Geopolitică

G20 condamnă războiul, dar „uită” de Rusia. Vrea mai multe restricții green!

G20 condamnă războiul, dar „uită” de Rusia. Vrea mai multe restricții green!

În declarația finală, liderii denunță conflictul din Ucraina, dar nu numesc agresorul. Dar toți sunt de acord să facă forță pentru tranziția energetică.

Există o imagine care mărturisește cel mai mult ceea ce s-a întâmplat la reuniunea G20 desfășurată la New Delhi (în India) și care s-a încheiat ieri dimineață cu sesiunea numită One Future:

zâmbitorul președinte american Joe Biden dă mâna prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman (MbS) împreună cu prim-ministrul indian, Narendra Modi. 

În timpul campaniei sale electorale, Biden l-a acuzat și chiar insultat pe bin Salman numindu-l „paria”, deoarece se credea că ar fi ordonat uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi în 2018 la Istanbul.

Acum, în respect față de realismul politic, președintele american, care la momentul evenimentelor avusese linia dictată de banda celor mai extremiști dintre democrați și de teama că bin Salman ar îmbrățișa Moscova și Beijingul, reconstruiește axa cu saudiții și cu Ierusalimul, el însuși maltratat în trecutul recent. 

Fiind vorba despre reversul lui Biden, G20 care a văzut absența simultană a lui Vladimir Putin și a liderului chinez Xi Jinping, ieri după-amiază a găsit un acord cu privire la declarația finală și chiar dacă nu există nicio condamnare pentru Moscova, în urma invaziei din Ucraina (a fost imposibil, având în vedere că Moscova este la masă cu ministrul său de externe, Serghei Lavrov), nu a scutit Kremlinul de critici. 

Textul spune că „toate statele trebuie să acționeze într-o manieră compatibilă cu scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite în întregul ei”. 

Mai mult, „toate statele trebuie să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței, să încerce să dobândească teritoriu împotriva integrității și suveranității teritoriale sau a independenței politice a oricărui stat”. 

Nici aici Rusia nu este menționată, însă referirea la oricine a invadat Ucraina este clară:

„Solicităm tuturor statelor să respecte principiile dreptului internațional, inclusiv integritatea și suveranitatea teritorială, dreptul internațional umanitar și sistemul multilateral care salvează pacea și stabilitatea”.

Aici se face referire la problema grâului și la faptul că Moscova continuă să blocheze exporturile de la Kiev cu riscul de a înfometa țări extrem de fragile precum cele din Africa. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a scris într-o postare pe X (Twitter):

„G20 a adoptat o declarație finală. Suntem recunoscători partenerilor care au încercat să includă o formulare puternică în text. 

Cu toate acestea, în ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, G20 nu are de ce să fie mândru”. 

Un alt pasaj important din document este cel referitor la pericolele viitoare:

„Utilizarea sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare este inadmisibilă”.

Textul final a sosit după o negociere foarte dificilă, în timp ce premierul indian Modi a spus:

„Au existat opinii și evaluări diferite asupra situației”, care risca să eșueze până în ultimul moment, așa cum s-a întâmplat deja anul trecut în Bali (Indonezia). 

Este de remarcat faptul că, deși China și Rusia au spus că sunt împotriva limbii folosite, India, Brazilia și Africa de Sud au acceptat-o. 

Dar aici mai este un aspect care trebuie subliniat și este cel legat de semnarea declarației comune cu care își reafirmă adeziunea și centralitatea G20.

Dar de ce? Poate că motivul îl găsim în semnarea „Memorandumului de înțelegere” care vorbește despre construcția noului coridor de transport și comunicații care merge din India în Europa, trecând prin Arabia Saudită și Israel. 

Dacă cineva caută un câștigător în acest G20, trebuie să se uite la Modi, subestimat de prea multe ori, care prin această mișcare îl izolează pe Vladimir Putin și Xi Jinping cu un proiect de infrastructură susținut puternic de Washington (într-o perspectivă anti-Chinezesc, Silk Road), care lucrează de luni de zile la destinderea cu Arabia Saudită și prințul moștenitor Mohammed bin Salman. 

Este notoriu interesul față de proiectele de infrastructură care pot fi incluse în planul său Vision 2030 dezvoltat pentru a-și reduce dependența de petrol și a diversifica economia țării.

Pentru premierul italian, Giorgia Meloni, G20 a fost, de asemenea, o oportunitate de a-l întâlni atât pe primul ministru indian Modi, cât și pe primul ministru al Republicii Populare Chineze, Li Qiang. 

Întâlnirea, citim într-o notă de la Palazzo Chigi, „a confirmat intenția comună de a consolida și aprofunda dialogul dintre Roma și Beijing pe principalele probleme bilaterale și internaționale. 

Italia și China împărtășesc un parteneriat strategic global care va marca a douăzecea aniversare anul viitor și care va constitui farul pentru dezvoltarea prieteniei și colaborării dintre cele două națiuni în fiecare sector de interes comun.”

Cu puțin timp înainte de începerea G20, António Guterres, Secretarul General al Națiunilor Unite, în timpul unei conferințe de presă, a cerut o acțiune colectivă imediată a G20 privind clima și obiectivele de dezvoltare durabilă în contextul provocărilor globale:

„Am prezentat măsuri concrete care ar produce beneficii imediate, inclusiv un stimulent de cel puțin 500 de miliarde de dolari pe an, un mecanism eficient de recuperare a datoriilor pentru a sprijini suspendarea plăților, termene mai lungi de împrumut și rate mai mici în condiții mai echitabile pentru dezvoltarea țărilor în curs de dezvoltare aflate în dificultate”. 

Liderii G20 au înțeles mesajul, dar doar parțial propunerile lui Guterres pentru că, dacă este adevărat că se împinge pentru tranziția energetică și problema schimbărilor climatice, în documentul final nu există nicio urmă de angajament de timp privind eliminarea combustibililor fosili dar există un generic „dorim să accelerăm eforturile spre eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune”.

În acest sens, aflăm că Italia sprijină ferm înființarea Alianței Globale pentru Biocombustibili, cu scopul de a încuraja răspândirea biocombustibililor și tranziția energetică la nivel global, propusă de India în cadrul ministerialei G20 Energie desfășurată la 22 iulie în Goa.

Sursa: laverita.info

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).