Sănătate

BOOM: contractul dintre Africa de Sud și Pfizer despre vaccinurile Covid

BOOM: contractul dintre Africa de Sud și Pfizer despre vaccinurile Covid

Marile companii farmaceutice „au forțat Africa de Sud să semneze acorduri neloiale, care au dus ca țara să plătească mai mult decât ar trebui în comparație cu țările occidentale”. 

Așa a declarat ONG-ul din Africa de Sud, Health Justice Initiative (HJI), care conduce o campanie împotriva inegalității în sănătatea publică și care a definit acordurile drept „bullying farmaceutic”.

Publicația vine în urma bătăliei juridice care a avut loc în ultimele săptămâni, care a determinat guvernul sud-african să dezvăluie contractele stipulate cu companiile farmaceutice pentru achiziționarea de doze împotriva Covid-19. 

De altfel, printr-un ordin, Înalta Curte din Pretoria a ordonat Departamentului de Sănătate să facă publice atât contractele, cât și documentele întâlnirilor de cumpărare a dozelor, desfășurate cu Pfizer, Janssen, Serum Institute of India și Gavi. 

Din cele reieșite, se pare că companiile au profitat de poziția lor și de perioada de urgență pentru a determina guvernul să semneze contracte extrem de nefavorabile (în unele cazuri, de exemplu, nici măcar nu a existat un termen limită pentru livrarea dozelor convenite). 

Toate acestea în ciuda faptului că, așa cum este scris în contractele în sine, cumpărătorul ar trebui să recunoască că „nu se cunoaște eficacitatea pe termen lung a vaccinului” și că „pot exista efecte adverse ale vaccinului care nu sunt cunoscute în prezent". 

The Independent a citit întregul document al contractual Pfizer și a raportat celelalte aspecte principale, care includ scutirea de răspundere a companiei de „nedezvoltarea și obținerea aprobărilor până la datele programate” și de la „penalități pentru livrare cu întârziere”, orice comenzi pentru doze suplimentare care vor să fie „obligatoriu și irevocabil”, efortul (Cumparatorului) de „apărare” și „despăgubire a Pfizer de și împotriva oricăror procese” și chiar posibilitatea redirecționării produselor către piața mai favorabilă, chiar dacă aceasta ar putea duce la o întârziere în livrarea dozelor.

Contractele au arătat că vaccinul Oxford/AstraZeneca a fost plătit cu 5,35 USD per doză (spre deosebire de UE, care a plătit doar 1,78 EUR pe flacon), J&J a fost achiziționat cu 10 USD pe doză (cu 15% mai mult decât a plătit UE) și BioNTech/Pfizer a fost plătit cu 10 dolari pe flacon, spre deosebire de UE care a plătit 15,50 euro pentru fiecare. 

Cu toate acestea, conform ONG-urilor, acesta este un preț mai mare decât cel care ar fi fost perceput de Uniunea Africană, adică 6,75 USD. 

Potrivit lui Fatima Hassan, un avocat pentru drepturile omului și fondator al HJI , acordurile sunt dovezi ale „hărțuirii farmaceutice”. 

Apoi a adăugat:

„Termenii și condițiile acestor contracte și acorduri sunt atât de unilaterali și atât de pro-corporații încât este de necrezut”. 

Contractele arată că J&J a împiedicat Africa de Sud să impună restricții la exportul de vaccinuri, deoarece țara a fost împiedicată să doneze sau să exporte doze fără acordul companiilor. 

În contractul Gavi însă, referitor la vaccinurile care urmau să fie livrate sub COVAX, nu exista nicio garanție privind numărul de doze sau data de livrare a vaccinurilor.

În ceea ce privește contractul Pfizer, The Independent a citit întregul document (disponibil în italiană la acest link ) și raportează cele mai semnificative pasaje mai jos:

  • Pagina 7, secțiunea 2.1: „În ciuda eforturilor și a oricăror date estimate stabilite în Programul de livrare provizoriu, părțile [Pfizer și Cumpărătorul] recunosc că Produsul a finalizat studiile clinice de faza 2b/3 și că, în ciuda eforturilor Pfizer în cercetare, dezvoltare și de fabricație, este posibil ca produsul să nu aibă succes din cauza unor probleme tehnice, clinice, de reglementare, de fabricație, transport, depozitare sau alte probleme sau eșecuri. 

În consecință, Pfizer și afiliații săi nu vor avea nicio răspundere pentru orice nerespectare a Pfizer sau a afiliaților săi de a dezvolta sau obține autorizarea produsului în conformitate cu datele estimate descrise în prezentul acord.”

  • Pagina 8, secțiunea 2.3: „La data intrării în vigoare, Cumpărătorul va transmite către Pfizer una sau mai multe comenzi de cumpărare irevocabile și obligatorii din punct de vedere legal pentru 20.001.150 de doze de Produs. 

Achizitorul poate solicita doze suplimentare pe durata Contractului printr-unul sau mai multe Comenzi de Achiziție irevocabile și obligatorii din punct de vedere legal, dar numai după ce a fost informat că Pfizer are disponibilitatea de a furniza astfel de doze suplimentare solicitate”.

  • Pagina 10, secțiunea 2.5: „Dacă se primește autorizația, dar furnizarea nu este suficientă pentru a livra întregul număr de doze prevăzute contractual în programul de livrare provizoriu, chiar și în măsura în care orice lipsă se datorează necesității ca Pfizer să distribuie oferta disponibilă a Produsului pe o altă piață, Pfizer va lucra în colaborare pentru a furniza notificări. 

La primirea unei astfel de notificări, Cumpărătorul va respecta prompt toate instrucțiunile prevăzute în notificare”.

  • Pagina 11, secțiunea 2.6: „În niciun caz Pfizer nu va fi supusă sau răspunzătoare de penalități pentru livrarea întârziată”.
  • Pagina 13, secțiunea 2.8: „Cumpărătorul recunoaște că Pfizer nu va accepta, sub nicio circumstanță, nicio returnare a Produsului(sau nicio doză). 

În special, după primirea Produsului în conformitate cu termenii contractului, în niciun caz Produsul nu va fi returnat (inclusiv modificări viitoare ale stocurilor, Produse expirate, modificări în alocarea Produselor, livrarea, cererea sau lansarea de produse noi)”.

  • Pagina 18, secțiunea 5.1: „Cumpărătorul va fi responsabil pentru toate costurile oricărei revânzări sau retrageri de pe piațăa Produsului din Africa de Sud, inclusiv, fără limitare, costurile rezonabile suportate de sau în numele Pfizer și afiliații săi sau BioNTech și afiliații săi, cu excepția cazului în care o astfel de recalibrare sau retragere de pe piață rezultă dintr-o abatere intenționată”.
  • Pagina 20, secțiunea 5.5: „Achizitorul recunoaște că vaccinul și materialele aferente acestuia, precum și componentele și materialele constitutive ale acestuia sunt în curs de dezvoltare rapidădin cauza circumstanțelor de urgență ale pandemiei de COVID-19 și vor continua să fie studiate după furnizarea vaccin pentru Cumpărător în temeiul prezentului Acord. 

Cumpărătorul recunoaște în continuare că efectele pe termen lung și eficacitatea vaccinului nu sunt cunoscute în prezent și că în prezent pot exista efecte adverse necunoscute ale vaccinului

În plus, în măsura în care este cazul, Cumpărătorul recunoaște că Produsul nu va fi serializat”.

  • Pagina 22, secțiunea 8.1: „Cumpărătorul este de acord să despăgubească, să apere și să țină de răspundere Pfizer și BioNTech față de și împotriva oricăror procese, pretenții, acțiuni, cereri, pierderi, daune, răspunderi, decontări, sancțiuni, amenzi, costuri și cheltuieli (inclusiv, fără a se limita la, onorariile rezonabile ale avocaților și al altor consilieri juridici și alte cheltuieli ale unei investigații sau unui litigiu), indiferent dacă rezultă din contract, delict, proprietate intelectuală sau orice altă teorie și fie că sunt statutare, echitabile sau altfel, de către orice persoană sau entitate.
  • Pagina 24, secțiunea 9.2: „Răspunderea totală a Pfizer și a afiliaților săi care decurge din, în temeiul sau în legătură cu acest acord nu va depăși o sumă echivalentă cu 100% din prețul totalprimit efectiv de Pfizer în temeiul prezentului acord pentru dozele contractate".
  • Pagina 26, secțiunea 9.6: „Achizitorul declară că are și va continua să aibă o autoritate legală sau de reglementare adecvată și alocări adecvate de finanțare pentru a-și asuma și pentru a-și îndeplini pe deplin obligațiile de despăgubire și pentru a oferi protecție adecvată Pfizerși tuturor despăgubitorilor împotriva răspunderii pentru pretenții și toate pierderile care rezultă din sau în legătură cu vaccinul sau utilizarea acestuia”.

Deși unele dintre aceste acuzații fuseseră deja semnalate de către unele mass-media și asociații, publicarea contractelor neredactate oferă încă o dovadă concretă a faptului că companiile farmaceutice, plecând de la poziția lor dominantă într-un moment de necesitate percepută, au impus clauze grele asupra Statele, în același timp, protejându-se de orice posibil litigiu și interzicând statelor chiar să vândă sau să ofere doze aproape de expirare.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2023/09/12/abbiamo-letto-il-contratto-tra-sudafrica-e-pfizer-il-primo-pubblicato-sui-vaccini-covid/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).