Medicamentele folosite pentru combaterea răcelii pot provoca reacții adverse, chiar si foarte grave.
Alarma a fost trasă de Agenția Națională Franceză pentru Siguranța Medicamentului (ANSM), care luni, coincid cu începutul sezonului de răceală și gripă, a anunțat că medicamentele vasoconstrictoare precum Actifed, Dolirhume, Nurofen Rhume, Humex și Rhinadvil pot provoca chiar și accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
Mai exact, vorbim de medicamente fără prescripție medicală care conțin pseudoefedrină din care, numai în Franța, au fost vândute peste 3 milioane de cutii în 2022.
Riscuri clasificate drept rare, dar „foarte grave”, care ridică îndoieli concrete cu privire la oportunitatea de a lua medicamente cu unicul scop de a rezolva în prealabil o formă simplă de infecție a tractului respirator superior.
Precizând că vorbim de „un risc rar”, cu „307 cazuri grave între 2012 și 2018”, în recomandările sale ANSM a precizat în alb-negru că „au fost semnalate cazuri de sindroame de encefalopatie posterioara reversibile (Pres) și sindroame de vasoconstricție cerebrală reversibile (RCVS) după administrarea unui vasoconstrictor oral care conține pseudoefedrină”, a cărui consecință poate fi o reducere a fluxului sanguin la creier și, în anumite cazuri, complicații grave care pun viața în pericol.
Luni, la France info, directorul Ansm Christelle Ratignier-Carbonneil a declarat că „există riscuri de efecte nedorite, rare, dar foarte, foarte grave, la toate populațiile”, inclusiv „cele fără factori de risc” și care le ”limitează” utilizarea acestora.
Mai mult, de-a lungul timpului au fost ridicate multe îndoieli cu privire la eficacitatea acestor medicamente.
În septembrie, Food and Drug Administration, organismul american de reglementare a medicamentelor și alimentelor, a subliniat, de exemplu, modul în care „datele științifice actuale” ale acestor medicamente „nu susțin eficacitatea dozei recomandate de fenilefrină administrată pe cale orală ca decongestionant nazal”.
NèreS, asociația franceză care reprezintă companiile farmaceutice, a calificat în schimb avertismentul Ansm drept „prematur”, susținând că „raportul risc/beneficiu al acestor medicamente” este „încă favorabil”.
Cu toate acestea, în 2018, Franța a interzis deja publicitatea acestor medicamente și declarația ANSM precizează că „ar putea fi adoptate alte măsuri restrictive pentru protejarea pacienților”.
În februarie anul trecut, Agenția a solicitat o actualizare a evaluării la nivel european a riscurilor acestor medicamente, dintre care doar UE putea să dispună efectiv retragerea lor de pe piață (până la interzicerea lor totală).
În cele din urmă, în recomandările sale, Agenția a reamintit că răceala obișnuită „se vindecă de obicei în mai puțin de 10 zile fără niciun ajutor”, sfătuind pacienții, în caz de simptome „insuportabile”, „să folosească soluții de spălare nazală, precum ser fiziologic sau spray-uri cu apă de mare”, să bea multe lichide, să doarmă cu capul ridicat și să respecte o dietă adecvată”.
Adaugă comentariu