Socialiștii nu reușesc să treacă norma extremistă: o parte a PPE este de partea conservatorilor și aruncă în aer planul lui Frans Timmermans.
Partidele italiene Fdi, Lega și Fi se bucură: este preludiul unei noi structuri europene.
Sergio Berlato: „Preludiu la o victorie pentru centrul-dreapta în UE”.
Gilberto Pichetto Fratin: „Votul confirmă că rezervele Italiei au fost fondate și împărtășite”
Pentru camerele de obicei mlăștinoase ale Parlamentului European, cea de ieri a fost o bombă.
Comisia de Mediu, alias Envi, s-a întrunit ieri dimineață la ora 10. Text în examinare, cel al Legii Naturii.
Acesta este setul de reglementări (provocate de Verzi și de președintele, Pascal Canfin) care ar dori să impună 25.000 de kilometri de râuri fără baraje și fără intervenție umană și care urmărește să pună constrângeri suplimentare industriei agricole.
Pe scurt, un pachet de legi incluse în noul acord verde și care mai mult decât alte nebunii ar putea să cupleze termenul de „mediu” cu cel de „sărăcie”.
Majoritatea Ursula s-a împărțit și cu o remiză fenomenală de 44 de voturi contra 44, comisia a respins efectiv întregul text.
După cum arată cifrele, o bună jumătate din PPE condus de Manfred Weber s-a aliniat cu grupul de dreapta, ECR, și cu piese din Renew EU, apropiate de Emmanuel Macron.
Totuși, nu avem de-a face cu un eveniment sporadic. Pe 16 iunie trecut, aceeași comisie (printre altele cea mai extremistă politic din punct de vedere al verdelui) oprise, din nou cu 44 de voturi contra 44, numeroase amendamente avansate de socialiști și alți aliați.
Egalitate absolută în analiza primului amendament care solicita suprimarea textului. Așa că era timpul să votăm următoarele amendamente, o listă uriașă de 4.000 de articole.
Evident, Canfin nu era capabil fizic să le facă față. Nu era nici la jumătatea drumului când a venit timpul pentru ședința plenară.
Verzii și socialiștii au fost nevoiți să meargă în Cameră fără legea Natura și să amâne până ieri în încercarea de a găsi o nouă majoritate.
Încercare eșuată. A pune benzină pe foc a fost atitudinea comisarului Frans Timmermans, care cu siguranță nu a acționat ca un super partener, apropiindu-se de deputați pentru a face presiuni.
Plângeri anticipate de Cronica Diasporei și confirmate de persoana direct vizată, deputatul german, Christine Schneider, care se retrăsese de la masa negocierilor cu cele mai intransigente forțe politice.
„Am fost în biroul vicepreședintelui Timmermans și, de asemenea, în biroul comisarului pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, la Strasbourg.
Au vrut să știe de ce avem nevoie pentru a promova legea. Nu eram singură. Erau și staff-ul și alți europarlamentari și au vrut să știe ce să facă pentru ca eu și grupul meu politic PPE să putem vota în favoarea acestei propuneri”.
În fața unor îndoieli bine întemeiate, la începutul lunii iunie, Schneider a fost amenințată că va fi obstrucționată în orice inițiativă viitoare.
Vestea a avut ecouri chiar dacă a fost înăbușită în mod corespunzător de mass-media și jurnaliştii care frecventează Bruxelles.
Nu atât pentru că în luna mai același text fusese deja respins în Comisia pentru agricultură.
Cu acea ocazie, ECR și PPE au votat împreună împotriva socialiștilor și au obținut majoritatea și datorită ajutorului Renew EU.
Dar pentru că atitudinea socialiștilor și vânătoarea de vrăjitoare împotriva PPE a determinat Consiliul să intervină.
Pe 20 iunie, la jumătatea drumului dintre primul vot de la Envi și cel de ieri, miniștrii mediului s-au întrunit pentru a da un aviz asupra unei noi formule a legii Natura.
Puțin mai îndulcit decât precedentele. Intenția politică a fost de a promova un text nou, mai blând și de a-l așeza în Comisia de mediu în speranța de a recupera câteva voturi de la PPE.
Textul a fost de fapt ușurat (Italia în persoana ministrului Gilberto Pichetto Fratintot a votat „nu”), dar noua majoritate nu s-a destrămat.
Acum, cu Legea Naturii respinsă definitiv în comisie, se deschide un nou proces procesual. În sensul că articolul 198 din regulament se va aplica pentru prima dată.
În practică, textul care va ajunge în Cameră (probabil la jumătatea lunii iulie) va fi cel inițial și fără modificări, dar se va da în mod expres indicația de a vota împotrivă.
Toate sunt piese ale strategiei de reconversie de la majoritatea condusă de socialiști la un viitor echilibru care va apărea după votul de anul viitor.
Nu se știe încă dacă PPE și ECR își vor uni forțele și dacă, odată ce o vor face, vor putea lua majoritatea la Strasbourg.
Ceea ce se dovedește a fi de mare interes este strategia băncii. PPE a declarat ieri că a susținut până la 27 de reguli incluse în acordul verde, dar că nu vrea să dea viață legii Natura în întregime.
Pentru PPE este de fapt un text care ar împinge Bătrânul Continent spre dezindustrializarea sectorul agricol.
Motivația este atât adevărată, cât și instrumentală:
- adevărată, pentru că popularii de acum pe aceste legi mai extremiste par să fi deschis ochii și să gândească drept;
- instrumentală pentru că este povestea perfectă pentru a justifica plecarea de la socialiști.
Pe scurt, este nevoie de o armă fumigenă și asta se numește verde extrem. Între timp, PPE continuă să găsească partea Ecr și a deputaților italieni mai presus de toate a FDI.
De asemenea, trebuie spus că rezultatul de ieri vine și din participarea constantă la activitatea FDI și capacitatea de a raporta. Ceea ce se așteaptă de la reprezentanții de la Bruxelles.
Dar când lucrurile funcționează, atitudinea merită o mențiune. Acestea fiind spuse, suntem abia la începutul călătoriei.
Bătrânul Continent are nevoie de o nouă mentalitate departe de extremismele verzi și mai aproape de nevoile reale ale antreprenorilor și cetățenilor.
(Dacă ați apreciat acest articol, poate vă puteți gândi să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.)
Sursa: laverita.info
Foto: Wikimedia
Adaugă comentariu