Știri Externe

Boicotarea genocidului israelian interzisă: Universitatea din Trento cenzurează studenții

Boicotarea genocidului israelian interzisă: Universitatea din Trento cenzurează studenții

Departamentul de Sociologie și Cercetări Sociale al Universității din Trento, Italia, a refuzat să ofere sala de conferință pentru evenimentul „Dreptul de a boicota Israelul”, care ar fi trebuit să aibă loc astăzi și care ar fi găzduit-o pe activista pentru drepturile omului Stephanie Westbrook, care este implicată de ani de zile în mișcarea BDS: Boicot, Dezinvestiții și Sancțiuni. 

Departamentul ar fi exploatat de fapt un articol din regulamentul intern, care interzice acordarea de spațiu pentru inițiative politice sau sindicale, extinzându-l la „orice inițiativă politică” promovată în cadrul Universității. 

Totuși, relatează studenții, în urmă cu 9 ani însăși Westbrook fusese invitată la o serie de întâlniri ale evenimentului „Ocuparea unui teritoriu”, care aveau aceleași subiecte ca și subiectul lor și erau organizate de o asociație care susținea campania BDS .

„În ciuda căutării de explicații și clarificări, Universitatea a decis pur și simplu să nu mai răspundă, au denunțat membrii Centrului Social Bruno, protestând împotriva deciziei Departamentului - Unitn, în mijlocul afișelor sale ipocrite de sărbătorire a sezonului '68, demonstrează toată aroganța unei instituții din ce în ce mai supuse intereselor câtorva și logicii universității-companie, care interzice orice formă de gândire critică tocmai în departament care ar trebui să-l cultive”. 

Activiștii îl atacă direct pe Magnificul Rector Flavio Deflorian, subliniind modul în care acesta este „membru al Comitetului Științific al Med-Or, fundația înființată de fabrica de morți Leonardo SPA pentru a împleti din ce în ce mai mult cunoștințele științifice cu industria de război” și subliniind cât de „îngrijorător” este să constați „cum în ultimii ani nivelul de colaborare al universității din Trentino cu Leonardo a devenit din ce în ce mai strâns, ajungând chiar până la stabilirea de doctorate întregi în parteneriat cu compania care se îmbogățește în prezent datorită aprovizionării cu arme pe care Israelul le folosește pentru a comite genocid în Gaza”. 

Membrii colectivului concluzionează:

„Astăzi, Universitatea din Trento a decis de care parte să stea. Noi le-am reiterat de ceva vreme: mereu de partea asupriților, cu toate forțele noastre în contrast cu asupritorii. 

Dacă universitatea vrea să reducă la tăcere o mișcare legitimă, depinde de noi să o amplificăm și să o facem cât mai vizibilă.”

Rețeaua BDS, înființată în 2005, coordonează o campanie de boicot împotriva Israelului care se conturează, în special, în invitația lansată consumatorilor de a nu achiziționa produse dintr-o anumită listă de mărci. 

Scopul este de a face ocupația nesustenabilă din punct de vedere economic și de a contribui activ la sfârșitul acesteia, putând astfel aspira la recunoașterea drepturilor fundamentale ale poporului palestinian și ale refugiaților în numele principiului egalității. 

Punctele de acțiune sunt clare:

nu mai cumpărați produse și bunuri israeliene care sosesc din teritoriile palestiniene ocupate, faceți presiuni asupra instituțiilor și companiilor să nu mai investească în băncile și companiile israeliene și încurajați statele lor să emită sancțiuni împotriva Tel Avivului.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2023/11/14/vietato-boicottare-il-genocidio-israeliano-luniversita-di-trento-censura-gli-studenti/

Foto: Eduardo Milla

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).