Război Ucraina

Banda Zelenski mănâncă ajutoarele militare: ministrul apărării a fost demis

Banda Zelenski mănâncă ajutoarele militare: ministrul apărării a fost demis

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comunicat oficial că a aruncat în aer scaunul ministrului apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, care a fost acuzat că a fost implicat într-un caz de corupție pentru unele provizii militare la prețuri umflate. 

Locul lui va fi luat de Rustem Umyerov, în prezent în fruntea Fondului Proprietății de Stat. 

Reznikov, care și-a anunțat astăzi demisia în Parlament, ar putea fi reciclat ca ambasador în Regatul Unit. 

Ținând cont de scandalurile de corupție care au cuprins ciclic Executivul ucrainean, provocând decimarea multora dintre cei mai iluștri membri ai săi, apoi este adăugată o nouă cărămidă. Și încă o „epurare” a lui Zelensky.

„Oleksiy Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război la scară largă. Consider că Ministerul are nevoie de noi abordări și alte formate de interacțiune atât cu armata, cât și cu societatea în ansamblu. Ministerul este condus acum de Rustem Umyerov”, a spus Zelensky. 

Rolul sculptat în contextul conflictului ruso-ucrainean de avocatul în vârstă de 57 de ani, care deține funcția de ministru al apărării din noiembrie 2021 și care acum și-a pierdut postul, a fost extrem de semnificativ. 

Reznikov, de fapt, s-a implicat continuu și intens în a îndemna aliații Kievului să furnizeze Ucrainei o cantitate din ce în ce mai mare de arme, inclusiv sistemele de apărare aeriană US Patriot, tancuri grele și obuziere. 

Recent, el a fost în fruntea cererii de avioane F-16 : în urma autorizației americane a Danemarcei și Olandei de a transfera avioanele la Kiev, Reznikov a mai scris pe Twitter: „se pare că Moș Crăciun există”.

Foarte curând, însă, dicasterul său a fost lovit de grave scandaluri de corupție. În ianuarie anul trecut, adjunctul său Vyacheslav Shapovalov a demisionat după acuzațiile potrivit cărora ministerul ar fi semnat contracte de aprovizionare cu alimente la două până la trei ori prețul pieței. 

Reznikov a rămas însă la postul său. Dar cutremurul se răspândise, implicând și alte ramuri ale Executivului. 

În aceleași zile, de altfel, ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasyl Lozynskiy, a fost arestat pe un mandat al Oficiului Național Anticorupție, care îl acuza că a acceptat, din septembrie 2022, echivalentul a 400.000 de dolari mită privind contractele de furnizare a generatoarelor de energie electrică. 

Pentru poveștile legate de misiuni trucate pentru a favoriza companiile "prietenoase" sau costul umflat al bunurilor și serviciilor achiziționate de ministere, șeful adjunct al Oficiului Prezidențial, Kyrylo Timoșenko, ministrul adjunct al politicii sociale, Vitaliy Muzychenko, miniștrii adjuncți pentru Comunitate Dezvoltare, Ivan Lukerya și Vyacheslav Negoda,  șefii adjuncți ai Serviciului de Stat al Transporturilor Maritime și Fluviale, Anatoliy Ivankevych și Viktor Vyshnyov, precum și  procurorul general adjunct, Oleksii Simonenko.

Faptul că fenomenul de corupție, izvorât din valul necontrolat de liberalizări de după căderea Uniunii Sovietice, a reprezentat în ultimele decenii și încă reprezintă un adevărat cancer pentru Ucraina nu este deloc nou și nici umbrele gigantice ale relației ambigue dintre marile bucăți de instituții ale statului și acei „oligarhi” care au reușit să obțină monopolul sectoarelor strategice ale economiei. 

În ciuda acestui fapt, Europa pare să dorească să grăbească intrarea Kievului în Uniune. 

Ucraina a solicitat aderarea la UE în februarie 2022, obținând statutul de țară candidată în iunie 2022. 

În decembrie va avea loc Summit-ul UE-Balcanii de Vest în care se va lua o poziție cu privire la deschiderea negocierilor pentru aderarea Ucrainei. 

Care, potrivit președintelui Consiliului European, Charles Michel, va trebui să adere la UE împreună cu cele șase state din Balcanii de Vest și Moldova „până în 2030”.

Sursa: 

https://www.lindipendente.online/2023/09/04/la-banda-zelenski-si-mangia-gli-aiuti-militari-rimosso-il-ministro-della-difesa/

https://www.ansa.it/nuova_europa/it/notizie/rubriche/altrenews/2023/09/04/ministro-difesa-kiev-annuncia-le-dimissioni-al-parlamento_2c581c25-073d-4941-a578-85f5058df186.html

https://www.adnkronos.com/internazionale/esteri/ucraina-zelensky-voglio-un-nuovo-ministro-della-difesa_780cYihKNy3Bp1JCx0vjXx

https://www.agi.it/estero/news/2023-09-03/zelensky-sostituisce-ministro-difesa-ucraina-22876180/

https://kyivindependent.com/governors-government-officials-lose-jobs-in-biggest-reshuffle-since-start-of-full-scale-war/

https://www.ansa.it/europa/notizie/rubriche/altrenews/2023/08/28/michel-entro-il-2030-nuova-fase-di-allargamento-ue_30550852-4e93-413e-9a35-46776aa9b8db.html

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).