Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat aseară o rezoluție prin care se cere o încetare imediată a focului în Gaza.
153 de țări au votat pentru dintr-un total de 193, în timp ce 23 s-au abținut (inclusiv Italia) iar 10 țări au votat împotrivă, inclusiv Israel și Statele Unite.
Deși nu este obligatorie, rezoluția este o expresie a poziției predominante la nivel internațional, care dorește să pună capăt conflictului o dată pentru totdeauna.
Printre cele 10 țări care au votat împotrivă, împreună cu Statele Unite și Israel, se numără și Austria, Republica Cehă, Guatemala, Liberia, Micronezia, Nauru, Papua Noua Guinee și Paraguay.
Italia se numără printre cele 23 de abțineri, alături de Germania și alte țări membre ale Uniunii Europene (Lituania, Olanda, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia).
Printre abțineri s-au numărat Ucraina și Regatul Unit, precum și Argentina, Capul Verde, Camerun, Guineea Ecuatorială, Georgia, Malawi, Insulele Marshall, Palau, Panama, Sudanul de Sud, Togo, Tonga și Uruguay.
Cu puțin timp înainte de vot, președintele american Joe Biden declarase că Israelul se bucură de sprijinul „majorității lumii”, inclusiv al Statelor Unite și al Uniunii Europene, dar că își pierde sprijinul din cauza „bombardamentelor indiscriminate”.
Rezultatul votului arată însă că la nivel internațional există o dorință clară de a pune capăt conflictului cât mai curând posibil.
În Uniunea Europeană, prevalează și linia de încetare a focului, marea majoritate a statelor au votat pentru, inclusiv Franța.
Votul are loc după eșecul unei rezoluții a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care, vinerea trecută, a cerut o încetare a focului umanitar în Gaza.
Din cele 15 țări cu drept de vot, în acel caz, 13 au votat pentru. Regatul Unit s-a abținut, în timp ce Statele Unite au votat împotrivă.
Cu toate acestea, aceștia din urmă fiind membri permanenți ai Consiliului, se bucură de drept de veto asupra rezoluțiilor și deci de puterea de a le bloca chiar dacă, ca și în acest caz, este singurul vot împotrivă.
Votul arată că poziția Statelor Unite este din ce în ce mai izolată în comparație cu cea a marii majorități a țărilor Națiunilor Unite.
La rândul său, însă, Israelul nu pare dispus să acorde nici cea mai mică atenție rezultatului votului, așa cum s-a întâmplat, de altfel, cu toate rezoluțiile anterioare neobligatorii ale ONU.
De fapt, în ultimele ore, raidurile israeliene au continuat fără încetare, cu bombardamente în Khan Younis, în Fâșia Gaza și incursiuni în Cisiordania ocupată.
Adaugă comentariu