Geopolitică

Israel: apare Toka, agenția de spionaj a viitorului

Israel: apare Toka, agenția de spionaj a viitorului

După cazul spyware-ului Pegasus produs de NSO Group, observatori din întreaga lume urmăresc cu oarecare interes start-up-urile de securitate cibernetică care apar și înfloresc în Tel Aviv.

Printre subiectele care merită cel mai mult atenție și prudență se remarcă Toka, companie înființată în 2018 de fostul premier israelian Ehud Barak și fostul șef al secției IT a Forțelor de Apărare Israelului, Yaron Rosen, care în timp de câțiva ani a rafinat instrumente de supraveghere și hacking al căror impact asupra drepturilor omului și securității este greu de prezis.

Potrivit unui raport publicat de ziarul Haaretz, compania de tehnologie a distribuit deja pe piața guvernamentală un sistem util pentru interceptarea și modificarea înregistrărilor CCTV.

Este un software disponibil Mossad-ului care vă permite virtual să urmăriți, să perturbați și să ștergeți imaginile camerelor CCTV care încadrează agenții.

Cu toate acestea, funcționalitatea instrumentului nu s-ar limita doar la sabotaj: atunci când este desfășurat de Toka, acesta garantează posibilitatea de a spiona în direct ceea ce este încadrat de camerele CCTV, precum și ștergerea și modificarea înregistrărilor prezente în arhiva.

Din ceea ce se poate vedea din unele documente care au ajuns pe mâna ziarului, produsul emblematic al companiei ar valorifica punctele slabe ale internetului obiectelor, „transformând senzorii IoT neexploatati în surse de inteligență”.

Nu este clar dacă programul dezvoltat și distribuit de Toka este capabil să profite de criticitățile prezente în echipamentele deja cunoscute ca fiind compromise, dacă a găsit o modalitate de a ocoli sistemele de securitate sau dacă a creat ceva complet original pentru a încălca apărările țintei, dar cu toate acestea se pare că totul pleacă de la capacitatea companiei de a se amesteca în conectivitatea Bluetooth sau Wi-Fi a instrumentelor.

Documentele interne relevă că în 2021 brandul semnase deja contracte cu guvernul israelian pentru un total de 6 milioane de dolari, însă există ambiții clare de expansiune.

Toka a început deja să își prezinte oferta către SUA, Germania, Australia, Singapore și mai multe națiuni notoriu nedemocratice.

Bazându-se pe informațiile difuzate pe pagina web a companiei, Italia ar urma să fie inclusă și în lista partenerilor de afaceri cu care s-au stabilit legături.

Indiscrețiile identifică așadar interesul pentru instrumentul S.U.A. Comandamentul pentru Operații Speciale (USSOCOM) și o agenție de informații nespecificată.

Software-ul în cauză ar putea permite serviciilor secrete ale diverselor națiuni să ascundă mai bine urmele trecerii lor, element care este deja controversat în sine atunci când este aplicat dinamicii geopolitice, dar care devine și mai deranjant prin prisma oricărei utilizări improprii precum spionajul și compromiterea jurnaliștilor, activiștilor și politicienilor.

Toka susține că „revizuiește în mod regulat lista de țări selectată, folosind evaluări externe cu privire la o serie de probleme, inclusiv libertățile civile, statul de drept și corupția”, totuși o astfel de poziție este îndoielnică, atât pentru că reasigurările similare s-au dovedit a fi total false în trecut dar și pentru că Israelul așteaptă învestirea lui Benjamin Netanyahu, un bărbat care a fost implicat de ani de zile într-un proces de corupție.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).