Fâșia Gaza este în moloz. Timp de zece luni, atacurile la scară largă, fără discernământ, efectuate de armata israeliană au vizat case, spitale, moschei și școli, precum cea din al-Tabin, unde în urmă cu câteva zile Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au ucis o sută de palestinieni.
Serviciul de satelit al Națiunilor Unite, UNOSAT, a publicat o hartă elocventă, care face un bilanț al situației privind clădirile din teritoriul palestinian ocupat.
Peste 46 de mii de structuri au fost distruse, pe lângă aproape 80 de mii de clădiri avariate, dintre care 18 mii au fost grav avariate.
Dacă luăm apoi în calcul aproximativ 35 de mii de structuri potențial compromise, ajungem la un total de 156 de mii de clădiri lovite de armata israeliană, egal cu 63% din structurile prezente în Fâșia Gaza, situate în special printre orașele din Gaza, Khan Yunis și Rafah.
Harta UNOSAT, punctele roșii reprezintă clădirile lovite în Fâșia Gaza.
Harta publicată de Națiunile Unite reflectă doar parțial gravitatea și impactul atacurilor lansate de Israel asupra Fâșiei Gaza, o suprafață de doar 361 de kilometri pătrați.
În aprilie, raportorul special al ONU pentru dreptul la o locuință adecvată Balakrishnan Rajagopal, referindu-se la Gaza, a vorbit deja despre domiciliu, adică „uciderea deliberată” a locuințelor ca locuri esențiale pentru a trăi.
Trei luni mai târziu, UNOSAT a estimat că peste 215 mii de unități locative au fost distruse sau avariate.
Tel Aviv a aruncat peste optzeci de mii de tone de explozibili în Fâșia Gaza, unde casele au devenit corturi, copaci și drumuri de pământ.
Populația de peste două milioane de palestinieni se confruntă cu strămutarea și exodul continuu, către zone definite ca sigure de armata israeliană și care apoi ajung prompt prin a fi bombardate.
Supraaglomerarea, lipsa materialelor medicale, deficitul (și poluarea) alimentelor și apei favorizează răspândirea bolilor, cum ar fi scabia sau poliomielita.
Numărul genocidului care are loc în direct pe rețelele de socializare în Gaza crește din oră în oră: sunt 40.000 de palestinieni uciși, 90.000 de răniți și 10.000 de dispăruți sub dărâmături.
Între timp, discuțiile de încetare a focului rămân blocate; semnele timide ale deschiderii sunt în curând depășite de atacurile violente și de amploare efectuate de armata israeliană și, prin urmare, decise de premierul Benjamin Netanyahu, care știe bine că la finalul agresiunii militare va trebui să se descurce cu justiția și să suporte consecințele politice ale alegerilor sale.
Răspunsul militar al Iranului la uciderea liderului politic al Hamas Ismail Haniye la Teheran de către Israel rămâne la orizont – și într-adevăr se apropie.
Adaugă comentariu