Economie

EURO DIGITAL: Comisia Europeană a prezentat un proiect de lege pentru introducerea monedei euro digitale

EURO DIGITAL: Comisia Europeană a prezentat un proiect de lege pentru introducerea monedei euro digitale

Comisia Europeană a pus bazele, cu o propunere legislativă, pentru crearea monedei euro digitale. 

Este „moneda digitală a băncii centrale” emisă de Banca Centrală Europeană și disponibilă publicului larg. 

Potrivit susținătorilor săi, va fi exact ca numerarul, doar în versiune digitală, și nu va înlocui banii de hârtie. 

Spre deosebire de criptomonede, euro digital va fi deținut de Banca Centrală care îi va garanta securitatea, stabilitatea valorii și schimbul la valoare nominală cu numerar în euro. 

În schimb, cripto-activele pot fluctua semnificativ în valoare, iar schimbul lor cu numerar în euro sau chiar banii băncii comerciale nu poate fi garantat. 

Aceasta este ceea ce va fi probabil cea mai relevantă inovație financiară a timpului nostru: digitalizarea bancnotelor.

Printre obiectivele monedei euro digitale se numără:

  • asigurarea faptului că oamenii, întreprinderile și organismele publice continuă să aibă acces la o formă publică de monedă digitală pentru plăți, accesibilă și acceptată peste tot în zona euro, în orice moment; 
  • să pună la dispoziție o formă de plată care să garanteze același nivel de confidențialitate ca și numerarul și care să fie accesibilă tuturor cetățenilor, inclusiv celor care nu au un cont bancar; 
  • să sprijine autonomia strategică deschisă a Europei prin consolidarea rolului internațional al monedei euro.

Prima națiune care a dezvoltat așa-numitele „monede digitale ale băncilor centrale” (CBDC) a fost China, în principal cu scopul de a eroda dominația dolarului, scăpând de supravegherea și sancțiunile SUA. 

În ultimii ani, China a devenit un partener comercial important al continentului european, cu perspective puternice de creștere, motiv pentru care Europa însăși are un mare interes în menținerea legăturilor stabile cu Beijingul. 

În lumina acestui context geopolitic, acesta este motivul pentru care rolul unei monede digitale europene este și mai crucial. 

Ar putea servi, de asemenea, la consolidarea și garantarea rolului internațional al zonei euro să apere „suveranitatea monetară” a băncilor centrale de amenințarea unor persoane private care emit criptomonede.

Dar dacă la nivel financiar și geopolitic, moneda digitală are avantaje, există cei care bănuiesc că ar putea reprezenta o strângere suplimentară asupra controlului social, limitând și mai mult posibilitatea de a folosi numerar. 

În acest sens, comisarul european italian pentru economie, Paolo Gentiloni, a precizat că euro digital nu va înlocui numerarul:

„Vrem să-i asigurăm pe toți cei care s-ar putea teme că euro digital ar putea înlocui numerarul: numerarul este aici pentru a rămâne”. 

Într-un viitor digital, „nu ne putem imagina moneda dominată doar de indivizi sau de criptomonede, cu absența unui rol pentru state și suveranitatea monetară”. 

„Chiar și într-o lume complet diferită, precum lumea digitală, avem nevoie de o monedă bazată pe suveranitate și bănci centrale. Aceasta va fi euro digital când se va naște”, a declarat Gentiloni, dezvăluind astfel scopul real al monedei digitale:

”menține rolul băncilor centrale în emiterea și controlul banilor”

Propunerea, precizează executivul UE, va garanta tuturor locuitorilor zonei euro libertatea de a-și alege metoda de plată preferată și accesul la serviciile de bază în numerar.

În ciuda asigurărilor, există suspiciunea că nu este doar un instrument care va permite băncilor centrale să dețină în continuare puterea monetară, ci și că poate introduce un nou concept de monedă, precum cel de monedă programabilă! 

Cu CBDC, de fapt, utilizarea banilor poate fi programată în așa fel încât să fie legată de anumite condiții. 

Sau CBDC-urile pot fi programate să aibă o dată de expirare pentru a preveni salvarea. 

Ar fi așadar o nouă consolidare a acelui control social care a fost inaugurat în timpul pandemiei cu Green Pass.

Principalul obiectiv deocamdată rămâne însă acela de a contracara amenințarea criptomonedelor și monedelor private, precum și cel geostrategic de adaptare la schimbările bruște ale sistemului financiar care au loc la nivel internațional. 

Din nou Gentiloni, de fapt, a afirmat că:

„într-o lume digitală, avem nevoie de o monedă ancorată de stat, de suveranitate și de băncile centrale”.

După adoptarea propunerii de către Parlamentul European și Consiliu, este de așteptat ca Banca Centrală Europeană să ia acum decizia finală cu privire la emiterea unui euro digital care, în orice caz, nu va fi introdus înainte de 2028.

Doar în câțiva ani, așadar, consumatorii vor putea primi euro digital de la băncile lor comerciale sau de la furnizorii de servicii de plată sau de la organismele publice desemnate de statele membre, în schimbul unor depozite sau numerar în euro. 

În acest fel, controlul chestiunii monetare și al politicilor monetare va rămâne în continuare în mâinile băncilor centrale care au dat dovadă, însă, mai ales în ultima perioadă, de puțină previziune în îndeplinirea sarcinii lor!

Recenta creștere nediscriminatorie a ratelor dobânzilor, de fapt, riscă nu numai să nu încetinească inflația, ci și să aducă mai multe economii europene în pragul recesiunii.

---------------------------

Eu mă întreb, oare de ce ar introduce o monedă digitală dacă nu ar dori în timp înlocuirea celei actuale cash?

Oare de ce mai avem nevoie de o alta monedă când avem deja destul de multe probleme cu cea actuală iar BCE vedem că este incapabilă să rezolve dezechilibrele financiare?

Se vorbește despre anul 2028, ca oamenii să nu intre în panică, însă sunt multe țări care au anunțat deja moneda digitală și retragerea cash-ului anul acesta!

Sunt multe contradicții dar ca de obicei vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile necesare.

(Dacă ați apreciat acest articol, poate vă puteți gândi să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.)

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).