mac Martin a vorbit despre riscurile asociate cu geoingineria:
„Aerosolii ar răci temperatura Pământului, suntem siguri în acest punct, dar substanțele folosite probabil ar slăbi și stratul de ozon (care în prezent încă se autovindecă) și, nu în ultimul rând, aerosolii cu sulfat ar cădea înapoi pe Pământ sub formă de ploaie acidă, odată ce viața lor în stratosferă este completă. 

În plus, dacă ar fi să oprim brusc desfășurarea aerosolilor stratosferici după ce ne-am bazat pe ei pentru o răcire semnificativă, revenirea rapidă la temperaturi mai calde ar putea provoca schimbări meteorologice extreme sau ecologice

Toate aceste considerente legitime fac dificilă ajungerea la un consens global cu privire la utilizarea geoingineriei, iar riscul de conflict geopolitic este în sine o posibilitate concretă și reală. 

De aceea m-am concentrat pe aspectul proiectării, investigând fiecare variantă posibilă: 

  • o latitudine față de alta? 
  • un amestec de substanțe diferite în loc de concentratul unei singure substanțe? 

Cred că aceasta (o abordare bazată pe curiozitate) este singura modalitate de a face geoingineria sigură.”

(Dacă ați apreciat acest articol, poate vă puteți gândi să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.)

Surse:

https://woods.stanford.edu/news/qa-solar-geoengineering-airbags-robust-climate-response?utm_source=Stanford+Science+Digest&utm_campaign=a5fd7fdeb7-EMAIL_CAMPAIGN_2023_06_21_11_31&utm_medium=email&utm_term=0_-a5fd7fdeb7-%5BLIST_EMAIL_ID%5D

https://www.mae.cornell.edu/faculty-directory/douglas-macmartin

www.hwupgrade.it 

Sursa foto: wikimedia common

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).