DIVERSE

HALUCINANT: Vor bloca conturile bancare celor care nu se supun!

HALUCINANT: Vor bloca conturile bancare celor care nu se supun!

După hărțuirea camioniștilor anti-green pass (anti certificat verde) din Canada, istoria se repetă în Germania și Marea Britanie. 

Banca (39% din guvern) îl acuză pe Nigel Farage de prietenie cu Donald Trump și Novak Djokovic și că nu este aliniat cu valorile lor privind vaccinurile și Brexit!

Pe bună dreptate l-au botezat „Capitalism WOKE”, neoliberalism învelit în presupuse valori și moralism ieftin care, cu scuza de a face piața mai „etică”, o face mai puțin liberă și mai apăsătoare. 

La o privire mai atentă, este doar o variantă a capitalismului de supraveghere bine descrisă de Shoshana Zuboff.

În versiunea anterioară a sistemului, caracteristica fundamentală a consumatorului era capacitatea acestuia de a alege între diverse produse, limitate doar de disponibilitatea sa economică. 

Acum, însă, sistemul însuși decide cine poate avea acces la anumite bunuri și servicii. 

Libertatea mult lăudată, astăzi chiar mai mult decât ieri, este o concesie care se face celor care au respectat indicațiile care vin de sus, reguli de conduită prezentate sub formă de „standarde etice”. 

CINE NU SE CONFORMEAZĂ, ESTE PUR ȘI SIMPLU ELIMINAT. 

Se întâmplă în mod regulat cu diversele platforme: nu este nevoie de mare lucru pentru a fi blocat sau chiar șters de pe Facebook sau YouTube, într-adevăr, acum acest gen de suspendare nu mai scandalizează pe nimeni!

Suntem obișnuiți cu faptul că firmele private gestionează spațiile publice după bunul lor plac. 

Chiar trecem cu vederea faptul că presupusele standarde morale ale diferitelor comunități digitale sunt de fapt standarde politice stabilite în mod deliberat de conducerea de la vârful multinaționalelor, uneori cu sfidarea legilor statului.

Treaba începe să devină hotărât mai complicată atunci când înghețarea nu mai privește profilurile sociale, ci conturile curente. 

În momentul în care băncile cer ca titularul de cont să se adapteze la o anumită conduită politică, se grăbesc imediat într-un scenariu distopic. 

Ceea ce, cu timpul, devine dramatic de concret. În 2022, autoritățile canadiene au decis să zdrobească protestul senzațional al șoferilor de camion, așa-numitul Freedom Convoi. 

Cu acea ocazie, Poliția Regală Canadiană a înghețat 206 produse financiare, inclusiv conturi bancare și de afaceri, și a oprit tranzacții în valoare totală de 3,8 milioane de dolari. 

Așa cum au demonstrat șoferii de camioane împotriva restricțiilor covid, au fost prezentați ca NO VAX periculoși și chiar și în părțile noastre au fost persoane care au aprobat represiunea, fără să-și dea seama că ceea ce azi cade în mâinile urâților și răilor, mâine i se poate întâmpla oricui ajunge, vrând-nevrând, pe lista celor răi!

Decizia de a îngheța cardurile de credit și proprietățile cetățenilor ruși prezenți pe pământ european în urma izbucnirii ostilităților din Ucraina nu a stârnit prea multă consternare: chiar și în acel caz erau putinieni periculoși, ținte ușoare ale ostilității populare.

Cert este că, după câteva luni, ștacheta începe să se ridice. Ceea ce până de curând părea sporadic devine sistematic!

Ceea ce credeam că este inacceptabil este legalizat. Este pur și simplu incredibilă, precum și intolerabilă, povestea care îl implică pe binecunoscutul politician britanic Nigel Farage, liderul simbolic al Brexit-ului. 

În luna martie, banca Coutts (parte a grupului Natwest, în care statul englez este prezent cu 39% din acțiuni) a decis să-i înghețe conturile acestuia. 

Farage, la sfârșitul lunii iunie, a denunțat incidentul susținând că a fost o „persecuție politică”, un fel de „răzbunare pentru Brexit”. 

Evident, a fost acuzat imediat că a speculat o chestiune complet privată. Banca a spus că înghețarea s-a datorat unor motive economice: Farage nu avea capital suficient pentru a rămâne client al instituției. 

Apoi au mai fost parlamentari laburişti care au denunţat presupusele finanţări ruseşti (aproximativ 500.000 de lire sterline) primite de fostul şef al UKIP, şi chiar unii politicieni italieni s-au grăbit să-și bată joc de necazurile financiare ale perfidului populist.

Aparent, totuși, datele poveștii sunt puțin diferite și cu siguranță mai deranjante. 

Într-un videoclip difuzat aseară pe rețelele de socializare, Farage a împărtășit publicului raportul băncii despre cazul său, citând direct pasaje din acesta. 

Din câte se pare, Farage a fost îndepărtat, după cum rezuma Daily Mail and Telegraph, din cauza „comentariilor sale despre Brexit și a legăturilor sale cu Donald Trump și Novak Djokovic”. 

Ziarele britanice scriu:

„Oficialii au remarcat că închiderea conturilor sale nu poate fi justificată pe baza averii sale”.

Farage, în acest videoclip, a citit câteva pasaje foarte elocvente din reportaj. Analiștii băncii recunosc:

„Poziția financiară a clientului este acum suficientă pentru a o menține pe o bază comercială”. 

Dar, la scurt timp, adaugă:

„Deși se acceptă că nu au rezultat condamnări penale, au fost demonstrate comentarii și comportamente care nu sunt în concordanță cu scopul și valorile băncii” (oare care or fi valorile băncii?!). 

Tot clar? Din moment ce Nigel a susținut Brexit (ca majoritatea britanicilor care au votat, printre altele) și din moment ce este considerat trumpian și NO VAX, nu îndeplinește standardele comportamentale (adică politice) cerute de bancă, prin urmare poate fi eliminat ca client!

Ceva similar i s-a întâmplat unui blogger german care locuiește în Cipru pe nume Hadmut Danisch. 

A avut îndrăzneala să scrie un articol în care susținea că este legitim să o numească „grasă” pe liderul german al Verzilor, Ricarda Lang. 

Din cauza scrisului său, nu numai că a atras atenția justiției germane, dar avea contul curent în care primea donații de la cititori blocat de Deutsche Bank. 

Din nou, este prea ușor să fii păcălit. Danisch a fost poate nepoliticos sau cel puțin destul de dur. 

Dar poate un comentariu nepotrivit să fie într-adevăr suficient pentru a justifica blocarea unui cont curent? 

Desigur, suntem pe un teren alunecos, mai ales în ceea ce privește Farage:

Instituțiile private puternice stabilesc reguli de conduită care se aplică unui grup mic de clienți bogați. 

Dar cine stabilește limita? Atâta timp cât politicienii „dezbinați” sau intelectualii „incorecți” ajung în mașina de tocat carne, puțini sunt alarmați. 

Dar atenție: este nevoie de un moment pentru a trece de la o bancă privată care cenzurează gândurile nedorite la un guvern care sancționează pe oricine demonstrează sau exercită un drept sacrosanct de a critica. 

Capitalismul de supraveghere pare util atunci când îi lovește pe cei răi. Dar dacă într-o zi te trezești și descoperi că tu ești cel rău, jocul este mult mai puțin distractiv.

Sursa: laverita.info 

Foto: wikimedia

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).