TEHNOLOGIE

Google își permite să folosească datele noastre pentru inteligența artificială!

Google își permite să folosească datele noastre pentru inteligența artificială!

Într-o mișcare care denotă o anumită eleganță tactică, Google și-a schimbat politicile pentru a anunța întreaga lume despre ceea ce mulți bănuiau deja, și anume că Big Tech intenționează să se exfiltreze în fiecare colț al rețelei Internet pentru a acumula o cantitate incalculabilă de date pe care apoi le vor folosi în formarea de noi produse legate de inteligența artificială

Până acum câteva zile, compania a recunoscut colectarea datelor, dar a declarat că obiectivul urmărit a fost îmbunătățirea instrumentelor lingvistice de traducere.

„Google folosește informațiile pentru a-și îmbunătăți serviciile și pentru a dezvolta noi produse, caracteristici și tehnologii de care beneficiază utilizatorii noștri și publicul”, se arată în modificarea textului din 1 iulie. 

„De exemplu, folosim informații disponibile public pentru a ajuta la pregătirea modelelor AI Google și pentru a construi produse și funcții precum Google Translate, Bard și capabilitățile Cloud AI”.

Dacă colectarea în masă și necondiționată a datelor, așa-numita data scraping, a fost întotdeauna un motiv de îngrijorare pentru cei interesați de drepturi și confidențialitate, faptul că o astfel de practică este folosită în mod explicit pentru a dezvolta produse de larg consum nu întârzie să ridice discuții destul de aprinse. 

Deja acum, activiștii și avocații încearcă să evalueze dacă ultimul pas al Big Tech poate fi într-un fel comparat cu manevrele ClearviewAI, o companie care odată cu exfiltrarea informațiilor obținuse un sistem de supraveghere bazat pe rețelele de socializare care era atunci considerat ilegitim de către multe națiuni.

Această redefinire aparent minusculă a politicilor corporative va fi aproape sigur contestată de activiști pentru a pune presiune asupra legiuitorilor, în special a celor europeni, care vor fi chemați să tragă limite mai clare în ceea ce privește metodele de colectare a datelor. 

Legalitatea acestei forme de „traulare” în sfera digitală este adesea pusă la îndoială, iar deriva comercială a acesteia este cauza unor aprinse dezbateri legislative și economice

Dacă până nu cu mult timp în urmă atenția era concentrată pe accesibilitatea datelor, ceea ce este acum urgent este evaluarea modului în care aceste informații pot fi utilizate, precum și impactul pe care îl poate dezvolta asupra țesutului social.

Dacă până acum s-a stabilit că tot ceea ce ajunge public online va fi la îndemâna tuturor, treptat se răspândește conștientizarea faptului că conținuturile prezente necriptate pe internet sunt revendicate de unele companii de tehnologie ca resurse ale proprietății lor, fără să fie prea mare grija pentru protejarea vieții private și a drepturilor de autor. 

Companii precum Twitter și Reddit s-au referit tocmai la exfiltrarea de informații de către sistemele de instruire AI pentru a justifica alegerea, la fel de controversată, de a suspenda accesul liber la serviciile lor, fenomen reactiv care, la rândul său, anunță posibila redefinire a modului în care lumea web este experimentată de companii și utilizatori.

În ciuda forței exercitate de lobby-urile Big Tech, este posibil ca revizuirea politicilor Google să ajungă să devină un subiect de discuție în timpul negocierilor europarlamentarilor care vor trebui să se gândească la aplicarea Legii AI

Potrivit pachetului de reguli aprobat de Parlamentul UE, companiile care operează cu inteligență artificială vor trebui, de fapt, să explice toate sursele protejate de drepturile de autor, folosite pentru a-și antrena mașinile, un obiectiv greu de atins atunci când informațiile sunt colectate masiv și cu o abordare nediscriminatorie. 

Nu întâmplător Sam Altman, CEO al OpenAI, o companie legată de Microsoft, a dat să se înțeleagă că este gata să părăsească Europa, dacă legile privind protecția datelor se dovedesc a fi prea stricte.

----------------

Pare că dezastrul la care vom asista din acest punct de vedere, al colectării tuturor datelor personale și utilizării lor de către inteligența artificială în orice scop și fără voia noastră, este aproape să devină realitate.

(Dacă ați apreciat acest articol, poate doriți să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.)

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).