Spitale asediate, lipsa apei, electricității și combustibilului, tortura prizonierilor palestinieni și a civililor folosiți drept scuturi umane: acestea sunt câteva dintre încălcările grave ale dreptului internațional comise de Israel în Fâșia Gaza și dovedite de mass-media prezentă în teritoriu, prin organizații umanitare, de asemenea, israeliene și câteva videoclipuri disponibile pe web.
În special, bombardamentele la unitățile sanitare și lipsa energiei electrice provoacă o adevărată catastrofă umanitară, încălcând regulile stabilite de Convenția de la Geneva pentru protecția civililor în timp de război.
În special, articolul 18 din Convenția menționată mai sus stabilește că:
„spitalele civile organizate pentru a acorda îngrijiri răniților, bolnavilor, infirmilor și femeilor însărcinate nu pot fi obiect de atac, ci trebuie în toate împrejurările respectate și protejate de părțile aflate în conflict”.
Mai mult, conform celor anunțate de Amnesty International, de la 1 octombrie până la 1 noiembrie, numărul prizonierilor palestinieni deținuți fără acuzații sau procese a crescut, la fel ca și formele de tortură asupra civililor capturați de armata israeliană.
În același timp, atacurile Forțelor de Apărare a Israelului (IDF) continuă: conform ultimelor informații, în această dimineață, în zori, un bombardament a lovit două clădiri rezidențiale din Khan Yunis, în sudul Fâșiei Gaza, ucigând cel puțin zece civili palestinieni și rănind un număr neprecizat, în ciuda faptului că administrația israeliană ordonase palestinienilor să părăsească nordul și să se refugieze în „zona sigură” din sud.
În timpul nopții, IDF a lovit centrul orașului Jabalia și tabăra de refugiați, unde echipele de salvare au recuperat cel puțin 31 de cadavre. Numărul victimelor civile palestiniene a crescut la 11.240, inclusiv peste 4.600 de copii.
De sâmbătă, armata statului evreiesc a plasat sub asediu cele două mari spitale din enclavă: Al-Shifa și Al-Rantisi.
Directorul primului, cel mai mare din enclavă, a declarat pentru Al-Araby că „Complexul Al-Shifa este atacat înverșunat de către forțele de ocupație israeliene.
Inamicul israelian vrea să scoată spitalul din funcțiune și suntem pregătiți să primim comisii internaționale de verificare.
Oricine se deplasează în vecinătatea Al-Shifa este vizat de avioane de ocupație și de lunetiști și nu putem merge să-i ajutăm pe răniți”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Medhat Abbas, în ultimele trei zile, cel puțin 32 de persoane, inclusiv trei copii din secția de terapie intensivă, au murit, în timp ce 100 de cadavre se descompuneau luni în complexul spitalicesc, inclusiv aproximativ 50 în interiorul spitalului și alte zeci în morgi care au rămas fără putere.
De fapt, interzicerea livrării de combustibil în enclavă continuă, motiv pentru care doar cincisprezece din cele treizeci și cinci de spitale din Fâșie rămân operaționale.
Human Rights Watch a spus că atacurile israeliene asupra spitalelor ar trebui investigate ca crime de război.
Lipsa combustibilului care să alimenteze mașinile de terapie intensivă și refrigerarea morgilor transformă spitalele în cimitire, atât de mult încât directorul Al-Shifa a decis să sape o groapă comună în care să îngroape 179 de cadavre.
La acestea se adaugă faptul că, fără electricitate, se va opri în curând și instalația de îndepărtare a apelor uzate, lăsând întreaga Fâșie fără apă potabilă, deja rară și rațională de săptămâni întregi, și la cheremul bolilor infecțioase. Același lucru se va întâmpla și cu sistemele de canalizare.
Spitalul Al-Quds a fost aproape complet izolat timp de șase zile și nu a reușit să evacueze cei 300 de pacienți și lucrători sanitari rămași din cauza bombardamentelor și a focurilor de armă israeliene, a declarat Nebal Farsakh, purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii Palestiniene.
Potrivit IDF, o echipă teroristă s-a instalat în zona spitalului. Cu toate acestea, personalul medical a explicat că complexul găzduiește doar un număr mare de răniți din Gaza și medici cu resurse insuficiente care se luptă să-i trateze.
Mai mult, o investigație digitală condusă de echipa al-Jazeera a dezvăluit printr-o analiză detaliată că ceea ce armata din Tel Aviv credea a fi un tunel Hamas sub Spitalul Qatar a fost de fapt un rezervor de apă planificat în timpul construcției spitalului.
Încălcările legii războiului de către Israel nu se limitează doar la asediul populației și la bombardarea infrastructurii civile, ci se extind și la formele de tortură ale prizonierilor palestinieni!
Conform organizației independente Palestinian Prisoners' Club, începând cu 7 octombrie, forțele israeliene au arestat peste 2.200 de bărbați și femei palestiniene.
Mai mult, HaMoked, o organizație israeliană pentru drepturile omului, a anunțat că numărul total de palestinieni aflați în detenție administrativă, adică deținuți fără acuzație sau proces, de la 1 octombrie până la 1 noiembrie a crescut de la 1319 la 2070.
„Mărturiile și dovezile video denunță numeroase incidente de tortură și alte rele tratamente aplicate de forțele israeliene, inclusiv bătăi severe și umilire deliberată, împotriva palestinienilor deținuți în condiții disperate”, a declarat Heba Morayef, directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Ceea ce are loc în Gaza este încălcarea cea mai explicită a celor mai elementare norme ale dreptului internațional al războiului de către statul evreu, evidențiată și de mai mulți membri ai Națiunilor Unite pentru drepturile omului.
Cu toate acestea, comunitatea internațională este neputincioasă în raport cu crimele de război comise împotriva populației din Fâșia și ONU, mai ales în ultimele săptămâni, și-a arătat în mod deschis incapacitatea de a rezolva crizele internaționale.
Adaugă comentariu