În raportul The Potentially Large Effects of Artificial Intelligence on Economic Growth, unii economiști de la Goldman Sachs au prezis că 18% din munca la nivel global ar putea fi realizată de inteligența artificială (AI) în următorii ani.
Analizând datele privind ocuparea forței de muncă din Europa și Statele Unite, experții de la cea mai mare bancă de investiții din SUA au spus că aproximativ două treimi din locurile de muncă actuale „sunt expuse la un anumit grad de automatizare AI” și „până la un sfert din toată munca ar putea fi realizată complet prin inteligenţă artificială".
Este vorba despre aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă expuse unui grad mai mult sau mai puțin extins de automatizare.
Potrivit economiștilor de la Goldman Sachs, impactul revoluției tehnologice va cădea mai mult asupra lucrătorilor cu guler alb, care îndeplinesc mai puține sarcini fizice.
Forumul Economic Mondial o repetă din 2018:
65% dintre copiii înscriși în școala primară vor face o meserie care încă nu există.
Creșterea inteligenței artificiale, care în ultimele luni a făcut prima pagină a ziarelor odată cu lansarea platformei ChatGPT (blocată de Italia săptămâna trecută), a atras atenția lui Goldman Sachs, ai cărui economiști au încercat să prezică impactul AI asupra sectorului forței de muncă.
Se așteaptă ca efectele să fie mai pronunțate în economiile avansate, având în vedere concentrația mai mare a lucrătorilor cu gulere albe (cum ar fi lucrătorii cu gulere albe și funcționarii publici) decât în piețele emergente.
Într-adevăr, conform previziunilor, inteligența artificială nu ar trebui să perturbe locurile de muncă solicitante din punct de vedere fizic sau în aer liber, cum ar fi construcțiile și reparațiile.
Față de Statele Unite, autorii raportului speculează că între 28% și 26% din munca prestată în sectorul sănătății va fi expusă automatizării prin AI.
Apariția inteligenței artificiale reprezintă pentru omul contemporan ceea ce a reprezentat în trecut construcția mașinii cu abur sau invenția liniei de asamblare: o schimbare de paradigmă.
Cu privire la revoluția informațională, economiștii de la Goldman Sachs au liniștit cititorii afirmând că:
„toate inovațiile tehnologice care au înlocuit inițial lucrătorii au condus apoi la creșterea pe termen lung a ocupării forței de muncă”.
Referința este la sectorul informațional, unde în ultimii ani au fost introduse noi ocupații precum cea de web designer, dezvoltatori de software sau profesioniști în marketing digital.
Adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale ar putea crește în cele din urmă productivitatea muncii și ar putea crește PIB-ul global cu 7% anual pe o perioadă de 10 ani, susțin autorii raportului.
Compensând optimismul pentru crearea de noi locuri de muncă AI este lichidarea treptată a echipelor de etică de către companiile de tehnologie.
Cel mai recent Big Tech care a urmat această tendință este Microsoft, care a inclus și în campania sa masivă de concedieri pe cei șapte membri care au supraviețuit restructurării echipei de Etică și Social.
La acestea se adaugă preocupările legate de faza intermediară de formare și tranziția către noua lume a muncii.
Acesta este așa-numitul deficit de competențe, sau posibilitatea ca competențele cerute de noile locuri de muncă să se schimbe, înlocuind rapid lucrătorii.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu