Știri Interne

Unde putem călători cu pașaportul românesc și unde putem intra cu buletinul!

Unde putem călători cu pașaportul românesc și unde putem intra cu buletinul!

Dacă doriți să călătoriți în străinătate trebuie să știți care sunt cele câteva țări din Europa în care ai nevoie de pașaport.

În același timp sunt țări care nu fac parte din Uniunea Europeană în care se poate intra și pe baza cărții de identitate.

Trebuie să știm că pașaportul românesc este unul dintre cele mai puternice din lume și se află între primele 20 de state de pe mapamond.

Cel mai bine este ca înainte de a pleca într-o călătorie să vă informați cu privire la accesul în statul pe care doriți să-l vizitați și regulile privind șederea sau tranzitul.

Dacă deții un pașaport al uneia dintre țările UE, nu trebuie să prezenți un pașaport sau alte documente de călătorie atunci când călătorești între țările din zona Schengen.

Țările care fac parte din spațiul Schengen sunt:

Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ungaria și Croația.

Cetățenii europeni trebuie să prezinte pașaportul doar atunci când călătoresc în Regatul Unit al Marii Britanii, fie că vorbim despre Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor.

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în statele membre ale Uniunii Europene:

Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda,Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Care sunt statele din Europa în care poți intra cu buletinul (cartea de identitate):

Pe site-ul mae.ro puteți găsi toate condiţiile de intrare şi regimul de şedere în statele membre ale Uniunii Europene, care sunt cele prevăzute în Directiva 38/2004 a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul la libera circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii UE şi membrii familiilor acestora.

Următoarele state permit intrarea cetăţenilor români şi pe baza cărţii de identitate:

Albania*, Andorra, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia*, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Malta, Moldova*, Monaco, Muntenegru*, Norvegia*, Olanda*, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord*, San Marino*, Serbia*, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

În ceea ce privesște Pașaportul românesc, acesta oferă un acces fără viză în 175 de țări din lume!

Dacă privim clasamentul al anului în curs, pașaportul românesc este între cele mai puternice din lume, oferind acces fără viză în 175 de țări din lume!

Pașaportul românesc se situează pe locul 17 în clasamentul Henley Passport Index, care clasifică documentele în funcție de numărul de state care sunt accesibile fără o viză prealabilă.

Acesta este clasamentul celor mai puternice pașapoarte din lume:

Japonia – 193 state

Singapore – 192 state

Germania, Corea de Sud, Spania-  190 state

Finlanda, Italia, Luxemburg – 189 state

Austria, Danemarca, Țările de Jos, Suedia – 188 state

Franța, Irlanda, Portugalia, Regatul Unit – 187 state,

Belgia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Republica Cehă – 186 state

Australia, Canada, Grecia, Malta – 185 state

Ungaria, Polonia – 184 state

Lituania, Slovacia – 183 state

Henley Passport Index din 2021 clasifică România pe locul 17, cu un scor fără viză/viză la sosire de 175.

Sursa: alba24.ro

https://www.mae.ro/node/1422

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).