Știri Externe

IMPORTANT: Interviul integral acordat de Vladimir Putin lui Tucker Carlson

IMPORTANT: Interviul integral acordat de Vladimir Putin lui Tucker Carlson

Ieri, președintele rus, Vladimir Putin, i-a acordat un lung interviu jurnalistului american Tucker Carlson. 

Peste o oră de conversație în care președintele rus și-a oferit versiunea pe un număr mare de subiecte: de la războiul din Ucraina la relațiile cu SUA, de la negocieri de pace la motivele conflictului cu Occidentul, trecând prin BRICS, multipolarism, diferențele dintre mentalitățile rusești și cele occidentale, relațiile cu Europa și inteligența artificială. 

Ca de obicei, în mass-media principală, se găsesc doar scurte extrase senzaționaliste și decontextualizate. 

Totuși, acestea sunt subiecte de absolută relevanță și interes public, motiv pentru care am considerat că este important să traducem întregul conținut al interviului în limba română:

Tucker Carlson:  Pe 22 februarie 2022, când a început conflictul din Ucraina, v-ați adresat țării dumneavoastră într-un discurs național și ați spus că acționați pentru că ați ajuns la concluzia că Statele Unite prin NATO ar putea iniția un (citat): „atac surpriză împotriva țării noastre”. 

Și pentru urechile americanilor acest lucru sună paranoic. Spune-ne de ce crezi că SUA ar putea lovi Rusia din senin. Cum ați ajuns la această concluzie?

Vladimir Putin: Nu este că Statele Unite ar lansa un atac surpriză asupra Rusiei, nu am spus asta. Avem un talk show sau o conversație serioasă?

Tucker Carlson:  A fost un citat grozav. Mulțumesc, este teribil de grav!

Ați studiat istoria inițial, din câte știu eu?

Tucker Carlson:  Da.

Așa că, dacă nu te superi, îmi iau doar 30 de secunde sau un minut din timpul tău pentru a-ți oferi un pic de istoric.

Tucker Carlson:  Vă rog.

Să vedem de unde a început relația noastră cu Ucraina. De unde vine Ucraina?

Statul rus a început să existe ca stat centralizat în 862. Acesta este considerat anul înființării statului rus deoarece în acest an locuitorii din Novgorod (un oraș din nord-vestul țării) l-au invitat să domnească pe Rurik, un prinț varan din Scandinavia. 

În 882, succesorul lui Rurik, prințul Oleg, care juca de fapt rolul de regent, a venit la Kiev. A înlăturat doi frați care se pare că fuseseră odată membri ai echipei lui Rurik. 

Apoi, Rusia a început să se dezvolte cu două centre de putere, Kiev și Novgorod. Următoarea dată, foarte semnificativă din istoria Rusiei a fost 988.

Acesta a fost Botezul Rusiei, când prințul Vladimir, strănepotul lui Rurik, a botezat Rusia și a adoptat Ortodoxia sau creștinismul răsăritean. 

Din acest moment statul rus centralizat a început să se întărească. De ce? Pentru un singur teritoriu, legături economice integrate, aceeași limbă și, după Botezul Rusiei, aceeași credință și guvernare a Prințului. Statul rus centralizat a început să prindă contur.

În Evul Mediu, prințul Yaroslav cel Înțelept a introdus ordinea succesiunii la tron, dar după moartea sa totul s-a complicat din diverse motive. 

Tronul nu a trecut direct de la tată la fiul cel mare, ci de la prințul decedat la fratele său, apoi la fiii săi în diferite rânduri. 

Toate acestea au dus la fragmentarea și sfârșitul Rusiei ca stat unic. Nu a fost nimic special, același lucru s-a întâmplat atunci și în Europa. 

Dar statul rus fragmentat a devenit pradă ușoară pentru imperiul creat mai devreme de Genghis Han. 

Urmașii săi, și anume Batu Khan, au venit în Rusia, au jefuit și au ruinat aproape toate orașele. Partea de sud, inclusiv Kievul, apropo, și alte orașe, pur și simplu și-au pierdut independența, în timp ce orașele din nord și-au păstrat o parte din suveranitatea lor. 

Au trebuit să plătească un tribut Hoardei, dar au reușit să-și păstreze o parte din suveranitatea lor. Și atunci a început să se formeze un stat rus unificat cu centrul său la Moscova.

Partea de sud a ținuturilor rusești, inclusiv Kievul, a început treptat să graviteze spre un alt „magnet”, centrul care se crea în Europa. 

Acesta a fost Marele Ducat al Lituaniei. A fost numit și Ducat lituano-rus, deoarece rușii reprezentau o parte semnificativă a populației sale. 

Vorbeau limba rusă veche și erau ortodocși. Dar apoi a fost unificarea, unirea Marelui Ducat al Lituaniei și a Regatului Poloniei. 

Câțiva ani mai târziu s-a semnat o altă uniune, dar de data aceasta deja în context religios. Unii preoți ortodocși au devenit subordonați Papei, astfel că aceste pământuri au devenit parte a statului polono-lituanian.

Decenii de ani polonezii au fost angajați în „polonizarea” acestei părți a populației: și-au introdus limba, au încercat să înrădăcineze ideea că această populație nu era tocmai rusă, că, din moment ce trăiau la margini (u kraya), erau „ucraineni”. 

Tucker Carlson:  Inițial, cuvântul „ucrainean” însemna că o persoană locuia la periferia statului, lângă margini, sau era angajată în serviciul de frontieră

Nu se referea la niciun grup etnic anume. Apoi polonezii au încercat în toate felurile să polonizeze această parte a ținuturilor rusești și au tratat-o ​​de fapt destul de aspru, ca să nu spun cu cruzime. 

Toate acestea au dus la faptul că această parte a pământurilor rusești a început să lupte pentru drepturile lor. Ei au scris scrisori către Varșovia, cerând ca drepturile lor să fie respectate și ca oamenii să fie trimiși aici, chiar și la Kiev.

Tucker Carlson:  Îmi pare rău, ne puteți spune în ce perioadă de timp... pierd firul unde ne aflăm în istorie?

Era secolul al XIII-lea. Acum voi spune ce s-a întâmplat mai târziu și voi da datele pentru a nu exista confuzii. 

Și în 1654, chiar și puțin mai devreme, oamenii care dețineau puterea asupra acelei părți a țărilor rusești s-au îndreptat către Varșovia, repet, cerând să le fie respectate drepturile și să le trimită domnitori de origine rusă și de credință ortodoxă. 

Deoarece Varșovia nu a răspuns și, de fapt, le-a respins cererile, au apelat la Moscova pentru a-i lua. Ca să nu crezi că inventez, îți las niște acte...

Tucker Carlson:  Nu pare că ai inventat asta, dar nu sunt sigur de ce este relevant pentru ceea ce s-a întâmplat acum doi ani.

Dar acestea sunt tot documente de arhivă, copii. Iată scrisorile lui Bogdan Hmelnițki, omul care controla atunci puterea în această parte a ținuturilor rusești numită acum Ucraina. 

El a scris la Varșovia cerând ca drepturile lor să fie respectate și, după ce a fost refuzat, a început să scrie scrisori către Moscova prin care cere să-i ia sub mâna puternică a țarului Moscovei. 

Există copii ale acestor documente. Le voi lăsa pentru buna ta amintire. Există o traducere în rusă, o puteți traduce în engleză mai târziu.

În 1654, Adunarea Rusă a Clerului Superior și a proprietarilor de pământ condusă de țar (Zemsky Sobor), care era organismul reprezentativ al vechii puteri de stat ruse, a decis să includă o parte din pământurile vechi ale Rusiei în teritoriul Moscovei. Regatul. 

După cum era de așteptat, a început războiul cu Polonia. A durat 13 ani și apoi în 1654 a fost încheiat un armistițiu. 

Și 32 de ani mai târziu, cred, a fost semnat un tratat de pace cu Polonia, pe care ei l-au numit „pace eternă”. 

Și aceste pământuri, tot malul stâng al Niprului, inclusiv Kievul, s-a dus în Rusia, iar tot malul drept al Niprului a rămas în Polonia.

Sub domnia Ecaterinei cea Mare, Rusia și-a revendicat toate ținuturile istorice, inclusiv în sud și vest. Toate acestea au durat până la Revoluție. 

Înainte de primul război mondial, Statul Major austriac s-a bazat pe ideile ucrainizării și a început să promoveze activ ideile Ucrainei și ucrainizării. 

Motivul lor era evident. Cu puțin timp înainte de primul război mondial, scopul era slăbirea potențialului inamic și asigurarea condițiilor favorabile în zona de frontieră. 

Astfel, ideea care a apărut în Polonia că oamenii care locuiau pe acel teritoriu nu erau cu adevărat ruși, ci aparțineau mai degrabă unui grup etnic special, ucrainenii, a început să fie propagată de către statul major austriac.

Deja în secolul al XIX-lea au apărut teoreticieni care au cerut independența Ucrainei. Cu toate acestea, toată lumea susține că Ucraina ar trebui să aibă relații excelente cu Rusia. 

Au insistat asupra acestui lucru. După revoluția din 1917, bolșevicii au încercat să restabilească statul și a început războiul civil, inclusiv ostilitățile cu Polonia. 

În 1921, pacea a fost proclamată cu Polonia și, în baza acestui tratat, malul drept al râului Nipru a fost înapoiat din nou Poloniei.

În 1939, după ce Polonia a colaborat cu Hitler, știi, Hitler a oferit Poloniei pace și un tratat de prietenie și alianță (avem toate documentele relevante în arhive), cerând în schimb ca Polonia să returneze în Germania așa numitul Coridorul Danzig, care lega cea mai mare parte a Germaniei cu Prusia de Est și Konigsberg. 

După primul război mondial, acest teritoriu a fost cedat Poloniei și orașul Gdańsk a apărut în locul lui Gdańsk. 

Hitler le-a cerut să o dea pe cale amiabilă, dar ei au refuzat. Cu toate acestea, au colaborat cu Hitler și s-au angajat împreună cu împărțirea Cehoslovaciei.

Tucker Carlson:  Pot să vă întreb... Voi argumentați că Ucraina, unele părți ale Ucrainei, estul Ucrainei, de fapt, este Rusia de sute de ani, de ce nu ați luat-o când ați devenit președinte acum 24 de ani? Ai arme nucleare, ele nu. Este de fapt pământul tău. De ce ai așteptat atât de mult?

O să-ți spun. Ajung acolo. Acest rezumat istoric se apropie de final. Poate fi plictisitor, dar explică multe.

Tucker Carlson:  Nu este plictisitor.

Bine. Bine. Sunt atât de fericit că apreciezi. Mulțumesc.

Prin urmare, înainte de al Doilea Război Mondial, Polonia a colaborat cu Hitler și, deși nu a cedat cererilor sale, a participat totuși la împărțirea Cehoslovaciei împreună cu Hitler. 

Pentru că polonezii nu dăduseră Germaniei Coridorul Danzig și merseseră prea departe, făcându-l pe Hitler să înceapă al Doilea Război Mondial atacându-i. 

De ce a izbucnit războiul împotriva Poloniei la 1 septembrie 1939? Polonia s-a dovedit a fi intransigentă și Hitler nu a putut să nu înceapă să-și pună în aplicare planurile cu Polonia.

Apropo, URSS, am citit niște documente de arhivă, s-a comportat foarte cinstit. A cerut Poloniei permisiunea de a-și tranzita trupele prin teritoriul polonez pentru a ajuta Cehoslovacia. 

Dar ministrul polonez de externe de la acea vreme a spus că, dacă avioanele sovietice ar zbura deasupra Poloniei, vor fi doborâte deasupra teritoriului polonez. Dar nu contează. 

Ceea ce contează este că războiul a început și Polonia a căzut pradă politicilor pe care le dusese împotriva Cehoslovaciei, deoarece în temeiul cunoscutului pact Molotov-Ribbentrop, o parte din acel teritoriu, inclusiv vestul Ucrainei, urma să fie cedată Rusiei. 

Astfel Rusia, care se numea atunci URSS, și-a recâștigat pământurile istorice.

După victoria în Marele Război Patriotic, așa cum numim Al Doilea Război Mondial, toate acele teritorii au fost în cele din urmă consacrate ca aparținând Rusiei, URSS. 

În ceea ce privește Polonia, aceasta a primit, aparent în compensație, pământurile care au fost inițial germane: părțile de est ale Germaniei (acestea sunt acum ținuturile vestice ale Poloniei). 

Desigur, Polonia a recâștigat accesul la Marea Baltică și Gdańsk, care a primit din nou numele polonez. Așa s-a dezvoltat această situație. 

În 1922, când s-a fondat URSS, bolșevicii au început să construiască URSS și au întemeiat Ucraina sovietică, care nu mai existase până acum.

Tucker Carlson: Corect.

Stalin a insistat ca acele republici să fie incluse în URSS ca entități autonome. Dintr-un motiv inexplicabil, Lenin, fondatorul statului sovietic, a insistat că au dreptul să se retragă din URSS. 

Și, din nou din motive necunoscute, a transferat unele pământuri în nou-formata Republică Sovietică Ucraineană împreună cu oamenii care locuiau acolo, deși acele pământuri nu fuseseră niciodată numite Ucraina! 

Totuși ei făceau parte din acea Republică Sovietică Ucraina. Aceste ținuturi includeau regiunea Mării Negre, care a fost primită sub Ecaterina cea Mare și care nu avea nicio legătură istorică cu Ucraina.

Chiar dacă ne întoarcem la 1654, când aceste pământuri au revenit Imperiului Rus, acel teritoriu avea dimensiunea a trei-patru regiuni ale Ucrainei moderne, fără regiunea Mării Negre. Acest lucru era complet exclus.

Tucker Carlson: În 1654?

Exact.

Tucker Carlson: Văd că ai cunoștințe enciclopedice despre această regiune. Dar de ce nu ați argumentat în primii 22 de ani ca președinte că Ucraina nu este o țară adevărată?

Ucrainei sovietice i s-a dat o mare parte de teritoriu care nu i-a aparținut niciodată, inclusiv regiunea Mării Negre.

La un moment dat, când Rusia i-a primit în urma războaielor ruso-turce, au fost numite „Noua Rusie” sau Novorossiya. Dar nu contează. 

Ceea ce contează este că Lenin, fondatorul statului sovietic, a fondat Ucraina în acest fel. Timp de decenii, Republica Sovietică Ucraineană s-a dezvoltat ca parte a URSS și, din nou, din motive necunoscute, bolșevicii s-au angajat în ucrainizare. 

Nu a fost doar pentru că conducerea sovietică era compusă în mare parte din oameni originari din Ucraina. 

Mai degrabă, acest lucru a fost explicat prin politica generală de indigenizare dusă de Uniunea Sovietică. 

Aceleași lucruri s-au făcut și în alte republici sovietice. Acest lucru a dus la promovarea limbilor și culturilor naționale, ceea ce, în principiu, nu este un lucru rău. Astfel a fost creată Ucraina sovietică.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă pământurile care au aparținut Poloniei înainte de război, o parte din pământurile care au aparținut anterior Ungariei și României (cunoscute în prezent sub numele de Ucraina de Vest). 

Așa că, României și Ungariei li s-au luat unele dintre pământuri și le-au dat Ucrainei și continuă să fie parte din Ucraina. Deci, în acest sens, avem toate motivele să spunem că Ucraina este un stat artificial format din voința lui Stalin.

Tucker Carlson: Crezi că Ungaria are dreptul să-și recupereze pământul din Ucraina? Și că alte națiuni au dreptul să se întoarcă la granițele anului 1654?

Nu sunt sigur dacă ar trebui să se întoarcă la granițele anului 1654, dar având în vedere vremea lui Stalin, așa-numitul regim Stalin, care, după cum susțin mulți, a văzut numeroase încălcări ale drepturilor omului și ale altor state, s-ar putea spune că ar putea să revendice acele pământuri ale lor, chiar dacă nu au dreptul să o facă, este cel puțin de înțeles...

Tucker Carlson: i-ai spus lui Viktor Orbán că poate avea parte din Ucraina?

Nu. Nu i-am spus niciodată. Nici măcar o dată. Nici nu am vorbit despre asta, dar știu sigur că maghiarii care locuiau acolo au vrut să se întoarcă pe pământul lor istoric.

De asemenea, aș dori să vă împărtășesc o poveste foarte interesantă, deviez puțin de la subiect, este personală. 

Undeva, la începutul anilor 1980, am făcut o călătorie rutieră de la Leningrad de atunci (azi Sankt Petersburg) prin Uniunea Sovietică prin Kiev, am făcut o oprire la Kiev și apoi am plecat în Ucraina de Vest. 

Am fost în orașul Beregovoye, și toate numele orașelor și satelor erau în rusă și într-o limbă pe care nu o înțelegeam, în maghiară. În rusă și maghiară. Nu în ucraineană, în rusă și maghiară.

Mă plimbam printr-un fel de sat și erau bărbați care stăteau lângă case și purtau costume negre din trei piese și pălării negre. 

Am întrebat: „Sunt un fel de animatori?” Mi s-a spus: „Nu, nu sunt animatori. Sunt unguri”. 

Am spus: „Ce caută ei aici?” - "Ce vrei să spui? Acesta este pământul lor, ei locuiesc aici”. Aceasta a fost în perioada sovietică, în anii 1980. 

Ei păstrează limba maghiară, numele maghiare și toate obiceiurile naționale. Sunt maghiari și se simt maghiari. Și, evident, dacă există tensiuni, asta contează...

Tucker Carlson: Și cred că sunt multe. Dar multe națiuni se simt frustrate de granițele lor redesenate după războaiele din secolul al XX-lea și războaiele care se întorc cu o mie de ani, cele despre care vorbiți, dar adevărul este că nu ați făcut public acest caz decât acum doi ani, în februarie. 

Și într-adevăr, în motivarea războiului, ați vorbit despre o amenințare fizică din partea Occidentului și a NATO, incluzând potențial o amenințare nucleară, spunând că aceasta este ceea ce v-a împins să mutați. Este o descriere corectă a ceea ce ai spus?

Înțeleg că discursurile mele lungi probabil nu se încadrează în genul interviului. De aceea te-am întrebat la început: „O să avem o discuție serioasă sau o emisiune?”. 

Ai spus: „o discuție serioasă”. Deci, răbdați cu mine, vă rog. Ajungem în punctul în care a fost fondată Ucraina sovietică. 

Apoi, în 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Și tot ceea ce Rusia a acordat cu generozitate Ucrainei a fost luat de aceasta din urmă.

Ajung la un punct foarte important de pe agenda de astăzi. La urma urmei, prăbușirea Uniunii Sovietice a fost de fapt inițiată de conducerea rusă. 

Nu înțeleg după ce se ghida conducerea rusă la acea vreme, dar bănuiesc că au existat mai multe motive să cred că totul va fi bine. 

În primul rând, cred că conducerea rusă de atunci credea că bazele relației dintre Rusia și Ucraina erau puternice: o limbă comună, cu peste 90% din populație vorbind rusa; legături de familie, una din trei persoane avea un fel de legături de familie sau de prietenie; cultura comuna; istorie comună; credință comună; coexistența într-un singur stat timp de secole și economii profund interconectate. 

Toate acestea au fost factori cheie. Toate aceste elemente împreună fac ca relațiile noastre bune să fie inevitabile.

Al doilea punct este foarte important. Vreau ca și tu, ca cetățean american, și telespectatorii tăi să știi despre asta. 

Fosta conducere rusă credea că Uniunea Sovietică a încetat să mai existe și, prin urmare, nu mai existau linii de demarcație ideologice. 

Rusia chiar și voluntar și proactiv a fost de acord cu prăbușirea Uniunii Sovietice și a crezut că acest lucru va fi interpretat de așa-numitul și fără citate „Occidentul civilizat” ca o invitație la cooperare și asociere. 

Asta se aștepta Rusia atât de la Statele Unite, cât și de la așa-zisul Occident colectiv în ansamblu.

Au fost oameni inteligenți, chiar și în Germania. Egon Bahr, un politician proeminent al Partidului Social Democrat, care în discuțiile sale personale cu conducerea sovietică aflată în pragul prăbușirii Uniunii Sovietice, a insistat asupra necesității instituirii unui nou sistem de securitate în Europa, care să includă unificarea Germaniei și un nou sistem care includea Statele Unite, Canada, Rusia și alte țări din Europa Centrală. 

El a mai afirmat că NATO nu ar trebui să se extindă, pentru că atunci totul va reveni rapid la felul în care era în timpul Războiului Rece, doar mai aproape de granițele Rusiei. Asta e tot. 

Era un bătrân înțelept, dar nimeni nu l-a ascultat. Avea dreptate, totul s-a întâmplat așa cum a spus el.

Tucker Carlson: Ei bine, desigur, s-a adeverit și ai vorbit despre asta de multe ori. Cred că este un punct corect. Și mulți din America credeau că relațiile dintre Rusia și Statele Unite vor fi bune după prăbușirea Uniunii Sovietice. Dar sa întâmplat invers. Dar nu am explicat niciodată de ce cred că s-a întâmplat asta, în afară de a spune că Occidentul se teme de o Rusie puternică. Dar avem o China puternică de care Occidentul nu pare să se teamă prea mult. Dar Rusia? Ce crezi că i-a convins pe politicieni să o dărâme?

Occidentul se teme de o China puternică mai mult decât de o Rusie puternică pentru că Rusia are 150 de milioane de locuitori, în timp ce China are 1,5 miliarde de locuitori, iar economia sa crește cu salturi de peste 5 % pe an. 

Dar pentru China este suficient. După cum a spus Bismark odată, potențialele sunt foarte importante. 

Potențialul Chinei este enorm: astăzi este cea mai mare economie din lume în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare și dimensiunea economiei. A depășit deja Statele Unite, cu ceva timp în urmă, și crește rapid.

Să nu vorbim despre cine se teme de cine, să nu gândim în acești termeni. Și ajungem la faptul că după 1991, când Rusia se aștepta să fie primită în familia frățească a „națiunilor civilizate”, nu s-a întâmplat nimic de acest fel. 

Ne-ați înșelat (nu vorbesc despre voi personal când spun „tu”, bineînțeles că vorbesc despre Statele Unite), promisiunea a fost că NATO nu se va extinde spre est, dar s-a întâmplat de cinci ori, au fost cinci valuri de expansiune. 

Am tolerat toate acestea, am încercat să-i convingem, am spus:

„Vă rog, nu, acum suntem burghezi ca voi, suntem o economie de piață și puterea Partidului Comunist nu există. Să negociem”.

Mai mult, am spus deja public în trecut (să ne uităm acum la vremurile lui Elțin), a fost un moment în care a început să crească o anumită ruptură între noi. 

Înainte de asta, Elțin a venit în Statele Unite, amintește-ți, a vorbit la Congres și a spus cuvintele frumoase: „Dumnezeu să binecuvânteze America”. Tot ce a spus el au fost semnale: Lasă-ne să intrăm.

Amintiți-vă de războiul din Iugoslavia (în 1999), înainte de a fi lăudat Elțîn, de îndată ce au început evoluțiile din Iugoslavia, el și-a ridicat vocea în sprijinul sârbilor, iar noi nu am putut decât să ne ridicăm vocea pentru sârbi în apărarea lor. 

Înțeleg că acolo au fost procese complexe, știu. Însă Rusia nu s-a putut abține să nu ridice vocea în sprijinul sârbilor, pentru că și sârbii sunt un popor deosebit, apropiat de noi, cu cultură ortodoxă și așa mai departe. 

Este o națiune care a suferit atât de mult timp de generații. În orice caz, important este că Elțin și-a exprimat sprijinul. 

Ce au făcut Statele Unite? Încălcând dreptul internațional și Carta ONU, au început să bombardeze Belgradul.

Statele Unite au fost cele care l-au lăsat pe geniu să iasă din sticlă. În plus, când Rusia a protestat și și-a exprimat resentimentele, ce s-a spus? 

Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional au devenit învechite. Acum toată lumea invocă dreptul internațional, dar apoi au început să spună că totul era depășit, totul trebuia schimbat. 

Desigur, unele lucruri trebuie schimbate pentru că s-a schimbat raportul de putere, e adevărat, dar nu în acest fel. Elțîn a fost imediat târât prin noroi, acuzat de alcoolism, că nu înțelege nimic, că nu știe nimic. A înțeles totul, vă asigur.

Ei bine, am devenit președinte în 2000. M-am gândit: bine, problema iugoslavă s-a terminat, dar ar trebui să încercăm să restabilim relațiile. Să redeschidem ușa în care Rusia încercase să intre. 

Și în plus, am spus-o public, pot să o repet. Într-o întâlnire aici, la Kremlin, cu președintele în exercițiu Bill Clinton, chiar aici, în camera alăturată, i-am spus, l-am întrebat:

„Bill, crezi că dacă Rusia ar cere să adere la NATO, crezi că s-ar întâmpla? „Deodată a spus: „Știi, e interesant, cred că da”. 

Dar seara, când am luat cina, a spus:

„Știi, am vorbit cu echipa mea, nu-nu, acum nu se poate”. 

Puteți să-l întrebați, cred că va urmări interviul nostru, o va confirma. Nu aș fi spus așa ceva dacă nu s-ar fi întâmplat. Bine, acum e imposibil.

Tucker Carlson: ai fost sincer? Te-ai fi alăturat NATO?

Uite, am pus întrebarea: „Este posibil sau nu?” Și răspunsul pe care l-am primit a fost nu.

Tucker Carlson: Dar dacă ar fi spus da, te-ai fi alăturat NATO?

Dacă ar fi spus da, ar fi început procesul de apropiere și, în cele din urmă, acest lucru s-ar fi putut întâmpla dacă am fi văzut o dorință sinceră din partea partenerilor noștri. Dar nu s-a întâmplat. Ei bine, nu înseamnă că nu...

Tucker Carlson: De ce crezi că este așa? Doar pentru a ajunge la motiv. Știu, ești în mod clar amar de asta. Am înțeles. Dar de ce crezi că Occidentul te-a respins atunci? De ce ostilitatea? De ce sfârșitul Războiului Rece nu a rezolvat relația? Ce motivează toate acestea din punctul tău de vedere?

Ai spus că am fost întristat de răspuns. Nu, nu este amărăciune, este doar o declarație de fapt. Nu suntem miri, amărăciunea, resentimentele, nu este vorba de astfel de probleme în astfel de circumstanțe. 

Pur și simplu ne-am dat seama că nu suntem bineveniți acolo, atâta tot. OK, bine. Dar construim relații în alt mod, căutăm un teren comun în altă parte. 

De ce am primit un răspuns atât de negativ, ar trebui să-l întrebați pe liderul dumneavoastră. Îmi pot imagina de ce, Rusia este o țară prea mare, cu propriile ei opinii și așa mai departe. Și Statele Unite, ei bine, știți cum vor să fie rezolvate problemele din NATO.

Vă voi da acum un alt exemplu, referitor la Ucraina. Conducerea americană exercită presiuni, iar toți membrii NATO votează ascultător, chiar dacă nu le place ceva. 

Acum vă spun ce s-a întâmplat în acest sens cu Ucraina în 2008, chiar dacă se discută, nu vă spun un secret, nu vă spun nimic nou. 

Totuși, mai târziu, am încercat să construim relații în moduri diferite. De exemplu, în timpul evenimentelor din Orientul Mijlociu, din Irak, construiam relații cu Statele Unite foarte ușor, prudent și precaut. 

Am ridicat în mod repetat problema că Statele Unite nu ar trebui să sprijine separatismul sau terorismul în Caucazul de Nord. 

Dar au continuat să o facă oricum. Și sprijinul politic, informațional, financiar și chiar militar a venit din partea Statelor Unite și a sateliților săi grupărilor teroriste din Caucaz.

Am ridicat odată această problemă președintelui Statelor Unite. El a spus: „Este imposibil! Ai vreo dovadă?” Am spus da. "Am fost pregătit pentru această conversație și i-am dat această dovadă. S-a uitat la ea și, știi ce a spus? Îmi cer scuze, dar asta s-a întâmplat, citez. 

El spune: „Ei bine, o să-i lovesc cu șuturi în fund”. Am așteptat și am așteptat un răspuns, dar niciun răspuns.

I-am spus directorului FSB: „Scrie-i CIA. Care este rezultatul discuției cu Președintele?”

A scris o dată, de două ori, apoi am primit un răspuns. Avem răspunsul în arhivă. 

CIA a răspuns: „Am lucrat cu opoziția din Rusia. Credem că acesta este lucrul corect de făcut și vom continua să facem asta.” 

Pur și simplu ridicol. Atunci bine. Ne-am dat seama că era exclus.

Tucker Carlson: Forțe care ți se opun? Crezi că CIA încearcă să răstoarne guvernul tău?

Bineînțeles că în acest caz se refereau la separatiști, teroriștii care au luptat cu noi în Caucaz. Așa numeau ei opoziția. Acesta este al doilea punct.

Al treilea moment, foarte important, este atunci când a fost creat sistemul american de apărare antirachetă (ABM). 

Începutul. Am convins Statele Unite să nu facă acest lucru de mult timp. De asemenea, am avut o conversație foarte serioasă cu președintele Bush și echipa sa. 

Am propus ca Statele Unite, Rusia și Europa să creeze împreună un sistem de apărare antirachetă care, în opinia noastră, dacă ar fi creat unilateral, ar amenința securitatea noastră, în ciuda faptului că Statele Unite au declarat oficial că va fi creat împotriva amenințărilor cu rachete care vin din Iran. 

Aceasta a fost justificarea desfășurării sistemului de apărare antirachetă. Am sugerat să lucrăm împreună: Rusia, Statele Unite și Europa. 

Au spus că este foarte interesant. M-au întrebat: „Vorbești serios?”. Am răspuns: „Absolut”.

Tucker Carlson: Pot să vă întreb în ce an a fost acesta?

Nu îmi amintesc. Este ușor de aflat pe internet, când eram în SUA la invitația lui Bush Senior. Este și mai ușor să înveți de la cineva, despre care îți voi spune.

Mi s-a spus că este foarte interesant. Am spus: „Imaginați-vă dacă am putea aborda împreună o astfel de provocare globală și strategică de securitate. Lumea s-ar schimba. Probabil că vom avea unele dispute, probabil economice și chiar politice, dar am putea schimba drastic situația din lume”. 

El spune: „Da”. Și întreabă: „Vorbești serios?”. Am spus: „Desigur.” „Trebuie să ne gândim la asta”, mi s-a spus. Am spus: „Du-te înainte, te rog”.

Apoi au venit aici, în acest cabinet, secretarul apărării R. Gates, fost director al CIA, și secretarul de stat C. Rice. 

Chiar aici, la această masă, s-au așezat pe partea asta. Eu, ministrul de externe, ministrul rus al apărării, așa. 

Mi-au spus: „Da, ne-am gândit, suntem de acord”. Am spus: „Mulțumesc lui Dumnezeu, grozav”. – „Dar cu unele excepții.”

Tucker Carlson: Deci, ați descris de două ori președinții americani care iau decizii și apoi sunt subminați de șefii agențiilor lor. Deci, din ceea ce spui, se pare că descrii un sistem care nu este condus de aleși.

Exact, exact. Până la urmă, doar ne-au spus să ne pierdem. Nu vă voi spune detaliile pentru că mi se pare că nu este corect, până la urmă a fost o conversație confidențială. 

Dar propunerea noastră a fost refuzată, acesta este un fapt. Tocmai atunci am spus: „Uite, dar atunci vom fi nevoiți să luăm contramăsuri. Vom crea sisteme de atac care cu siguranță vor depăși sistemele de apărare antirachetă”. 

Răspunsul a fost: „Nu facem asta împotriva ta și tu faci tot ce vrei, presupunând că nu este împotriva noastră, nu împotriva Statelor Unite”. I-am spus bine.

Foarte bine, așa a mers. Și am creat sisteme hipersonice, cu rază intercontinentală, și continuăm să le dezvoltăm. Suntem acum înaintea tuturor, Statele Unite și alte țări, în ceea ce privește dezvoltarea sistemelor de atac hipersonic și le îmbunătățim în fiecare zi. 

Dar nu am fost noi, ne-am propus să mergem în altă direcție și am fost respinși.

Acum să vorbim despre extinderea NATO spre est. Ei bine, ni s-a promis: nici un membru NATO în est, nici măcar un centimetru în est, după cum ni s-a spus. 

Si apoi, ce? Ei au spus: „Ei bine, nu este pe hârtie, așa că ne vom extinde”. Deci au fost cinci valuri de expansiune, statele baltice, toată Europa de Est și așa mai departe.

Și acum ajung la principalul lucru: au ajuns în sfârșit în Ucraina. La summitul de la București din 2008, ei au declarat că ușa este deschisă pentru ca Ucraina și Georgia să adere la NATO.

Acum despre cum se iau deciziile acolo. Germania, Franța păreau împotriva ei, precum și alte țări europene. 

Dar apoi, după cum s-a dovedit mai târziu, președintele Bush, și el este un tip cu adevărat dur, un politician dur, așa cum mi s-a spus mai târziu din partea germană:

„a făcut presiune pe noi și a trebuit să fim de acord”. 

E ridicol, e ca la grădiniță. Unde sunt garanțiile? Ce fel de azil este acesta, ce fel de oameni sunt aceștia, cine sunt ei? 

Vedeți, au fost presați, au acceptat. Și apoi spun: „Ucraina nu se va alătura NATO, știi.” 

Eu spun: „Nu știu, știu că ai fost de acord în 2008, de ce nu vei fi de acord în viitor?” 

„Ei bine, au insistat atunci.” Eu spun: „De ce nu vor insista mâine? Și vei fi din nou de acord.”

Ei bine, asta nu are sens. Cu cine este acolo să vorbesc, pur și simplu nu înțeleg. Suntem gata să vorbim. Dar cu cine? Unde sunt garanțiile? Nimeni.

Apoi au început să dezvolte teritoriul Ucrainei. Orice ar fi, v-am spus fundalul, cum s-a dezvoltat acest teritoriu, ce fel de relații au existat cu Rusia. Acum, toți președinții care au ajuns la putere în Ucraina s-au bazat într-un fel sau altul pe o atitudine bună față de Rusia.

Viktor Ianukovici a venit la putere, dar prima dată când a câștigat după președintele Kucima, a fost organizat un al treilea tur, care nu este prevăzut în Constituția Ucrainei. Aceasta este o lovitură de stat. Imaginați-vă, cuiva din SUA nu i-a plăcut rezultatul...

Tucker Carlson: În 2014?

Înainte de asta. Nu, asta a fost înainte. După președintele Kucima, Viktor Ianukovici a câștigat alegerile. Cu toate acestea, adversarii săi nu au recunoscut acea victorie, Statele Unite au susținut opoziția, iar runda a treia a fost programată. 

Ce este asta? Aceasta este o lovitură de stat. Statele Unite l-au susținut și câștigătorul rundei a treia a venit la putere. 

Imaginați-vă dacă cineva din Statele Unite nu i-a plăcut ceva și ar fi organizat un al treilea tur de alegeri, ceea ce Constituția americană nu prevede. 

Totuși, acest lucru a avut loc în Ucraina. Ok, Viktor Iuşcenko, considerat un politician pro-occidental, a venit la putere. 

Ei bine, am construit relații și cu el. A venit la Moscova în vizită, noi am vizitat Kievul. L-am vizitat și eu. 

Ne-am întâlnit într-un cadru informal. Dacă el este pro-occidental, așa să fie. În regulă, lăsați oamenii să-și facă treaba. 

Situația ar trebui să se dezvolte chiar în cadrul Ucrainei independente. În urma conducerii lui Kucima, lucrurile s-au înrăutățit și în cele din urmă Viktor Ianukovici a ajuns la putere.

Poate că nu a fost cel mai bun președinte și politician. Nu știu, nu vreau să dau rating. S-a pus însă problema asocierii cu UE. 

Întotdeauna am fost indulgenți în privința asta. Dar când am citit cu atenție acel tratat de asociere, s-a dovedit a fi o problemă pentru noi, pentru că aveam o zonă de liber schimb și frontiere vamale deschise cu Ucraina și dacă Ucraina și-ar fi deschis granițele către Europa, mărfurile ei ne-ar fi inundat piața. 

Am spus: „Nu, asta nu va funcționa. Atunci ne vom închide granițele cu Ucraina.” 

Granițele vamale, adică. Ianukovici a început să calculeze cât de mult va câștiga și pierde Ucraina și le-a spus partenerilor săi europeni:

„Am nevoie de mai mult timp să mă gândesc înainte de a semna”. 

În momentul în care a spus acestea, opoziția a început să facă pași distructivi susținuți de Occident. Totul depindea de Maidan și de o lovitură de stat în Ucraina.

Tucker Carlson: Deci, comerțul cu Rusia a fost mai important pentru Ucraina decât cu Europa?

Evident. Nici măcar nu este o chestiune de volum de tranzacționare, deși în cele mai multe cazuri este. 

Acestea sunt relațiile de cooperare pe care se bazează întreaga economie ucraineană. Legăturile de cooperare între companii au fost foarte strânse încă de pe vremea Uniunii Sovietice. 

O companie de acolo producea componente pentru asamblare atât în ​​Rusia, cât și în Ucraina și invers. Au fost legături foarte strânse.

A fost comisă o lovitură de stat, deși, nu voi intra acum în detalii pentru că mi se pare nepotrivit acest lucru, Statele Unite ne-au spus:

„Calmează-l pe Ianukovici și vom calma opoziția. Lasă situația să se dezvolte în scenariul unei soluții politice”. 

Am spus: „Bine. De acord. Hai să facem așa”. După cum au cerut americanii, Ianukovici nu a folosit nici forțele armate, nici poliția, dar opoziția armată a comis o lovitură de stat la Kiev. 

Ce ar trebui să însemne asta? „Cine crezi că ești?”, am vrut să întreb conducerea SUA de atunci.

Tucker Carlson: Cu sprijinul cui?

Cu sprijinul CIA, desigur. Organizația la care ați vrut să vă alăturați în trecut, așa cum am înțeles-o. Poate ar trebui să-i mulțumim lui Dumnezeu că nu te-au lăsat să intri. 

Chiar dacă este o organizație serioasă. Am înțeles. Fostul meu vis-a-vis, în sensul că am slujit în Prima Direcție Principală, serviciul de informații al Uniunii Sovietice. 

Ei au fost întotdeauna adversarii noștri. Un job este un job. Tehnic au făcut totul bine, și-au atins scopul de a schimba guvernul. 

Totuși, din punct de vedere politic, a fost o greșeală colosală. A fost cu siguranță o greșeală de calcul din partea conducerii politice. Ar fi trebuit să vadă în ce va evolua.

Astfel, în 2008, ușile NATO s-au deschis pentru Ucraina. În 2014 a avut loc o lovitură de stat, au început să-i persecute pe cei care nu au acceptat lovitura de stat și chiar a fost o lovitură de stat, au creat o amenințare pentru Crimeea pe care a trebuit să o luăm sub protecția noastră. 

Ei au lansat un război în Donbass în 2014 folosind avioane și artilerie împotriva civililor. Atunci a început. Există un videoclip cu avioane care atacă Donețk de sus. 

Au lansat o operațiune militară de amploare, apoi alta. Când au eșuat, au început să pregătească următoarea. Toate acestea în contextul dezvoltării militare a acestui teritoriu și al deschiderii porților NATO.

Cum am putea să nu ne exprimăm îngrijorarea cu privire la ceea ce se întâmplă? 

Ar fi fost o neglijență vinovată din partea noastră, asta ar fi fost. Doar că conducerea politică a SUA ne-a împins până la limita pe care nu am putut-o trece, pentru că acest lucru ar putea ruina Rusia însăși. 

Mai mult, nu puteam lăsa frații noștri în credință și, de fapt, o parte din poporul rus, în fața acestei „mașini de război”.

Tucker Carlson: Deci, asta a fost cu opt ani înainte de a începe conflictul actual. Care a fost declanșarea pentru tine? Care a fost momentul în care ai decis că trebuie să o faci?

Inițial, lovitura de stat din Ucraina a declanșat conflictul. Apropo, atunci au sosit reprezentanți a trei țări europene: Germania, Polonia și Franța. 

Ei au fost garanții acordului semnat între guvernul Ianukovici și opoziție. L-au semnat ca garanți. 

În ciuda acestui fapt, opoziția a făcut o lovitură de stat și toate aceste țări s-au făcut că nu își amintesc că sunt garanții soluției pașnice. L-au aruncat imediat în aragaz și nimeni nu-și amintește.

Nu știu dacă Statele Unite știu ceva despre acel acord dintre opoziție și autorități și cei trei garanți ai săi care, în loc să readucă toată această situație în câmpul politic, au susținut lovitura de stat. 

Deși, credeți-mă, nu avea sens, din moment ce președintele Ianukovici acceptase toate condițiile, era gata să convoace alegeri anticipate pe care nu avea nicio șansă să le câștige, sincer, toată lumea știa asta. 

Deci de ce lovitura de stat, de ce victimele? De ce amenință Crimeea? De ce să lansăm o operațiune în Donbass? Nu înțeleg asta. Aceasta este exact calculul greșit. 

CIA și-a făcut treaba pentru a finaliza lovitura de stat. Cred că unul dintre adjuncții secretarilor de stat a spus că a costat o sumă mare de bani, aproape 5 miliarde. 

Dar greșeala politică a fost colosală! De ce ar face asta? Toate acestea ar fi putut fi făcute legal, fără victime, fără acțiuni militare, fără pierderea Crimeei. Nu ne-am fi gândit niciodată să ridicăm un deget dacă nu ar fi fost evoluțiile sângeroase de pe Maidan.

Pentru că am convenit ca după prăbușirea Uniunii Sovietice granițele noastre să coincidă cu granițele fostelor republici ale Uniunii. 

Am fost de acord cu asta. Dar nu am acceptat niciodată extinderea NATO și nici nu am acceptat niciodată aderarea Ucrainei la NATO. 

Nu am fost de acord cu crearea de baze NATO acolo fără să discute cu noi. De zeci de ani am continuat să ne întrebăm: nu face asta, nu face asta.

Și ce a declanșat ultimele evenimente? În primul rând, actuala conducere ucraineană a declarat că nu va implementa Acordurile de la Minsk, semnate, după cum știți, după evenimentele din 2014 de la Minsk, unde a fost prezentat planul unei soluții pașnice în Donbass. 

Dar nu, actuala conducere ucraineană, ministrul de externe, toți ceilalți oficiali și apoi însuși președintele au spus că nu le place nimic la acordurile de la Minsk. 

Cu alte cuvinte, nu l-ar pune în aplicare. În urmă cu un an sau un an și jumătate, foștii lideri ai Germaniei și Franței au declarat deschis lumii întregi că au semnat acordurile de la Minsk, dar că nu au intenționat niciodată să le pună în aplicare. Pur și simplu ne-au dus de nas.

Tucker Carlson: A fost cineva liber să vorbească? L-ați sunat pe președintele Statelor Unite sau pe secretarul de stat pentru a-i avertiza că, dacă vor continua să militarizeze Ucraina cu forțele NATO, veți interveni?

Am vorbit continuu despre asta. Am făcut apel la conducerea Statelor Unite și a țărilor europene să oprească imediat aceste evoluții și să pună în aplicare acordurile de la Minsk. 

Sincer, nu știam cum o vom face, dar eram gata să le implementez. Aceste acorduri au fost complicate pentru Ucraina; au inclus multe elemente ale independenței acelor teritorii Donbass. 

Este adevărat. Cu toate acestea, eram absolut încrezător și vă spun asta acum: am crezut sincer că dacă reușim să convingem locuitorii din Donbass, și trebuia să muncim din greu pentru a-i convinge să se întoarcă în statul ucrainean, atunci treptat rănile se vor vindeca.

Când această parte a teritoriului era reintegrată în mediul social comun, când se plăteau din nou pensiile și prestațiile sociale, toate piesele aveau să revină treptat la loc.

Nu, nimeni nu a vrut, toată lumea a vrut să rezolve problema doar cu forța militară. Dar nu am putut lăsa asta să se întâmple. 

Iar situația a ajuns în punctul în care partea ucraineană a anunțat: „Nu, nu vom face nimic”. De asemenea, au început să se pregătească pentru acțiunea militară. 

Ei au fost cei care au început războiul în 2014. Scopul nostru este să oprim acest război. Și nu am început acest război în 2022. Aceasta este o încercare de a-l opri.

Tucker Carlson: Crezi că ai oprit-o acum? Adică, ți-ai atins obiectivele?

Nu, încă nu ne-am atins obiectivele, pentru că unul dintre ele este denazificarea. Aceasta înseamnă interzicerea oricărui fel de mișcare neo-nazistă. 

Aceasta este una dintre problemele despre care am discutat în timpul procesului de negocieri, care s-a încheiat la Istanbul la începutul anului trecut, și nu a fost inițiativa noastră, pentru că ni s-a spus (de către europeni, în special) că „era necesar să creează condițiile pentru semnarea definitivă a documentelor”. 

Colegii mei din Franța și Germania au spus: „Cum vă puteți imagina că semnează un tratat cu o armă îndreptată în cap? Trupele ar trebui retrase de la Kiev”. Am spus: „Bine.” Am retras trupele de la Kiev.

De îndată ce ne-am retras trupele de la Kiev, negociatorii noștri ucraineni au aruncat imediat la gunoi toate acordurile încheiate la Istanbul și s-au pregătit pentru o confruntare armată pe termen lung cu ajutorul Statelor Unite și al sateliților săi din Europa. Iată cum a evoluat situația. Și așa arată acum.

Tucker Carlson: Ce este denazificarea? Ce ar însemna asta?

Despre asta vreau să vorbesc acum. Este o întrebare foarte importantă. După obținerea independenței, Ucraina a început să caute, după cum spun unii analiști occidentali, propria sa identitate. 

Și nu a venit cu nimic mai bun decât construirea acestei identități pe niște eroi falși care au colaborat cu Hitler.

Am spus deja că la începutul secolului al XIX-lea, când au apărut teoreticienii independenței și suveranității ucrainene, au presupus că o Ucraina independentă ar trebui să aibă relații excelente cu Rusia. 

Dar, datorită dezvoltării istorice, aceste teritorii făceau parte din Commonwealth-ul polono-lituanian – aceeași Polonia unde ucrainenii au fost persecutați și tratați destul de brutal și supuși unui comportament crud. 

Au existat și încercări de a le distruge identitatea. Toate acestea au rămas în memoria oamenilor. Când a izbucnit al Doilea Război Mondial, o parte din această elită extrem de naționalistă a colaborat cu Hitler, crezând că le va aduce libertatea. 

Trupele germane, chiar și trupele SS, i-au făcut pe colaboratorii ucraineni ai lui Hitler să facă cea mai murdară muncă de exterminare a populației poloneze și evreiești. 

De aici acest masacru brutal al populației poloneze și evreiești, precum și al populației ruse. Acesta a fost condus de oameni cunoscuți: Bandera, Shukhevich. 

Acești oameni au devenit eroi naționali în Ucraina - asta e problema. Și ni se spune constant că naționalismul și neonazismul există și în alte țări. 

Da, sunt puieți, dar îi dezrădăcinăm și alte țări luptă împotriva lor. Dar în Ucraina nu este cazul. Acești oameni au devenit eroi naționali în Ucraina. 

Acestor oameni le-au fost ridicate monumente, sunt afișate pe steaguri, numele lor sunt strigate de mulțimile plimbate cu torțe, așa cum a fost cazul în Germania nazistă. 

Aceștia au fost oamenii care i-au exterminat pe polonezi, evrei și ruși. Este necesar să se oprească această practică și să se prevină răspândirea acestui concept.

Eu spun că ucrainenii fac parte din poporul rus unic. Ei spun: „Nu, suntem un popor separat”. 

Bine în regulă. Dacă se consideră un popor separat, au dreptul să o facă, dar nu pe baza nazismului, a ideologiei naziste.

Tucker Carlson: Ai fi mulțumit de teritoriul pe care îl ai acum?

Voi termina de răspuns la întrebare. Tocmai ai pus o întrebare despre neonazism și denazificare. Uite, președintele Ucrainei a vizitat Canada. 

Această poveste este binecunoscută, dar în țările occidentale este tăcută: parlamentul canadian a prezentat un om care, așa cum a spus președintele parlamentului, a luptat împotriva rușilor în timpul celui de-al doilea război mondial. 

Ei bine, cine a luptat împotriva rușilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial? Hitler și complicii săi. S-a dovedit că acest bărbat a servit în trupele SS. 

El a ucis personal ruși, polonezi și evrei. Trupele SS au fost formate din naționaliști ucraineni care au făcut această muncă murdară. 

Președintele Ucrainei s-a ridicat împreună cu întregul Parlament canadian și l-a aplaudat pe acest om. Cum îți poți imagina asta? Președintele Ucrainei însuși, de altfel, este evreu după naționalitate.

Tucker Carlson: Într-adevăr, întrebarea mea este, ce faci în privința asta? Adică, Hitler a murit de optzeci de ani, Germania nazistă nu mai există. Deci, cred că ceea ce spui este că vrei să stingi sau măcar să controlezi naționalismul ucrainean. Dar cum poți să o faci?

Ascultă la mine. Întrebarea ta este foarte subtilă. Și pot să-ți spun ce cred? Nu fi ofensat.

Tucker Carlson: Cu siguranță!

Această întrebare pare șmecherească, este destul de enervantă. 

Spui că Hitler a murit de atâția ani, 80 de ani. Dar exemplul lui continuă să trăiască. Oamenii care i-au exterminat pe evrei, ruși și polonezi sunt în viață. 

Și președintele, actualul președinte al Ucrainei de astăzi, îl aplaudă în parlamentul canadian, face ovație! 

Putem spune că am eradicat complet această ideologie dacă ceea ce vedem se întâmplă astăzi? 

Aceasta este denazificarea în înțelegerea noastră. Trebuie să scăpăm de cei care susțin acest concept și susțin această practică și să încercăm să o păstrăm, asta este denazificarea. Aceasta este ceea la ce ne referim.

Tucker Carlson: Corect. Întrebarea mea este aproape specifică, evident că nu a fost o apărare a nazismului. Este o chestiune practică: nu controlezi toată țara și parcă nu vrei. Deci, cum elimini acea cultură, sau o ideologie, sau sentimente, sau o viziune asupra istoriei, într-o țară pe care nu o controlezi? Cum faci asta?

Știți, oricât de ciudat vi se pare, în timpul negocierilor de la Istanbul am convenit că, avem totul scris, neonazismul nu va fi cultivat în Ucraina și că va fi interzis la nivel legislativ. 

Domnule Carlson, am fost de acord cu asta. Se pare că acest lucru se poate face în timpul procesului de negociere. 

Și nu este nimic umilitor pentru Ucraina ca stat modern și civilizat. Este permisă promovarea nazismului în orice stat? Nu este corect? Asta e tot.

Tucker Carlson: Vor fi negocieri? Și de ce nu s-a vorbit despre rezolvarea conflictului din Ucraina? Discursuri de pace.

Au fost. Au ajuns la un stadiu foarte înalt de coordonare a pozițiilor într-un proces complex, erau aproape finalizate. 

Dar după ce ne-am retras trupele de la Kiev, așa cum am spus deja, cealaltă parte (Ucraina) a aruncat toate aceste acorduri și a respectat instrucțiunile țărilor occidentale, europene și ale Statelor Unite de a lupta împotriva Rusiei până la capăt. 

În plus, președintele Ucrainei a legiferat interzicerea negocierilor cu Rusia. El a semnat un decret care interzice tuturor să negocieze cu Rusia. 

Dar cum vom negocia dacă el își interzice și tuturor să facă asta? 

Știm că propune câteva idei despre această afacere. Dar pentru a fi de acord cu ceva, trebuie să avem un dialog. Nu este adevarat?

Tucker Carlson: Ei bine, dar nu vei vorbi cu președintele ucrainean, ci vei vorbi cu președintele american. Când ai vorbit ultima dată cu Joe Biden?

Nu-mi amintesc când am vorbit cu el. Nu-mi amintesc, putem căuta.

Tucker Carlson: Nu-ți aduci aminte?!

Nu, pentru că? Trebuie să-mi amintesc totul? Am propriile mele lucruri de făcut. Avem afaceri politice interne.

Tucker Carlson: Dar el finanțează războiul pe care îl duceți, așa că cred că ar fi important să ne amintim asta?

Păi da, el finanțează, dar evident că am mai vorbit cu el despre operațiunea militară specială. Nu intru în detalii, nu, dar pot preciza că i-am spus:

„Cred că faci o mare greșeală de proporții istorice susținând tot ce se întâmplă acolo, în Ucraina, împingând Rusia departe.” 

I-am spus, i-am spus de mai multe ori, de altfel. Cred că ar fi corect dacă m-aș opri aici.

Tucker Carlson: Ce a spus el?

Întreabă-l, te rog. E mai ușor pentru tine, care ești cetățean al Statelor Unite, să te duci să-l întrebi. Este nepotrivit să comentez conversația noastră.

Tucker Carlson: Dar nu ai mai vorbit cu el de înainte de februarie 2022?

Nu, nu am vorbit. Cu toate acestea, unele contacte au fost menținute. Apropo, vă amintiți ce v-am spus despre propunerea mea de a lucra împreună la un sistem de apărare antirachetă?

Tucker Carlson: Da.

Poți să întrebi pe toată lumea. Toți sunt sănătoși, slavă Domnului. Fostul președinte, Condoleezza Rice, domnul Gates, și actualul director al Agenției Centrale de Informații, domnul Burns, ambasadorul de atunci în Rusia. 

Toți au fost martori la aceste conversații. Întreabă-l. Dacă sunteți interesat să știți ce mi-a răspuns domnul președinte Biden, întrebați-l. În orice caz, am vorbit cu el despre asta.

Tucker Carlson: Cu siguranță mă interesează. Dar, pe de altă parte, încă se pare că conflictul ar putea escalada, ar putea evolua în ceva care să aducă întreaga lume în război și ar putea începe o lansare nucleară, și de ce nu-l suni pe Biden să-i spui „hai să rezolvăm asta”?

Ce este de rezolvat? E foarte simplu. Repet, avem contacte prin diverse agenții. Îți voi spune ce vorbim despre asta și ce transmitem conducerii americane:

„Dacă vrei cu adevărat să încetezi lupta, trebuie să încetezi să furnizezi arme. Totul se va termina în câteva săptămâni. Asta e tot. Și apoi ne putem pune de acord asupra unor termeni înainte de a face asta, asta este.”

Ce este mai ușor? De ce să-l sun? Despre ce ar trebui să vorbesc cu el? Sau să-l implor pentru ce? 

„Veți livra Ucrainei astfel de arme. Oh, mi-e frică, mi-e frică, te rog nu o face”. Despre ce este de vorbit?

Tucker Carlson: Crezi că NATO este îngrijorată că Ucraina ar putea deveni un război global sau un conflict nuclear?

Cel puțin despre asta vorbesc. Și încearcă să-și intimideze propria populație cu o amenințare rusă imaginară. 

Acesta este un fapt evident. Și oamenii gânditori, nu filistenii, ci oamenii gânditori, analiștii, cei care sunt angajați în politică reală, doar oamenii inteligenți înțeleg perfect că acesta este un fals. Ei încearcă să alimenteze amenințarea rusă.

Tucker Carlson: Amenințarea la care cred că v-ați referit este invazia rusă a Poloniei și a Letoniei – comportament expansionist. Vă puteți imagina un scenariu în care trimiteți trupe ruse în Polonia?

Doar într-un singur caz: dacă Polonia atacă Rusia. De ce? Pentru că nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce ar trebui să facem asta? Pur și simplu nu avem niciun interes. E doar propagandă.

Tucker Carlson: Ei bine, teza, știu că știi, este că ai obiective teritoriale pe tot continentul...

Este absolut exclus. Nici măcar nu trebuie să fii analist, pur și simplu contravine bunului simț să te implici într-un fel de război global. 

Și un război global ar aduce întreaga umanitate în pragul distrugerii. Este evident.

Cu siguranță există mijloace de descurajare. Întotdeauna au speriat pe toată lumea: mâine Rusia va folosi arme nucleare tactice, mâine Rusia le va folosi, nu, poimâine. Așa deci? 

Acestea sunt doar povești de groază pentru oamenii de pe stradă cu scopul de a stoarce bani suplimentari de la contribuabilii americani și europeni în confruntarea cu Rusia în teatrul de război ucrainean. Scopul este de a slăbi Rusia cât mai mult posibil.

Tucker Carlson: Unul dintre senatorii noștri de rang înalt din statul New York, Chuck Schumer, a spus ieri, cred, că trebuie să continuăm să finanțăm efortul ucrainean, altfel soldații americani ar putea ajunge să lupte acolo. Cum îl evaluezi?

Aceasta este o provocare și, de altfel, o provocare ieftină. Nu înțeleg de ce soldații americani ar lupta în Ucraina. 

Sunt mercenari din Statele Unite acolo. Cel mai mare număr de mercenari provin din Polonia, pe locul doi se află mercenarii din Statele Unite și pe locul trei sunt cei din Georgia. 

Ei bine, dacă cineva ar dori să trimită trupe regulate, asta ar aduce cu siguranță omenirea în pragul unui conflict global foarte serios. 

Acest lucru este evident. Statele Unite au nevoie de el? Pentru ce? La mii de kilometri de teritoriul tău național! Nu ai nimic mai bun de făcut?

Ai probleme la graniță, probleme cu imigrația, probleme cu datoria națională – peste 33 de trilioane de dolari. 

Nu ai nimic mai bun de făcut decât să lupți în Ucraina? Nu ar fi mai bine să negociem cu Rusia? Fă o înțelegere, înțelegând deja situația care se dezvoltă astăzi, realizând că Rusia va lupta până la capăt pentru interesele sale. 

Și, realizând acest lucru, ne întoarcem efectiv la bunul simț, începem să ne respectăm țara și interesele ei și căutăm anumite soluții. Mi se pare că acest lucru este mult mai inteligent și mai rațional.

Tucker Carlson: Cine a aruncat în aer Nord Stream?

Tu, cu siguranță. (Râzând.)

Tucker Carlson: Am fost ocupat în ziua aceea. Nu am aruncat în aer Nord Stream.

S-ar putea să aveți un alibi personal, dar CIA nu are un astfel de alibi.

Tucker Carlson: Aveți vreo dovadă că NATO sau CIA au făcut-o?

Știi, nu voi intra în detalii, dar în aceste cazuri oamenii spun mereu:

„Căutați pe cineva care este interesat”. 

Dar în acest caz nu ar trebui să cauți doar pe cineva care este interesat, ci și pe cineva care are abilitățile necesare. 

Pentru că pot fi mulți oameni interesați, dar nu toți sunt capabili să se scufunde pe fundul Mării Baltice și să provoace această explozie. Aceste două componente ar trebui conectate: cine este interesat și cine este capabil să facă acest lucru.

Tucker Carlson: Dar sunt confuz. Adică, acesta este cel mai mare act de terorism industrial și este cea mai mare emisie de CO₂ din istorie. Ok, deci dacă ai avea dovezi că NATO, SUA, CIA și Occidentul au făcut asta, de ce nu le-ai prezenta pentru a obține o victorie propagandistică?

În războiul de propagandă este foarte greu să învingi Statele Unite, deoarece Statele Unite controlează toată mass-media din lume și multe mass-media europene. 

Beneficiarii finali ai celor mai mari mass-media din Europa sunt instituțiile financiare americane. Voi nu știţi? 

Deci este posibil să te angajezi în această muncă, dar costurile, ca să spunem așa, sunt prohibitive. 

Putem pur și simplu să punem în lumină sursele noastre de informații și nu vom obține rezultate. Ceea ce s-a întâmplat este clar pentru întreaga lume și chiar și analiștii americani vorbesc despre asta direct. Este adevărat.

Tucker Carlson: Da. Dar iată o întrebare la care ați putea răspunde. Ai lucrat în Germania. Dacă da, germanii ar trebui să știe clar că partenerul lor NATO a făcut acest lucru, că le-a afectat grav economia – care s-ar putea să nu-și revină niciodată. De ce tac în privința asta? Acest lucru este foarte confuz pentru mine. De ce nu ar trebui nemții să spună ceva despre asta?

Și asta mă încurcă. Însă conducerea germană de astăzi este ghidată mai degrabă de interesele Occidentului colectiv decât de interesele sale naționale, altfel ar fi dificil de explicat logica acțiunii sau inacțiunii lor. 

La urma urmei, nu este vorba doar despre Nord Stream-1, care a fost aruncat în aer, iar Nord Stream-2 a fost avariat, dar o conductă este sigură și sănătoasă și prin ea se poate furniza gaz în Europa, dar Germania nu o deschide. 

Există o altă rută prin Polonia, numită Yamal-Europe, care permite și un flux mare. Polonia a închis-o, dar Polonia ciugulește din mâna germană, primește bani din fonduri paneuropene, iar Germania este principalul donator al acestor fonduri paneuropene. 

Germania hrănește Polonia într-o oarecare măsură. Și au închis drumul spre Germania. De ce? Nu înțeleg.

Germania este al doilea cel mai mare sponsor după Statele Unite în ceea ce privește ajutorul financiar acordat Ucrainei. 

Există două rute de gaz prin Ucraina. Pur și simplu au închis un drum, cel al ucrainenilor. Deschideți al doilea drum și luați gaz din Rusia. Ei nu o deschid. 

Pentru că nemții nu spun: „Uite băieți, vă dăm bani și arme. Deschideți robinetul, vă rog, lăsați gazul să treacă din Rusia la noi. 

Cumpărăm gaz lichefiat la prețuri exorbitante în Europa, ceea ce aduce la zero nivelul competitivității noastre și al economiei în general. 

Vrei să-ți dăm niște bani? Să încercăm să avem o existență demnă, să câștigăm bani pentru economia noastră, pentru că de acolo vin banii pe care ții dăm”. 

Ei refuză să o facă. De ce? Întreabă-i. Sunt oameni extrem de incompetenți.

Tucker Carlson: Ei bine, poate că lumea se împarte în două emisfere. Unul cu energie ieftină, celălalt fără. Și vreau să vă întreb: dacă acum suntem o lume multipolară, desigur că suntem, puteți descrie blocurile alianței? Cine este în fiecare facțiune, după părerea ta?

Ascultă, ai spus că lumea se împarte în două emisfere. Creierul uman este împărțit în două emisfere: una este responsabilă pentru un tip de activitate, cealaltă este mai mult legată de creativitate și așa mai departe. 

Dar tot e același cap. Lumea ar trebui să fie una, securitatea ar trebui împărtășită și nu rezervată „miliardului de aur”. 

Acesta este singurul scenariu în care lumea ar putea fi stabilă, durabilă și previzibilă. Până atunci, atâta timp cât capul este împărțit în două părți, este o boală, o afecțiune gravă adversă. Lumea trece printr-o perioadă de boală gravă.

Dar cred că, datorită jurnalismului onest, această muncă seamănă cu munca medicilor, această problemă ar putea fi oarecum remediată.

Tucker Carlson: Ei bine, să luăm doar un exemplu: dolarul american, care a cam reunit lumea în multe feluri, poate nu în beneficiul tău, dar cu siguranță în beneficiul nostru. Va dispărea ca monedă de rezervă, moneda universal acceptată? Cum credeți că au schimbat sancțiunile poziția dolarului în lume?

Știți, folosirea dolarului ca instrument de luptă în politica externă este una dintre cele mai mari greșeli strategice făcute de conducerea politică a SUA. 

Dolarul este piatra de temelie a puterii SUA. Cred că toată lumea înțelege foarte bine că oricât de mulți dolari sunt tipăriți, aceștia sunt rapid împrăștiați în întreaga lume. 

Inflația în Statele Unite este minimă. Este vorba despre 3 sau 3,4%, ceea ce după părerea mea este complet acceptabil pentru Statele Unite. 

Dar nu se vor opri din imprimare. Ce ne spune datoria de 33 de trilioane de dolari? Este vorba despre emisie.

Cu toate acestea, este principala armă folosită de Statele Unite pentru a-și păstra puterea în lume. De îndată ce conducerea politică a decis să folosească dolarul american ca instrument de luptă politică, puterea americană a fost afectată. 

Nu vreau să folosesc un limbaj puternic, dar este o prostie și o mare greșeală.

Uite ce se întâmplă în lume. Chiar și aliații SUA își reduc acum rezervele în dolari. Văzând asta, toată lumea începe să caute modalități de a se proteja. 

Dar faptul că Statele Unite aplică măsuri restrictive în anumite țări, precum impunerea de restricții la tranzacții, înghețarea activelor etc., provoacă îngrijorare serioasă și trimite un semnal întregii lumi.

Ce aveam noi aici? Până în 2022, aproximativ 80% din tranzacțiile de comerț exterior ale Rusiei au fost efectuate în dolari americani și euro. 

Dolarii americani reprezintă aproximativ 50% din tranzacțiile noastre cu țări terțe, în timp ce procentul a scăzut în prezent la 13%. 

Nu noi am fost cei care am interzis folosirea dolarului american, nu am avut această intenție. Decizia Statelor Unite a fost cea care a limitat tranzacțiile noastre în dolari americani. 

Cred că este o nebunie completă din punctul de vedere al intereselor Statelor Unite și ale contribuabililor săi, deoarece dăunează economiei americane și subminează puterea Statelor Unite în lume.

Apropo, tranzacțiile noastre în yuani chinezești au reprezentat aproximativ 3%. Astăzi, 34% din tranzacțiile noastre se fac în ruble și aproape aceeași sumă, puțin peste 34%, în yuani.

De ce au făcut Statele Unite asta? Singura mea presupunere este prezumția. Probabil că au crezut că acest lucru va duce la prăbușirea noastră totală, dar nimic nu s-a prăbușit. 

În plus, alte țări, inclusiv producătorii de petrol, iau în considerare și acceptă deja plăți pentru petrol în yuani. Îți dai seama ce se întâmplă sau nu? 

Își dă cineva seama de asta în SUA? Ce faci? Practic te autoexcluzi... toți experții spun așa. 

Întrebați orice persoană inteligentă și atentă din Statele Unite ce înseamnă dolarul pentru Statele Unite? Îl omori cu propriile mâini.

Tucker Carlson: Cred că este o evaluare corectă. Întrebarea este: ce urmează? Și poate schimbi o putere colonială cu o altă putere colonială, cu atât mai puțin sentimentală și iertătoare? Sunt BRICS, de exemplu, riscul de a fi complet dominate de economia chineză? Într-un mod care nu este bun pentru suveranitatea lor. Îți faci griji pentru asta?

Am mai auzit acele povești despre bărbați de culoare. Este o poveste cu boogeyman. Suntem vecini cu China. Nu ne putem alege vecinii, la fel cum nu ne putem alege rudele apropiate. 

Împărtășim o graniță de o mie de kilometri cu ei. Acesta este numărul unu. În al doilea rând, avem o istorie de secole de conviețuire, ne-am obișnuit. 

În al treilea rând, filosofia de politică externă a Chinei nu este agresivă, ideea sa este de a căuta întotdeauna compromisuri, iar acest lucru se vede.

Următorul punct este următorul. Ni se spune mereu aceeași poveste bogey și aici se repetă, deși sub formă eufemistică, dar este întotdeauna aceeași poveste bogey: cooperarea cu China continuă să crească. 

Ritmul de creștere al cooperării Chinei cu Europa este mai mare și mai mare decât cel al creșterii cooperării chino-ruse. 

Întrebați-i pe europeni: nu le este frică? S-ar putea, nu știu, dar ei încă încearcă cu orice preț să acceseze piața chineză, mai ales acum că se confruntă cu probleme economice. 

Companiile chineze explorează și piața europeană.

Companiile chineze au o mică prezență în Statele Unite? Da, deciziile politice sunt de așa natură încât încearcă să-și limiteze cooperarea cu China. 

Limitarea cooperării cu China este în detrimentul dumneavoastră, domnule Tucker, rănindu-vă. Este o problemă delicată și nu există gloanțe de argint, la fel ca în cazul dolarului. 

Prin urmare, înainte de a introduce sancțiuni nelegitime – ilegitime în conformitate cu Carta ONU – ar trebui să ne gândim foarte atent. Pentru factorii de decizie aceasta pare a fi o problemă.

Tucker Carlson: Deci, ați spus cu puțin timp în urmă că lumea ar fi mult mai bună dacă nu ar fi împărțită în alianțe concurente, dacă ar exista cooperare la nivel global. Unul dintre motivele pentru care nu o aveți este că actuala administrație americană este absolut împotriva voastră. Credeți că dacă ar exista o nouă administrație după Joe Biden, ați putea restabili comunicarea cu guvernul SUA? Sau nu contează cine este președintele?

O să-ți spun. Dar permiteți-mi să închei gândul anterior. Împreună cu colegul și prietenul meu, președintele Xi Jinping, ne-am stabilit obiectivul de a atinge 200 de miliarde de dolari în comerț reciproc cu China în acest an. 

Am depășit acest nivel. Conform datelor noastre, comerțul nostru bilateral cu China se ridică deja la 230 de miliarde, în timp ce statisticile chineze spun că se ridică la 240 de miliarde de dolari. 

Încă un lucru important: comerțul nostru este bine echilibrat și se completează reciproc în domeniile înaltei tehnologii, energie, cercetare și dezvoltare științifică. Este foarte echilibrat.

În ceea ce privește BRICS, unde Rusia a preluat președinția în acest an, țările BRICS se dezvoltă, în general, foarte rapid. 

Uite, dacă nu mă înșeală memoria, în 1992 ponderea țărilor G7 în economia mondială se ridica la 47%, în timp ce în 2022 scăzuse, cred, la puțin peste 30%. 

Țările BRICS reprezentau doar 16% în 1992, dar ponderea lor este acum mai mare decât cea a G7. 

Nu are nimic de-a face cu evenimentele din Ucraina. Acest lucru se datorează tendințelor de dezvoltare globală și economiei mondiale pe care le-am menționat mai devreme și acest lucru este inevitabil. 

Acest lucru se va întâmpla în continuare, este ca și cum soarele răsare: nu poți opri soarele să răsară, trebuie să te adaptezi. Cum se adaptează Statele Unite? Cu ajutorul forței: sancțiuni, presiuni, bombardamente și folosirea forțelor armate.

Este vorba de prezumție. Clasa voastră politică conducătoare nu înțelege că lumea se schimbă (în circumstanțe obiective), iar pentru a vă păstra nivelul – chiar dacă cineva aspiră, scuzați-mă, la nivelul de dominație – trebuie să luați deciziile corecte cu competență și în timp util. 

Astfel de acțiuni brutale, inclusiv împotriva Rusiei și, de exemplu, a altor țări, sunt contraproductive. Acesta este un fapt evident; a devenit deja evident.

Tocmai m-ai întrebat dacă vine un alt lider și schimbă ceva. Nu este vorba despre lider, nu despre personalitatea unei anumite persoane. 

Am avut o relație grozavă, să spunem, cu Bush. Știu că în Statele Unite a fost portretizat ca un fel de băiat de la țară care nu înțelege prea multe. Vă asigur că nu este cazul. 

Cred că a făcut multe greșeli și față de Rusia. V-am povestit despre 2008 și despre decizia Bucureștiului de a deschide ușile NATO către Ucraina și așa mai departe. 

Acest lucru s-a întâmplat în timpul președinției sale. De fapt, a pus presiune pe europeni. Dar, în general, la nivel uman și personal, am avut o relație excelentă cu el. 

Nu era mai rău decât orice alt politician american, rus sau european. Vă asigur că a înțeles ce a făcut mai bine decât ceilalți. Am avut și relații personale cu Trump.

Nu este vorba de personalitatea liderului, ci de mentalitatea elitelor. Dacă ideea de dominare cu orice preț, bazată și pe acțiuni de forță, domină în societatea americană, nimic nu se va schimba, doar se va înrăutăți. 

Dar dacă, până la urmă, ne-am dat seama că lumea se schimbă datorită circumstanțelor obiective și că ar trebui să ne putem adapta la ele în timp, profitând de avantajele pe care Statele Unite le au și astăzi, atunci, poate, ceva s-ar putea schimba.

Uite, economia chineză a devenit prima economie din lume prin paritatea puterii de cumpărare; din punct de vedere al volumului a depășit de mult Statele Unite. 

Pe locul doi se află SUA, apoi India (un miliard și jumătate de locuitori), iar apoi Japonia, cu Rusia pe locul cinci. 

Rusia a fost cea mai mare economie din Europa anul trecut, în ciuda tuturor sancțiunilor și restricțiilor. Este normal, din punctul dumneavoastră de vedere: sancțiuni, restricții, incapacitatea de a plăti în dolari, excluderea de la serviciile SWIFT, sancțiuni împotriva navelor noastre care transportă petrol, sancțiuni împotriva avioanelor, sancțiuni la orice, peste tot? 

Contra Rusiei se aplică cel mai mare număr de sancțiuni din lume. Și în această perioadă am devenit economia lider în Europa.

Instrumentele folosite de Statele Unite nu funcționează. Ei bine, trebuie să ne gândim ce să facem. Dacă această conștientizare ajunge la elitele conducătoare, atunci da, atunci prima persoană a statului va acționa anticipând ceea ce așteaptă alegătorii și oamenii care iau decizii la diferite niveluri de la această persoană. Atunci poate se va schimba ceva.

Tucker Carlson: Dar descrii două sisteme diferite. Spuneți că liderul acționează în interesul alegătorilor, dar mai spuneți că aceste decizii nu sunt luate de lider, ci de clasele conducătoare. Ai condus țara asta atât de mult încât i-ai cunoscut pe toți acești președinți americani. Care crezi că sunt aceste centre de putere din Statele Unite? Și cine ia de fapt deciziile?

Nu stiu. America este o țară complexă, conservatoare pe de o parte și în schimbare rapidă pe de altă parte. Nu ne este ușor să rezolvăm totul. 

Cine ia decizii în alegeri – se poate înțelege, când fiecare stat are propria legislație, fiecare stat se reglementează singur, cineva poate fi exclus de la alegeri la nivel de stat. Este un sistem electoral în două etape, ne este foarte greu de înțeles.

Cu siguranță există două partide dominante, republicanii și democrații, iar în cadrul acestui sistem de partide există centre care iau decizii, care pregătesc decizii. 

Deci, uite, de ce, după părerea mea, după prăbușirea Uniunii Sovietice, s-a dus o politică de presiune atât de greșită, grosolană și complet nejustificată împotriva Rusiei? 

La urma urmei, aceasta este o politică de presiune. Extinderea NATO, sprijinul pentru separatiști din Caucaz, crearea unui sistem de apărare antirachetă - toate acestea sunt elemente de presiune. Presiune, presiune, presiune.

Deci, tragerea Ucrainei în NATO înseamnă presiune, presiune, presiune. De ce? Cred, printre altele, pentru că s-au creat capacități de producție excesive. 

În timpul confruntării cu Uniunea Sovietică au fost create multe centre specializate asupra Uniunii Sovietice, care nu au putut face altceva. 

Li s-a părut că au convins conducerea politică: este necesar să continuăm să „sculptăm” Rusia, să încercăm să o dezintegram, să creăm pe acest teritoriu mai multe entități cvasistatale și să le subjugem într-o formă divizată, să folosim potențialul lor combinat pentru viitoarea luptă cu China. 

Aceasta este o greșeală, inclusiv potențialul excesiv al celor care au lucrat pentru confruntarea cu Uniunea Sovietică. 

Este necesar să scăpăm de el, ar trebui să existe forțe noi, proaspete, oameni care privesc spre viitor și înțeleg ce se întâmplă în lume.

Vezi cum se dezvoltă Indonezia? 600 de milioane de oameni. Unde ne putem îndepărta de asta? 

Nicăieri, trebuie doar să presupunem că Indonezia va intra (este deja în) clubul principalelor economii ale lumii, indiferent cui îi place sau nu.

Da, înțelegem și suntem conștienți că în Statele Unite, în ciuda tuturor problemelor economice, situația este încă normală, economia crește decent, PIB-ul crește cu 2,5%, dacă nu mă înșel. 

Dar dacă vrem să ne asigurăm viitorul, atunci trebuie să ne schimbăm abordarea față de ceea ce se schimbă. După cum am spus deja, lumea se va schimba oricum, indiferent de cum se termină evoluțiile din Ucraina. 

Lumea se schimbă. În Statele Unite în sine, experții scriu că Statele Unite își schimbă treptat poziția în lume, experții voștri o scriu, doar le-am citit. 

Singura întrebare este cum s-ar întâmpla asta: dureros și rapid sau încet și treptat. Și asta este scris de oameni care nu sunt antiamericani; pur și simplu urmăresc tendințele de dezvoltare globale. Asta e tot.

Iar pentru a le evalua și a schimba politicile avem nevoie de oameni care să gândească, să privească înainte, să știe să analizeze și să recomande anumite decizii la nivelul liderilor politici.

Tucker Carlson: Ați spus clar că extinderea NATO spre est este o încălcare a promisiunii făcute tuturor în anii 1990. Este o amenințare pentru țara ta. Imediat înainte de a trimite trupe în Ucraina, vicepreședintele SUA a vorbit la Conferința de securitate și l-a încurajat pe președintele Ucrainei să se alăture NATO. Crezi că a fost un efort de a te provoca la acțiune militară?

Repet încă o dată, ne-am propus în repetate rânduri, în repetate rânduri, să căutăm o soluție la problemele apărute în Ucraina după lovitura de stat din 2014 prin mijloace pașnice. 

Dar nimeni nu ne-a ascultat. Mai mult, liderii ucraineni, aflați sub controlul complet al Statelor Unite, au declarat brusc că nu vor respecta acordurile de la Minsk, că nu le place totul acolo și au continuat activitatea militară pe acel teritoriu. 

Și în paralel, acel teritoriu a fost exploatat de structurile militare NATO sub forma diferitelor centre de pregătire și recalificare a personalului. În esență, au început să înființeze baze acolo. Asta e tot.

Ucraina, după ce a primit toate aceste teritorii de sud-est ca un cadou de la poporul rus, a anunțat brusc că rușii sunt o naționalitate fără drepturi pe acel teritoriu. Este normal? Toate acestea au dus la decizia de a pune capăt războiului început de neonazişti în Ucraina în 2014.

Tucker Carlson: Crezi că Zelenski are libertatea de a negocia soluția acestui conflict?

Nu știu detaliile, evident că îmi este greu să judec, dar cred că ar fi putut să-l aibă în orice caz. Tatăl său a luptat împotriva fasciștilor, naziștilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, i-am spus odată despre asta. 

I-am spus: „Volodya, ce faci? De ce îi susțineți astăzi pe neonaziști în Ucraina, în timp ce tatăl tău lupta împotriva fascismului? Era un soldat pe linia frontului”. 

Nu vă spun ce a răspuns, acesta este un subiect separat și cred că este greșit din partea mea să o fac.

Dar cum rămâne cu libertatea de alegere, de ce nu? A ajuns la putere datorită așteptărilor poporului ucrainean că va aduce Ucraina la pace. 

A vorbit despre asta, datorită acestui lucru a câștigat alegerile cu un rezultat zdrobitor. 

Dar apoi, când a ajuns la putere, după părerea mea, a înțeles două lucruri: în primul rând, este mai bine să nu te ciocnești cu neo-naziști și naționaliști, pentru că sunt agresivi și foarte activi, te poți aștepta la orice de la ei, iar în al doilea rând, Occidentul condus de Statele Unite îi susține și îi va sprijini mereu pe cei care antagonizează Rusia – este profitabil și sigur. 

Apoi a luat o poziție relevantă, în ciuda faptului că a promis oamenilor săi că va pune capăt războiului din Ucraina. Și-a înșelat alegătorii.

Tucker Carlson: Dar crezi că în acest moment – ​​februarie 2024 – are libertatea de a vorbi direct cu tine sau cu guvernul, ceea ce ar ajuta în mod clar țara lui sau lumea? O poate face, după părerea ta?

De ce nu? Se consideră șef de stat, a câștigat alegerile. Deși noi în Rusia credem că lovitura de stat este principala sursă de putere pentru tot ce s-a întâmplat după 2014, iar în acest sens, guvernul de astăzi este și el imperfect. 

Dar se consideră președinte și este recunoscut de Statele Unite, toată Europa și, practic, restul lumii în această calitate – de ce nu? El poate.

Am negociat cu Ucraina la Istanbul, am fost de acord, el era conștient de asta. Mai mult, liderul echipei de negocieri, domnul Arakhamia, și-a pus și semnătura preliminară pe documentul despre care vă spun. 

Dar apoi a declarat public lumii întregi: „Am fost gata să semnăm acest document, dar domnul Johnson, pe atunci prim-ministru al Marii Britanii, a venit și ne-a descurajat să facem acest lucru spunând că este mai bine să luptăm împotriva Rusiei. 

Ar da tot ce era necesar pentru a ne da înapoi ceea ce s-a pierdut în timpul ciocnirilor cu Rusia. Și am fost de acord cu această propunere.” Uite, declarația ta a fost publicată. A spus-o public.

Se pot întoarce în acest moment, dar întrebarea este: își doresc sau nu? Ulterior, președintele Ucrainei a emis un decret care interzice negocierile cu noi. 

Lasă-l să anuleze acel decret și gata. Nu am refuzat niciodată negocierile, dimpotrivă. Auzim continuu: este Rusia pregătită? 

Da, nu am refuzat! Ei au fost cei care au refuzat public. Ei bine, lasă-l să-și anuleze decretul și să înceapă negocierile. Nu am refuzat niciodată.

Iar faptul că s-au supus cererii sau convingerii domnului Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, mi se pare ridicol și foarte trist. 

Pentru că, așa cum a afirmat Arakhamia: „Am fi putut opri aceste ostilități, acest război acum un an și jumătate. Dar englezii ne-au convins și noi am refuzat”. Unde este domnul Johnson acum? Și războiul continuă.

Tucker Carlson: Aceasta este o întrebare bună. De ce a facut-o?

Iadul știe. Nici eu nu înțeleg. A existat un punct de plecare general. Din anumite motive, toată lumea avea iluzia că Rusia ar putea fi învinsă pe câmpul de luptă. Din aroganță, dintr-o inimă curată, dar nu dintr-o minte mare.

Tucker Carlson: Ați descris legătura dintre Rusia și Ucraina; ați descris Rusia însăși, de câteva ori, drept ortodoxă – acest lucru este esențial pentru înțelegerea voastră despre Rusia. Ce înseamnă pentru tine? Ești un lider creștin după propria ta descriere. Deci, cum te afectează?

Știți, așa cum am mai spus, în 988 prințul Vladimir însuși a fost botezat după exemplul bunicii sale, Principesa Olga, apoi și-a botezat trupa, iar apoi, treptat, de-a lungul mai multor ani, a botezat toată Rusia. 

A fost un proces lung: de la păgâni la creștini, a durat mulți ani. Dar în cele din urmă, această Ortodoxie, creștinismul răsăritean, s-a înrădăcinat adânc în conștiința poporului rus.

Pe măsură ce Rusia s-a extins și a absorbit alte națiuni care mărturiseau islamul, budismul și iudaismul, Rusia a fost întotdeauna foarte loială celor care mărturiseau alte religii. Aceasta este puterea lui. Acest lucru este absolut clar.

Și adevărul este că principalele postulate, principalele valori sunt foarte asemănătoare, ca să nu spun la fel, în toate religiile lumii pe care tocmai le-am menționat și care sunt religiile tradiționale ale Federației Ruse, ale Rusiei. 

Apropo, autoritățile ruse au fost întotdeauna foarte atente la cultura și religia popoarelor care au intrat în Imperiul Rus. Aceasta, după părerea mea, constituie baza atât a securității, cât și a stabilității statului rus: toate popoarele care locuiesc în Rusia o consideră în esență patria lor.

Dacă, de exemplu, oamenii se mută la tine sau în Europa din America Latină – un exemplu și mai clar și mai înțeles – oamenii vin, dar au venit totuși la tine sau în țările europene din patria lor istorică. 

Iar oamenii care profesează diferite religii în Rusia consideră Rusia Patria lor Mamă, nu au altă Patrie Mamă. 

Suntem împreună, aceasta este o familie mare. Și valorile noastre tradiționale sunt foarte asemănătoare. 

Tocmai am menționat o familie mare, dar fiecare are propria familie, iar aceasta este baza societății noastre. 

Și dacă spunem că patria și familia sunt legate în mod specific una de cealaltă, este chiar adevărat, întrucât este imposibil să garantăm un viitor normal copiilor și familiilor noastre fără a garanta un viitor normal și durabil pentru întreaga țară, pentru țara mamă. De aceea, sentimentul patriotic este atât de puternic în Rusia.

Tucker Carlson: Pot spune că singurul mod în care religiile sunt diferite este că creștinismul este în mod specific o religie non-violentă. Isus spune: „Întoarce celălalt obraz, nu ucide”. Cum poate un lider care trebuie să omoare, din orice țară, să fie creștin? Cum împaci asta cu tine?

Este foarte simplu: atunci când vine vorba de a te proteja pe tine și familia ta, patria ta. Nu atacăm pe nimeni. Când au început evoluțiile în Ucraina? Este de când a început lovitura de stat și ostilitățile din Donbass. Și ne protejăm oamenii, pe noi înșine, patria și viitorul nostru.

Cât despre religie în general. Știi, nu este vorba despre manifestări exterioare, nu este vorba de a merge zilnic la biserică sau de a te da cu capul de podea. Este în inimă. 

Și cultura noastră este atât de orientată spre om. Dostoievski, cunoscut în Occident ca geniul culturii ruse, al literaturii ruse, a vorbit mult despre asta, despre sufletul rus. 

La urma urmei, societatea occidentală este mai pragmatică. Rușii se gândesc mai mult la etern, la valorile morale. Nu știu, poate nu vei fi de acord cu mine, dar până la urmă cultura occidentală este mai pragmatică.

Nu spun că acest lucru este rău, face posibil ca „miliardul de aur” de astăzi să obțină un succes bun în producție, chiar și în știință și așa mai departe. Nu e nimic în neregulă în asta, spun doar că arătăm la fel, dar mintea noastră este construită puțin diferit.

Tucker Carlson: Deci vezi supranaturalul la lucru? Când te uiți la ceea ce se întâmplă acum în lume, Îl vezi pe Dumnezeu lucrând? Te-ai gândit vreodată: acestea sunt forțe care nu sunt umane?

Nu, sincer să fiu, nu cred. Părerea mea este că dezvoltarea comunității mondiale este în conformitate cu legile inerente, iar acele legi sunt ceea ce sunt. 

Așa a fost întotdeauna în istoria umanității. Unele națiuni și țări au crescut, au devenit mai puternice și mai numeroase, doar pentru a abandona scena internațională, pierzând statutul cu care erau obișnuiți. Probabil că nu trebuie să dau exemple, dar am putea începe cu Genghis Khan și cuceritorii Hoardei, Hoarda de Aur, și apoi să terminăm cu Imperiul Roman.

Se pare că nu a existat niciodată ceva asemănător Imperiului Roman în istoria umanității. Cu toate acestea, potențialul barbarilor a crescut treptat, la fel ca și populația lor. 

În general, barbarii au devenit mai puternici și au început să se dezvolte economic, așa cum am spune astăzi. Acest lucru a dus în cele din urmă la prăbușirea Imperiului Roman și a regimului impus de romani. 

Cu toate acestea, au fost nevoie de cinci secole pentru ca Imperiul Roman să se prăbușească. Diferența față de ceea ce se întâmplă acum este că toate procesele de schimbare au loc într-un ritm mult mai rapid decât în ​​epoca romană.

Tucker Carlson: Deci, când credeți că va începe imperiul AI (inteligenței artificiale)?

(Râde) Puneți întrebări din ce în ce mai complicate. Pentru a răspunde, trebuie să fii un expert în numere mari, date mari și inteligență artificială. 

Omenirea se confruntă în prezent cu multe amenințări. Datorită cercetării genetice, acum este posibil să se creeze un supraom, o ființă umană specializată: un atlet, un om de știință, un soldat modificat genetic. Potrivit unor informații, Elon Musk a implantat deja un cip în creierul uman din Statele Unite.

Tucker Carlson: Ce crezi?

Ei bine, cred că Elon Musk nu poate fi oprit, va face ce crede de cuviință. Cu toate acestea, trebuie să găsiți un teren comun cu el, să căutați modalități de a-l convinge. 

Cred că este o persoană inteligentă, chiar cred că este. Deci este necesar să ajungem la o înțelegere cu el pentru că acest proces trebuie să fie formalizat și supus unor reguli.

Omenirea trebuie să ia în considerare ce se va întâmpla din cauza ultimelor evoluții în genetică sau inteligență artificială. Puteți face o predicție aproximativă a ceea ce se va întâmpla. 

Odată ce omenirea a simțit o amenințare existențială din partea armelor nucleare, toate națiunile nucleare au început să socotească unele cu altele, în timp ce și-au dat seama că utilizarea neglijentă a armelor nucleare ar putea duce omenirea la dispariție.

Astăzi este imposibil să opriți cercetările în domeniul geneticii sau al inteligenței artificiale, așa cum în trecut era imposibil să opriți folosirea prafului de pușcă. 

Dar de îndată ce ne dăm seama că amenințarea vine din dezvoltarea nestăpânită și necontrolată a inteligenței artificiale, a geneticii sau a oricărui alt domeniu, va veni momentul să ajungem la un acord internațional cu privire la modul de reglementare a acestor lucruri.

Tucker Carlson: Apreciez tot timpul pe care l-ai dedicat. Vreau doar să vă pun o ultimă întrebare și este despre o persoană foarte faimoasă din Statele Unite. Evan Gershkovich, reporter la Wall Street Journal, are 32 de ani și se află în închisoare în Rusia de aproape un an. Aceasta este o poveste uriașă în Statele Unite și vreau doar să vă întreb în mod direct, fără a intra în detalii, despre versiunea dvs. despre ceea ce s-a întâmplat, dacă, în semn de decență, veți fi dispus să ni-l eliberați și noi vă vom ajuta să se întoarcă în Statele Unite?

Am făcut atât de multe gesturi de bunăvoință încât cred că le-am epuizat. Nu am văzut pe nimeni să ne răspundă într-un mod similar. Cu toate acestea, teoretic, putem spune că nu excludem că acest lucru s-ar putea întâmpla dacă partenerii noștri iau măsuri reciproce. 

Când vorbesc despre „parteneri” mă refer în primul rând la serviciile speciale. Serviciile speciale sunt în contact între ele, vorbesc despre problema în cauză. 

Nu există niciun tabu pentru a rezolva problema. Suntem dispuși să o rezolvăm, dar există câțiva termeni care sunt discutați prin canale speciale de servicii. Cred că se poate ajunge la un acord.

Tucker Carlson: Deci, în general, vreau să spun, aceste lucruri s-au întâmplat, evident, de secole. O țară prinde un alt spion în interiorul granițelor sale și îl schimbă cu unul dintre oamenii săi de informații din altă țară. Cred că ceea ce o face și nu este treaba mea, dar ceea ce face diferit este faptul că acest tip, evident, nu este un spion, este un copil și poate că a încălcat o lege într-un fel, dar nu este un spion și toată lumea știe asta și a fost ținut ostatic. Deci poate e în altă categorie, poate asta degradează Rusia.

Știi, există interpretări diferite a ceea ce constituie un „spion”, dar există unele lucruri cerute de lege. 

Dacă o persoană obține informații secrete și o face într-o manieră conspirativă, atunci aceasta se califică drept spionaj. Și exact asta făcea. 

A primit informații confidențiale și a făcut-o în secret. Poate că fusese implicat în toate astea, cineva l-ar fi putut târî în toate astea, poate că o făcuse din nepăsare sau din proprie inițiativă. 

Luând în considerare faptele, acest lucru se califică drept spionaj. Faptul este dovedit, întrucât a fost prins în flagrant în timp ce primea această informație. Dacă ar fi fost o scuză exagerată, o născocire sau ceva nedovedit, atunci povestea ar fi fost alta. Dar a fost prins în flagrant, obținând în secret informații clasificate. Deci ce este?

Tucker Carlson: Dar sugerezi că a lucrat pentru guvernul SUA sau NATO? Sau era pur și simplu un jurnalist căruia i s-a oferit material pe care nu ar fi trebuit să-l aibă? Par lucruri foarte diferite.

Nu știu pentru cine a lucrat. Dar aș dori să reiterez că obținerea de informații clasificate în secret se numește spionaj, iar el a lucrat pentru serviciile speciale ale SUA și pentru alte agenții. 

Depinde de serviciile speciale să ajungă la o înțelegere. S-au pus niște baze. Sunt oameni care, în opinia noastră, nu au legătură cu servicii speciale.

Permiteți-mi să vă spun povestea unei persoane care ispășește o pedeapsă într-o țară aliată cu Statele Unite. 

Acea persoană, din sentimente patriotice, a eliminat un bandit într-una din capitalele europene. În timpul evenimentelor din Caucaz, știți ce făcea [banditul]? Nu vreau să spun, dar o voi face oricum. 

I-a aruncat pe soldații noștri capturați pe șosea și apoi și-a condus mașina peste capul lor. Ce fel de persoană este acela? Poate fi numit măcar om? 

Dar a fost un patriot care l-a eliminat într-una din capitalele europene. Fie că a făcut-o de bună voie sau nu, aceasta este o altă întrebare.

Tucker Carlson: Sper că îl vei elibera. Domnule Președinte, vă mulțumesc!

De asemenea, vreau să se întoarcă în sfârșit în patria sa. Sunt absolut sincer. Dar vă mai spun încă o dată, dialogul continuă. 

Cu cât facem publice lucrurile de această natură, cu atât devine mai dificil să le rezolvăm. Totul trebuie făcut cu calm.

Tucker Carlson: Mă întreb dacă acest lucru este adevărat și în cazul războiului, totuși, vreau să spun, cred că vreau să pun o altă întrebare, care este și poate nu vrei să spui asta din motive strategice, dar ești îngrijorat de ceea ce se întâmplă în Ucraina ar putea duce la ceva mult mai mare și mult mai oribil și cât de motivat ești să suni guvernul SUA și să spui „să facem înțelegerea”?

Am spus deja că nu am refuzat să vorbim. Suntem dispuși să negociem. Este partea de vest și Ucraina care este evident un stat satelit al Statelor Unite. Este evident. 

Nu vreau să iei asta ca și cum aș căuta un cuvânt tare sau o insultă, dar amândoi înțelegem ce se întâmplă. S-a oferit sprijin financiar, în valoare de 72 de miliarde de dolari. 

Pe locul doi ocupă Germania, urmată de celelalte țări europene. Zeci de miliarde de dolari merg în Ucraina. Există un aflux uriaș de arme. 

În acest caz, actualei conduceri ucrainene ar trebui să i se spună să se oprească și să stea la masa negocierilor, revocând acest decret absurd. Nu am refuzat.

Tucker Carlson: Ei bine, bineînțeles, ai spus-o deja – nu credeam că ai vrut să spune ca o insultă – pentru că ai spus deja, corect, că s-a raportat că Ucraina a fost împiedicată să negocieze un acord de pace de către fostul premier britanic, ministru acționând în numele administrației Biden. Desigur, este satelitul nostru, țările mari controlează țările mici, acest lucru nu este nimic nou. Și de aceea am cerut să tratați direct cu administrația Biden, care ia aceste decizii, și nu cu președintele Zelensky al Ucrainei.

Ei bine, dacă administrația Zelensky din Ucraina a refuzat să negocieze, presupun că a făcut-o la instrucțiunile Washingtonului. 

Dacă Washingtonul crede că este o decizie proastă, abandoneaz-o, găsește o scuză plină de tact pentru a nu insulta pe nimeni, găsește o cale de ieșire. 

Nu noi am luat această decizie, ei au fost, așa că să-i lăsăm să se întoarcă. Asta e tot. Totuși, au luat decizia greșită și acum ar trebui să căutăm o ieșire din această situație, să-și corecteze greșelile? Ei să le corecteze singuri.

Tucker Carlson: Așadar, vreau doar să mă asigur că nu înțeleg greșit ceea ce spui: Doriți o soluție negociată la ceea ce se întâmplă în Ucraina?

Corect. Și am făcut-o, am pregătit un document uriaș la Istanbul care a fost semnat de șeful delegației ucrainene. Și-a pus semnătura pe unele măsuri, nu pe toate. Și-a pus semnătura și apoi el însuși a spus că premierul britanic i-a împiedicat să le semneze.

Știu că se poate spune că este greșeala noastră, noi am escaladat situația și am decis să punem capăt războiului început în 2014 în Donbass, așa cum am mai spus, cu armele. 

Aș vrea să mă întorc mai departe în istorie, v-am spus deja, tocmai discutam. Să ne întoarcem la 1991 când ni s-a promis că NATO nu va fi extins, la 2008 când s-au deschis porțile NATO, la Declarația de suveranitate de stat a Ucrainei prin care Ucraina este declarată stat neutru. 

Să revenim la faptul că bazele militare NATO și SUA au început să apară pe teritoriul Ucrainei, creând o amenințare pentru noi. Să ne întoarcem la lovitura de stat din Ucraina din 2014.

Dar e inutil, nu-i așa? Am putea merge înainte și înapoi pentru totdeauna. Dar au întrerupt negocierile. Este o greșeală? Da, remediați. Noi suntem gata. Ce altceva este nevoie?

Tucker Carlson: Crezi că este prea umilitor în acest moment ca NATO să accepte controlul rusesc asupra a ceea ce era teritoriul ucrainean în urmă cu doi ani?

Le-am spus să se gândească la cum să o facă cu demnitate. Există opțiuni dacă există voință. Până acum a existat un scandal și un strigăt pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei pe câmpul de luptă. 

Acum, se pare, își dau seama că este greu, dacă nu imposibil, de realizat. În opinia mea, este imposibil prin definiție, nu se va întâmpla niciodată. 

Mi se pare că acum și cei care dețin puterea în Occident și-au dat seama de asta. Dacă da, dacă s-a întâmplat, ei trebuie să se gândească la ce să facă în continuare. Suntem pregătiți pentru acest dialog.

Tucker Carlson: Ai fi dispus să spui: „Felicitări, NATO, ai câștigat?” Și păstrați situația acolo unde este acum?

Știți, acestea sunt negocieri pe care nimeni nu este dispus să le facă sau, mai precis, sunt dispuși, dar nu știu cum să le facă. Știu că o vor. 

Nu numai că o văd, dar știu că o doresc, dar se chinuie să-și dea seama cum să o facă. Ei au adus situația acolo unde suntem noi. Nu noi am făcut-o, au făcut-o partenerii și adversarii noștri. 

Ei bine, acum să-i lăsăm să se gândească la cum să inverseze situația. Nu suntem împotrivă. Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist. Această mobilizare nesfârșită în Ucraina, isteria, problemele interne – mai devreme sau mai târziu totul va duce la un acord. 

Știi, poate ți se va părea ciudat dată fiind situația actuală, dar relațiile dintre cele două popoare vor fi tot refăcute. Va dura mult, dar se vor vindeca.

Vă voi da câteva exemple foarte neobișnuite. Există o luptă pe câmpul de luptă, iată un exemplu concret: soldații ucraineni au fost înconjurați (acesta este un exemplu din viața reală), soldații noștri au strigat la ei: „Nu există nicio șansă! Predați-vă! Ieșiți afară și veți rămâne în viață!” 

Deodată, soldații ucraineni au strigat de acolo în rusă, rusă perfectă, spunând: „Rușii nu se predau!” și toți au murit. 

Ei încă se identifică ca ruși. Ceea ce se întâmplă este, într-o oarecare măsură, un element al unui război civil. 

Toată lumea din Occident crede că poporul rus a fost întotdeauna divizat de ostilități. Nu. Se vor reuni. Unitatea este încă acolo.

De ce autoritățile ucrainene demontează Biserica Ortodoxă Ucraineană? Pentru că ne unește nu numai teritoriul, ci ne unește sufletele. Nimeni nu va putea separa sufletul. Terminăm aici sau mai sunt întrebări?

Să terminăm, mulțumesc domnule președinte.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2024/02/09/la-traduzione-integrale-dellintervista-rilasciata-da-vladimir-putin-a-tucker-carlson/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).