TEHNOLOGIE

Guvernul italian: identitatea digitală cu cod QR va fi o realitate în acest an

Guvernul italian: identitatea digitală cu cod QR va fi o realitate în acest an

Subsecretarul Biroului Primului Ministru responsabil pentru inovarea tehnologică, Alessio Butti, a anunțat că IT Wallet, noul portofel italian de identitate digitală, va debuta în lunile următoare.

Documentele personale precum codul fiscal, cartea electorală și permisul de conducere vor fi încărcate pe această platformă.

Ca și în cazul greenpass-ului, licența va fi afișată la comenzi prin scanarea codului QR, din care agenții vor putea verifica toate informațiile necesare.

Aceasta este prima piesă din viitoarea identitate digitală europeană, care pentru Italia a fost anunțată de fostul ministru al guvernului Draghi, Vittorio Colao, cu scopul de a crea un „Schengen digital”.

IT Wallet, noul „portofel digital” care va include actualele sisteme de identitate digitală precum Spid și Cie, își va face debutul spre jumătatea anului 2024.

Obiectivul declarat este de a simplifica relația cetățenilor cu Administrația Publică, urmând acel principiu, care a devenit acum un pretext, al „interoperabilității”.

Guvernul Giorgiei Meloni este, așadar, într-o continuitate absolută (și în utilizarea termenilor) cu guvernul anterior condus de Mario Draghi și ministrul său al inovației tehnologice și al tranziției digitale, Vittorio Colao.

În esență, It Wallet va fi un instrument care vă va permite să stocați versiunea digitală a documentelor dvs. în interior pentru a le avea întotdeauna la îndemâna smartphone-ului dvs.

„Portofelul digital” va conține, pe lângă Spid și Cie, toate documentele personale, precum cartea de identitate, cartea de sănătate, cartea de handicap, permisul de conducere, cartea electorală și alte documente.

Potenţial, tot ceea ce priveşte o persoană ar putea fi inclus într-un singur instrument capabil să afle şi să compare date de la diferite entităţi, urmând principiul religios al „interoperabilităţii”.

Într-o audiere la Comisiile mixte pentru Afaceri Constituționale și Transport ale Camerei din Italia, subsecretarul pentru Inovare, Alessio Butti, a declarat că sistemul „este în curs de dezvoltare și oferă două soluții”, una publică și una privată, cu „aceleași standarde tehnologice, pentru a garanta interoperabilitatea și pentru a oferi aceleași garanții cetățenilor.”

La rândul lor, mulți cetățeni ar putea fi încurajați să folosească acest instrument prin faptul că toate documentele personale vor fi găsite într-un singur loc, fără riscul de pierdere sau furt, probleme de expirare și așa mai departe.

Evident, deși standardele de securitate sunt garantate, știm bine că niciun sistem digital nu poate fi absolut inpenetrabil: rămâne așadar problema posibilului acces nedorit la sistemele care gestionează datele, cu posibilitatea concretă a furtului de date.

Deja în martie 2022, prim-ministrul de atunci Mario Draghi și ministrul de atunci al inovației tehnologice și al tranziției digitale, Vittorio Colao, exprimaseră clar care este procesul în desfășurare, pe baza instrumentului numit Green Pass, care, potrivit acestora, a fost un mare succes, precum și un mare exemplu de interoperabilitate.

Draghi, în martie 2022, în cadrul conferinței de presă cu ocazia prezentării decretului de redeschidere, a explicat că ceea ce era urgență va căpăta un caracter ordinar și permanent.

Și mai clar, Colao a explicat care va fi noua situație ordinară: vom deveni niște QR Codes.

Tocmai în aceleași zile cu cuvintele rostite de Draghi, Colao a susținut un discurs în cadrul ședinței la Comisia pentru Afaceri Constituționale a Camerei, în care a expus progresul propriului minister cu privire la PNRR.

Cu privire la meritele a ceea ce spunem, Colao a spus:

„Tema mare este interoperabilitatea activării platformelor digitale, care este foarte importantă pentru extinderea serviciilor, dar și pentru simplificarea utilizării acestora prin așa-numitul principiu One’s only, adică principiul conform căruia cetăţeanul trebuie să-şi introducă informaţiile în sistem o singură dată şi atunci numai Statul le caută şi le vede”.

Și aici ajungem la punctul dureros. Colao adaugă:

„Acest lucru este foarte important pentru că există exemple recente de mare beneficiu pe care le-am avut din aceasta: Green Pass este un exemplu grozav de interoperabilitate (adică de constrângere forțată) și care, printre altele, ne amintește acum multe alte posibile mai puțin dramatice și mai puțin urgente în care s-ar putea crea un sistem care să permită cunoașterea instantanee a „staturii”, a „dreptului”, a activării sau utilizării unui serviciu”.

În iulie același an, pentru a clarifica și mai mult conceptul, Colao a reiterat: 

„Calea reformelor este trasată, niciun guvern viitor nu o va putea opri”. 

Este exact ceea ce se întâmplă și fac acești funcționari publici fără ca cetățenii să fie consulatați.

Pe această cale către digitalizarea totală, în noua eră a capitalismului de supraveghere, șocul pandemic și-a jucat cu siguranță rolul său important și se înscrie într-un plan amplu care privește, cel puțin Occidentul, dar care se extinde sub diferite forme în întreaga lume.

Dacă ne gândim la tehnologia în sine, cu instrumentele care permit și efectuarea de plăți și nu numai, riscurile din spatele utilizării acesteia de către cetățeni pot fi multiple, mai ales în relația cu Statul și cu guvernul care conduce.

Am văzut-o cu protestul șoferilor de camion canadieni și reacția premierului Justin Trudeau care a închis robinetele conturilor bancare și a negat posibilitatea de a face plăți, altfel decât în ​​numerar, către protestatari, printr-un simplu click.

Nu este greu, în acest moment, să ne imaginăm ipoteza unui disident politic sau a unei persoane aparținând unei categorii sociale neapreciate de guvernul zilei care, printr-un simplu click al autorității, poate fi complet exclus din societate, nemaiputând avea acces la „portofelul digital”, deci la identitatea lor digitală necesară relațiilor cu administrația publică, și poate la moneda digitală care se caută tot mai mult să fie introdusă.

Deci riscul unui sistem totalitarist complet digitalizat prin care cetățenii vor deveni niște sclavi ai sistemului este atât de ridicat încât dacă implimentarea acestor instrumente se va face atunci cu siguranță viitorul libertății noastre va fi doar o iluzie optică!

Sursa: https://www.lindipendente.online/2024/02/15/il-governo-annuncia-lidentita-digitale-con-codice-qr-sara-realta-entro-lanno/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).