Economie

UE reduce cercetarea, asistența medicală și șomajul pentru a finanța arme și a opri migranții

UE reduce cercetarea, asistența medicală și șomajul pentru a finanța arme și a opri migranții

Mai puțini bani pentru cercetare, asistență medicală și lupta împotriva șomajului, menținând în același timp finanțarea apărării și reducerea imigrației, lăsând în același timp fondurile destinate Ucrainei intacte!

Uniunea Europeană a aprobat o revizuire a bugetului de 64 de miliarde, dintre care doar 21 sunt fonduri noi, (comparativ cu 66 inițiale ale Comisiei), 10,6 miliarde vor merge la realocări și 33 la împrumuturi către Kiev. 

Cadrul financiar multianual 2021-2027 (CFM) prevede, prin urmare, noi resurse pentru doar o treime din ceea ce era prevăzut inițial de cabinetul von der Leyen. 

Cei care vor plăti prețul vor fi programele de cercetare, pregătirea pentru crize în sistemele naționale de sănătate, relocarea angajaților în UE și costurile suplimentare legate de împrumuturile pentru Next Generation UE: planul de redresare economică destinat țărilor cele mai afectate de pandemie.

În cele din urmă, doar rezerva financiară de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani pentru Ucraina a rămas intactă față de planurile inițiale: 17 miliarde de granturi (direct din resurse suplimentare sau realocate) și 33 de miliarde de împrumuturi sunt confirmate finanțate prin împrumuturi pe piața financiară. 

Din propunerea Comisiei din iunie anul trecut, care prevedea 65,8 miliarde de noi contribuții dintr-un total de 98,8 miliarde, am ajuns la 64,6 miliarde de euro, dintre care doar 21 de miliarde sunt fonduri noi. 

Reducerile au afectat doi dintre cei trei piloni ai revizuirii: alocările pentru secțiunea Migrație și dimensiune externă au fost aduse de la 12,5 la 9,6 miliarde, menținând în același timp cele 2 miliarde din rubrica „Migrație și managementul frontierelor” pentru implementarea Migrației și azilului.

Pact, în timp ce capitolul Step, platforma de stimulare a competitivității industriale a Uniunii în domeniul tehnologiilor inovatoare, cu impact redus asupra mediului și biotehnologiei, oferă acum doar 1,5 miliarde de euro pentru apărare în loc de 10 miliarde planificate anterior pentru InvestEu (3), Orizont Europa (0,5), Fondul pentru inovare (5) și, într-adevăr, Fondul European de Apărare (1,5). 

Pentru Horizon, programul care finanțează cercetarea în Europa, a fost stabilită o reducere totală de 2,1 miliarde, echivalentul renunțării la aproximativ 700 de proiecte științifice.

În cele din urmă, există reducerea de la 1 miliard de euro (de la 2,5 la 1,5) la Rezerva de solidaritate pentru urgențe, adică fondul care urmărește să garanteze sprijin efectiv unei țări care se confruntă cu grave dezastre naturale sau cu urgențe grave de sănătate publică, și reducerea dimensiunii Fondul de ajustare la globalizare, adică instrumentul de ajutorare a lucrătorilor angajați sau independenți care și-au pierdut locul de muncă în urma restructurării să își găsească noi locuri de muncă, care a fost redus de la 1,5 la 1,3 miliarde.

În ceea ce privește ajustările tehnice, propunerea Comisiei de a majora contribuțiile naționale cu 23,8 miliarde EUR a fost aproape complet respinsă. 

Instrumentul de flexibilitate, și anume fondul destinat unor eventuale intervenții din cauza unor urgențe neprevăzute, a fost redus de la 3 la 2 miliarde, 1,9 miliarde de costuri administrative au fost reduse și cele 18,9 miliarde de euro pentru Uniunea Europeană au fost desecretizate Instrumentul de recuperare, pachetul care urmărea să acopere costurile suplimentare legate de împrumuturile Next Generation UE (planul de redresare pentru țările afectate de pandemie). 

În cele din urmă, este prevăzută o reducere de 1 miliard pentru Uniunea Sănătății și de 1,1 miliarde pentru programele gestionate la nivel central ale politicii de coeziune și ale politicii agricole comune.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2024/02/03/lue-taglia-ricerca-sanita-e-disoccupati-per-finanziare-armi-e-fermare-i-migranti/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).