„În această dimineață, nu vom opera în Gaza”.
Aceasta este declarația unui oficial al Națiunilor Unite, care a preferat să rămână anonim.
În urma ultimelor ordine de evacuare care au afectat Guvernoratul Deir-al-Balah, în apropiere de centrul Fâșiei, așa-numitele „zone sigure” s-au încheiat:
„unde ne mutăm acum?” continuă anonimul, subliniind cum viteza cu care operatorii au fost nevoiți să se deplaseze i-a obligat să lase în urmă o parte din echipamente.
Oficialul a precizat însă că personalul ONU implicat nu are intenția de a abandona teritoriul și că intenționează să-și reia activitățile cât mai curând posibil.
Abandonarea temporară a operațiunilor ONU în Gaza nu face, însă, decât să confirme caracterul colonial al acțiunilor Israelului, care, între bombardamente, ordine de evacuare și manevre menite să împiedice executarea unor intervenții umanitare adecvate, forțează poporul palestinian într-o încleștare din ce în ce mai sufocantă.
Anunțul oficialului ONU a venit ieri și a fost prezentat de agenția de presă Reuters.
Potrivit oficialului, personalul Națiunilor Unite de pe teren pare să fi fost instruit să caute o altă modalitate de a opera, motiv pentru care acțiunile nu au fost suspendate oficial.
Cu toate acestea, până acum, aproape întreaga Fâșie este sub asediu, iar zonele în care pot fi furnizate servicii umanitare par reduse la minimum.
După cum comunică însăși Națiunile Unite, de fapt, până în prezent aproape 84% din Fâșia Gaza (o suprafață egală cu aproximativ 305 kilometri pătrați) a fost pusă sub ordin de evacuare.
De la escaladarea din 7 octombrie, doar 11% din Fâșie nu a fost supusă evacuărilor, totuși aceasta, subliniază același oficial, nu pare a fi o porțiune de teren „potrivită pentru locuit, potrivită pentru servicii, potrivită pentru viață”.
În plus, numai în luna august, armata israeliană a emis 16 ordine de evacuare, dintre care 5 numai în perioada 19-24 august.
Ultimul, care a făcut să se umple paharul, a vizat Guvernoratul Deir-al-Balah, în centrul Fâșiei, și a forțat civilii și personalul medical să abandoneze Spitalul Martirilor din Al Aqsa, ultima unitate medicală activă în centrul Fâșiei.
În ciuda întreruperii neoficiale a acțiunilor umanitare la fața locului, personalul ONU pare să dorească să rămână în Fâșie și să caute o modalitate de a-și relua activitățile.
Mai mult, unele dintre agențiile prezente în zonă par să fi reușit să se mențină și, în ciuda ultimului ordin de evacuare, au continuat să-și presteze serviciile și ieri:
este cazul, de exemplu, al UNRWA, care se confruntă în continuare cu același lucru, cu provocări ca și alte agenții ale ONU.
Emergency, însă, după luni de așteptare, a reușit să acceseze Fâșia pentru a oferi asistență medicală de bază.
Potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Sănătății din Gaza, în ultimele zece luni, armata israeliană a ucis 40.435 de palestinieni, rănind 93.534.
Estimările, însă, par să fie în mod deosebit în scădere, deoarece numără doar decesele verificate, atât de mult încât, potrivit revistei științifice The Lancet, victimele imputabile conflictului din 5 iulie s-au cifrat la cel puțin 186.000 de persoane.
Adaugă comentariu