Știri Externe

Israel: apare partidul „Pentru toți cetățenii”, evrei și arabi împreună pentru egalitate

Israel: apare partidul „Pentru toți cetățenii”, evrei și arabi împreună pentru egalitate

A apărut de doar câteva săptămâni, dar contextul în care s-a născut îi cere să aibă deja ambiții destul de mari. Noul partid arabo-evreiesc „Pentru toți cetățenii”, fondat de Avraham Burg, un parlamentar israelian și Faisal Azaiza, cercetător palestinian și decan al Facultății de Asistență Socială și Științe ale Sănătății de la Universitatea din Haifa, și-a impus să fie egalitarist și corect, valori care au cedat reprimării Palestinei de către Israel de cel puțin 50 de ani.

Cel puțin 200 de persoane au participat în ultimele zile la întâlnirea de prezentare a grupului, organizată la un hotel din Tel Aviv.

Printre ei și politicieni de stânga, îngrijorați că strategia politică a actualului guvern de extremă dreapta, condus de Netanyahu, devine tot mai discriminatorie.

În orice caz, partidul nu va fi în mod deschis sionist sau anti-sionist, iar etichetarea în sine nu va fi scopul său, ci mai degrabă să transmită mesajul că este:

„o federație de multe tendințe ideologice care sunt de acord asupra unui singur lucru: toți israelienii ar trebui să fii egali”, cum spunea Burg.

Pe de altă parte, „există sioniști liberali care cred că această egalitate este posibilă în definiția lor a sionismului și sunt mulți care cred că este imposibil, dar atâta timp cât suntem de acord că toți cetățenii sunt egali, este bun orice punct de plecare".

Desigur, drumul cu siguranță nu este asfaltat și în acest moment este destul de greu de înțeles cum va merge.

Cu siguranță nu este de așteptat ca majoritatea evreilor israelieni să înceapă imediat să susțină ideea unui stat „pentru toți cetățenii săi”.

Mai presus de toate pentru că, așa cum a reiterat Sami Abu Shehadeh, un politician arab israelian și lider al partidului Balad (a cărui ideologie se bazează pe ideea că Israelul ar trebui să fie o democrație pentru toți cetățenii, fără deosebire):

„majoritatea evreilor din Israel nu este dispusă să renunțe la privilegiile de care se bucură în sistemul actual. Israelul este un stat rasist construit pe supremația evreiască și există un consens în acest sens în toate partidele sioniste.”

În cursul istoriei țării au existat deja exemple de partide evreiești cu reprezentanți arabi și partide arabe cu reprezentanți evrei, care nu au rezistat prea mult.

Dar un grup fondat pe colaborare reciprocă nu fusese niciodată văzut.

Un proiect promițător, așadar, a cărui supraviețuire se ciocnește însă de mai multe obstacole, printre care și legea.

Ca și cel aprobat de Parlament la 18 iulie 2018 și care de atunci, și pentru prima dată în istoria țării, a declarat Israelul drept „casa națională a poporului evreu”.

O lege discriminatorie care, printre altele, stabilește legitimitatea așezărilor evreiești-israeliene de pe teritoriul palestinian și scoate limba arabă din categoria de „limbă oficială” a țării.

Motivul pentru care definirea unui partid „pentru toți cetățenii săi” între zidurile Israelului are o anumită greutate, o anumită responsabilitate și un anumit pericol, mai ales dacă actualul premier Benjamin Netanyahu consideră în schimb că:

„Israelul nu este un stat al tuturor cetățenilor săi. Conform legii adoptate, Israelul este statul național al poporului evreu și doar al său”.

De fapt, manifestul politic al noului partid este ilegal din punct de vedere tehnic: conform legii statului, un grup sau un candidat poate fi exclus din cursa pentru alegeri dacă neagă:

„existența Statului Israel ca stat evreu și democratic”.

O idee pe care intenționează să o întărească actualul guvern israelian, format dintr-o coaliție de partide conservatoare, de extremă dreapta și ultraortodoxe, și din acest motiv considerat cea mai de dreapta din istoria sa.

Este suficient să spunem că Itamar Ben Gvir, noul ministru al Securității Naționale, în timpul carierei sale politice a fost acuzat de 46 de ori (și condamnat de 8) pentru diverse infracțiuni, inclusiv favorizarea tulburărilor, vandalismul, incitarea la rasism sau susținerea unei organizații teroriste. Un curriculum foarte asemănător cu cel al celorlalți colegi ai săi.

Prin urmare, este de înțeles că arabii palestinieni, care alcătuiesc o cincime din cetățenii Israelului (în 2019, aproape două milioane de arabi din 9 milioane de locuitori, 21% din populație, trăiau în Israel) se tem de o creștere a criminalității, crimelor, războiului și a exproprierilor.

Situații care continuă să apară în ciuda faptului că, în octombrie anul trecut, un raport al unei comisii independente de anchetă a Națiunilor Unite a definit ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene drept „ilegală”, din cauza „permanenței acesteia și a acțiunilor întreprinse de Israel de a anexa părți ale teritoriului”.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).