Sănătate

În mare parte din Europa respirăm aer toxic!

În mare parte din Europa respirăm aer toxic!

În Europa, calitatea aerului este încă la niveluri critice. Doar poluarea cu praf ultrafin (PM2,5) cauzează aproximativ 400.000 de decese pe an pe tot continentul. 

Nu este o coincidență, conform unei investigații, până la 98% dintre europeni trăiesc în zone cu poluare peste pragul de siguranță pentru acest poluant. 

Cu toate acestea, diferențele geografice sunt marcate. Europa de Est, cu Macedonia de Nord drept cel mai rău stat, are o stare mult mai gravă decât Europa de Vest. 

Excepție este Italia și, care nu numai că înregistrează în continuare cele mai îngrijorătoare date dintre cele 27 de state europene în ceea ce privește poluarea aerului, dar și cea mai gravă deteriorare a calității aerului din ultimii patru ani. 

Rezultatul este că, până în prezent, 8 dintre cele mai poluate 10 provincii din Uniune sunt situate în Peninsula noastră. 

În fruntea clasamentului neinvidios se află Milano, Cremona și Monza, cu valori ale particulelor ultrafine care depășesc 21 de miligrame pe metru cub, adică niveluri de peste 4 ori mai mari decât limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Cele mai recente linii directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) stabilesc că concentrațiile medii anuale de PM2,5 nu trebuie să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3). 

Analiza, ținând cont de acest prag, a constatat că doar 2% din populația europeană trăiește în zone aflate în această limită, în timp ce aproape două treimi locuiesc în zone în care concentrația de PM2,5 este chiar mai mult decât dublă în comparație cu ghidurile OMS. 

Evaluarea, coordonată de ziarul englez The Guardian, a fost creată prin combinarea imaginilor detaliate din satelit și a măsurătorilor de la peste 1.400 de stații de monitorizare la sol. 

Rezultatul a fost o hartă interactivă care dezvăluie cele mai afectate zone ale Vechiului Continent.

În detaliu, a reieșit că rezidenții din șapte țări est-europene, Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria, au o rată de mortalitate dublă din cauza poluării aerului. 

Peste jumătate din populația Macedoniei de Nord și a Serbiei trăiește cu o valoare PM2,5 de patru ori mai mare decât cea stabilită de OMS. 

La cealaltă extremă se află Suedia, unde, dimpotrivă, nicio porțiune a teritoriului nu depășește dublul nivelurilor de PM2,5 considerate sigure. 

În plus, doar unele zone din nordul Scoției sunt printre puținele din Europa care au scăzut semnificativ sub această valoare.

Prin urmare, poluarea aerului rămâne un punct slab pentru UE. Aceste date confirmă, încă o dată, că ne confruntăm cu o adevărată criză de sănătate publică. 

Pentru a încerca să oprească problema, săptămâna trecută Parlamentul European a votat adoptarea noilor linii directoare ale OMS privind PM2.5. 

Legea, care trebuie să fie negociată în continuare cu Consiliul, ar stabili o limită obligatorie din punct de vedere legal pentru concentrațiile anuale de PM2,5 la 5µg/m3, de la actualele 25µg/m3, până în 2035.

Mai mulți experți au declarat de mult timp că ar fi necesar să se intervină imediat și urgent, subliniind un număr tot mai mare de dovezi care arată că poluarea aerului are efecte negative asupra aproape tuturor organelor corpului. 

În general, traficul, industria, încălzirea locuinței și agricultura sunt principalele surse de PM2,5, dar impactul acestui poluant este adesea resimțit în mod disproporționat de comunitățile mai sărace. 

„Țările cele mai afectate, explică The Guardian, sunt și cele cu cel mai mic venit mediu, cu câteva excepții notabile”.

grafic

Excepția în cauză este, tocmai, Italia. Aici calitatea teribilă a aerului depinde de o combinație de factori, parțial geomorfologici, dar și mai ales politici. 

Este suficient să spunem că aproape toate regiunile din nordul Italiei au declarat război instituțiilor europene în legătură cu noile și mai strictele constrângeri ale directivei privind calitatea aerului. 

Conținutul directivelor UE, în special, i-a înfuriat pe guvernatorii regiunilor Po, zona din Europa de Vest cu cele mai multe decese premature din cauza poluării.

Pentru președintele Lombardiei, Attilio Fontana, impactul noilor reguli ar fi devastator din punct de vedere economic, întrucât „75% din activitățile de producție ar trebui să fie închise, trei sferturi din vehicule nu ar mai putea circula, iar 75% din activitățile de creștere a animalelor și agricole din zona ar trebui închise”. 

Oamenii de știință, cercetătorii, medicii și lucrătorii din domeniul sănătății publice i-au atacat pe guvernatori și au trimis o scrisoare guvernului italian în care le-au cerut să oprească inițiativa lor.

„Orice flexibilitate și derogare ulterioară în implementarea măsurilor, chiar și radicale acolo unde este necesar, pentru reducerea emisiilor poluante nu face altceva decât să agraveze prejudiciul adus sănătății cetățenilor în termeni de boală și deces, au scris semnatarii convinși că, fără o nouă directivă ”ambițioasă”, Italia va trebui să se confrunte cu costuri din ce în ce mai mari de asistență medicală și nu va garanta un viitor sănătos noilor generații”.

------------

Este din ce în ce mai greu să știm care este situația cu adevărat, pentru că după cum vedem există clar o agendă care trebuie urmată iar mass-media nu mai este demult credibilă.

Vedem cum publicațiile au început să facă studii de acest fel... vedem cum specialiștii care au ceva de spus în acest sens sunt cenzurați...

Oare toate experimentele climatice prin diverse metode, chemtrails inclusiv, nu cauzează poluare prin folosirea tuturor substanțelor dăunătoare sănătății?

Oare aceste războaie care se tot desfășoară sistematic de zeci de ani, nu contribuie la marea poluare planetară prin folosirea a tot felul de arme noi unele chiar și cu uraniu?

Și întrebările ar putea continua... dar evident problema sunt vacile care poluează, agricultura care poluează, hidrocentralele care distrug râurile și trebuie să le distrugem...

Surse:

https://www.lindipendente.online/2023/09/22/in-gran-parte-deuropa-si-respira-aria-tossica-nessuno-peggio-della-pianura-padana/

https://www.theguardian.com/environment/2023/sep/20/revealed-almost-everyone-in-europe-breathing-toxic-air?CMP=twt_gu&utm_source=Twitter&utm_medium#Echobox=1695204663

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).