Politicile și practicile Israelului în perioada octombrie 2023 și iulie 2024 „sunt în concordanță cu caracteristicile genocidului”.
„Civilii au fost uciși în masă fără discernământ și disproporționat în Gaza, în timp ce în Cisiordania ocupată, inclusiv Ierusalimul de Est, coloniștii israelieni, personalul militar și de securitate au continuat să încalce drepturile omului și dreptul umanitar cu impunitate.”
Acestea sunt concluziile celui mai recent raport publicat de Comitetul Special al Națiunilor Unite pentru Investigarea Practicilor Israeliene care Afectează Drepturile Omului, înființat în decembrie 1968.
Documentul vine după cel prezentat în octombrie de Raportorul Special al Națiunilor Unite pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate, Francesca Albanese, intitulată „Genocidul ca ștergere colonială”.
Similar cu raportul lui Albanese, cel mai recent raport al ONU evidențiază modul în care Israelul provoacă în mod intenționat și sistematic moartea populației palestiniene, evidențiind metodele utilizate în acest scop:
campania de bombardare masivă și nediscriminatorie, folosirea unor atacuri bazate pe „inteligență artificială cu minim de supraveghere umană și creșterea cenzurii mass-media a statului evreu.”
O plângere explicită și detaliată despre care mass-media occidentală nu vorbește în ciuda relevanței și amplorii acuzațiilor și faptelor menționate.
„Prin asediul Gazei, obstrucționarea ajutorului umanitar, împreună cu atacuri direcționate și uciderea civililor și a lucrătorilor umanitari, în ciuda apelurilor repetate din partea Națiunilor Unite, a ordinelor obligatorii ale Curții Internaționale de Justiție și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate, Israelul în mod intenționat provoacă moartea, înfometarea și răniri grave, folosind foametea ca metodă de război și aplicarea pedepselor colective asupra populației palestiniene”, se arată în comunicatul de presă al ONU.
Campania masivă de bombardamente din Gaza a decimat serviciile esențiale, declanșând o catastrofă de mediu și epidemii infecțioase în rândul populației, forțată să bea apă poluată și lipsită, nu doar de alimente, ci și de sistemele de apă și canalizare, distruse de bombardamente.
„Prin distrugerea sistemelor vitale de apă, salubritate și alimente și contaminarea mediului, Israelul a creat un amestec letal de crize care vor provoca daune grave generațiilor viitoare”, se arată în document.
Comitetul a subliniat apoi faptul că Tel Aviv previne ajutorul umanitar, atacă organizațiile și lucrătorii umanitari prezenți la fața locului și împiedică intrarea bunurilor primare. A condamnat apoi atacurile împotriva UNRWA și a ONU în general.
Un alt aspect evidențiat de raportul ONU este cel legat de utilizarea inteligenței artificiale (IA) în atacuri:
„Utilizarea de către armata israeliană a atacurilor bazate pe inteligență artificială, cu supraveghere umană minimă, combinată cu bombe grele, subliniază nerespectarea de către Israel a obligației sale de a face distincție între civili și combatanți și să ia măsuri de protecție adecvate pentru a preveni decesele civililor”, se arată în raport.
În urma investigațiilor detaliate efectuate de jurnaliști israelieni și palestinieni, a reieșit deja că Israelul folosește sisteme AI care decid în câteva secunde ce palestinieni să omoare, fără nicio supraveghere umană.
Printre aceste sisteme apar „Lavanda” și „Habsora” („Evanghelia”):
primul, în primele săptămâni de război, a generat o listă de 37.000 de palestinieni suspectați că ar fi militanți ai grupărilor arabe de rezistență, indicându-i astfel drept ținte de lovit.
Al doilea, însă, desemnează automat clădirile care sunt o țintă legitimă. În acest fel, statul evreu a vizat în mod sistematic indivizii identificați de „Lavanda” în timp ce se aflau în casele lor, inclusiv ucigându-și întreaga familie.
Această combinație de sisteme de inteligență artificială a fost descrisă de un fost ofițer de informații drept o „fabrică de crime în masă” și reprezintă pentru Comitet o desconsiderare clară față de viața palestiniană.
Pentru a agrava acest context deja macabru și distopic, există cenzura sistematică implementată de Israel asupra mass-media.
Potrivit raportului, cenzura, suprimarea disidenței și țintirea jurnaliștilor sunt eforturi deliberate de a bloca accesul global la informații.
Deja în mai anul trecut, guvernul israelian a aprobat în unanimitate închiderea presei din Qatar Al-Jazeera, singurul radiodifuzor care a relatat despre războiul aflat în desfășurare din Gaza cu proprii corespondenți în domeniu.
Raportul Comitetului ONU se încheie prin a afirma în mod explicit că:
„obligațiile stabilite de dreptul internațional de a limita barbaria războiului și de a proteja drepturile omului, inclusiv dreptul la autodeterminare, sunt amenințate de încălcările Israelului și de faptul că alte state nu recunosc responsabilitatea lui și continuă să-i ofere sprijin militar și de altă natură.”
Comisia a mai spus că nerespectarea dreptului internațional „slăbește însuși miezul sistemului juridic internațional și creează un precedent periculos, permițând atrocităților să treacă neobservate”.
Raportul va fi prezentat la cea de-a șaptezeci și nouă sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite, pe 18 noiembrie 2024.
Adaugă comentariu