Sport

SPECIALIST FRANCEZ o exonerează pe Halep: „Condamnăm o femeie nevinovată”!

SPECIALIST FRANCEZ o exonerează pe Halep: „Condamnăm o femeie nevinovată”!

Cazul Halep, descalificată timp de 4 ani de un tribunal independent după două încălcări grave ale protocolului antidoping ITIA (consum de substanță interzisă plus încălcarea pașaportului biologic) a zguduit profund lumea tenisului. 

Unii colegi, în special Serena Williams și Eugenie Boucherd, nu au ezitat să comenteze acid pe această temă, dar în general sentința fostului român n.1 este, alături de cea a Mariei Sharapova, cea mai grea din lumea rachetei, datorită amplorii jucătorilor implicaţi.

După condamnare, Simona a postat un lung mesaj social în care continuă să susțină că este nevinovată, gata să facă orice pentru a-și demonstra neimplicarea în dopaj. 

În ajutor i-a venit opinia autorizată a profesorului Jean-Claude Alvarez, director al laboratorului de toxicologie al CHU de Garches și expert judiciar al Curții Supreme din Franța. 

Contactat de româncă pentru o analiză a părului ei, expertul a declarat pentru L'Equipe că în opinia sa Halep este nevinovată.

„S-ar putea să credeți că toate acestea sunt un vis urât”, a spus Alvarez pentru ziarul francez. 

„Chiar acum condamnă o femeie nevinovată. Facem o greșeală. Având în vedere concentrația din părul ei, nu ar fi putut să ia roxadustat eficient. 

Simona Halep a venit la laborator, i-am luat o mostră de păr. Avea un nivel foarte scăzut, mai puțin de 0,5 picograme pe miligram în păr. 

Așa că am fost să iau probe singurei paciente care are tratament cu roxadustat (de trei ori pe săptămână pentru insuficiență renală) cu această moleculă din Franța și i-am testat unul dintre firele de păr: are concentrații de 50 de picograme pe miligram”.

„ Nivelul de roxadustat detectat la Halep (în urină) este de 0,2 nanograme pe mililitru. Această valoare nu înseamnă nimic. Este posibil să o aveți dacă luați suplimente alimentare. Totul este o prostie” spune expertul francez.

În timpul interviului, profesorul Alvarez a spus că sursa de roxadustat găsită în analiza Simonei Halep a fost un supliment de colagen „produs în China unde roxadustat este foarte, foarte comun”, luat sub formă de pulbere amestecată cu apă

Acest tratament poate fi folosit pentru a trata durerile de tendoane, ligamente și articulații.

Alvarez dă vina pe o schimbare de direcție a autorităților antidoping în cazul Halep:

„Șase luni mai târziu, ei spun că eșantionul ei din septembrie este „un ușor dopaj” (ușor pozitiv), când nu era cazul cu șase luni mai devreme. 

Experții și-au schimbat interpretarea. Pur și simplu nu pot să înțeleg”, conchide specialistul.

---------

Practic expertul francez face o comparație între concetrația detectată la o persoană care ia medicamentul la o doza eficientă cu cea detectată la Halep! Acesta este un raționament foarte științific.

Cu alte cuvinte, o doză atât de mică nu avea cum să te ajute să-ți îmbunătățești forma fizică și să dobândești astfel un ajutor suplimentar!

Nimeni nu exclude că este evident de condamnat, dacă regulamentul specifică clar că nu trebuie să existe urmă cu această substanță, însă oare cei 4 ani de suspendare nu sunt totuși prea mult?

Sursa: https://www.livetennis.it/post/396996/uno-specialista-francese-scagiona-halep-stanno-condannando-una-donna-innocente/

Foto: wikimedia common

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).