Anti Fakenews

BOOM: Adevărul despre simbolul imprimat pe hanoracul lui Zelensky!

BOOM: Adevărul despre simbolul imprimat pe hanoracul lui Zelensky!

Vizita recentă a lui Zelensky în Italia a stârnit numeroase controverse, inclusiv acuzații de nazism din cauza unui simbol de pe hanoracul purtat de președintele ucrainean în timpul întâlnirilor cu Giorgia MeloniMattarella și Papa Francisc

Este vorba despre Bergbauernhilfe , un trident cu o sabie în centru, simbol atribuit de critici lui Stepan Bandera și Organizației Naționaliștilor Ucraineni (OUN) și organizației paramilitare de extremă dreapta, ultranaționalistă, neonazista sau neofascistă, Pravyj Sektor. 

Nu vă grăbiți să căutați Bergbauernhilfe pe Wikipedia, pentru că, așa cum a remarcat Pubble într-un videoclip care a devenit viral, pagina a fost în mod ciudat ștearsă.

Să presupunem că Zelensky, deși evreu, nu este nou în ambiguitate și contiguitate cu retorica nazistă, prin urmare, faptul că se prezintă cu un simbol de acest fel nu este o știre în sine! 

Dacă este ceva uluitor, este pentru că o arată în întâlnirile instituționale cu cele mai înalte funcții ale statului (și, nu în ultimul rând, cu pontiful). 

Mașina digitală a inchiziției, menită să apere fiecare mișcare a președintelui ucrainean, în ochii opiniei publice, nu mai este surprinzătoare. 

În Italia, de fiecare dată când se strecoară umbra neonazismului, declanșează contra-propaganda presei belicoase care urmărește „normalizarea” fenomenului, înfățișând activiștii de extremă dreapta drept eroi romantici care-l „citesc pe Kant” (gândiți-vă la interviu publicat de cotidianul italian Repubblica cu comandantului Dmytro Kuharchuck al Regimentului Azov) sau compararea unui general neo-nazist Vyacheslav Abroskin cu Oskar Schindler (cazul monologului/scuzele lui Gramellini) la televiziunea Rai3 în care îl definea pe Abroskin drept „om drept”).

De asemenea, nu este prima dată când președintele ucrainean poartă infamul hanorac negru cu tridentul disputat. 

Acest lucru este repetat în timpul unui interviu din 2023 cu jurnalistul ucrainean Dmytro Komarov, al unui interviu din 30 martie 2023 cu Julie Pace de la Associated Press și în aprilie în timpul vizitei sale la Avdiivka.

Protestatarii, deși cu o oarecare inexactitate istorică (de exemplu, urmărirea înființării OUN până la Bandera) au subliniat că bannerul arborat pe hanoracul președintelui nu este stema națională a Ucrainei, un scut albastru care conține tryzub galben (în ucraineană: Тризуб, lit. „trident”) – dar cel atribuibil simbolului pro-naziștilor OUN, reabilitat după Euromaidan, și celui al neofasciștilor din Pravyj Sektor, (unde simbolul iese în evidență pe un fundal roșu și negru cu inscripția „Пра́вий се́ктор”) care în ianuarie 2014 a fost unul dintre cei mai importanți actori în confruntările de pe strada Hruševsk, în cadrul protestului Euromaidan

Pravyj Sektor a fost implicat și în ciocnirile care au dus la incendiul casei sindicale din Odesa , care a avut loc la 2 mai 2014, în care au fost ucise 48 de persoane, inclusiv activiști și personal sindical. 

Controversa a aprins rețelele de socializare, determinând intervenția promptă a milițiilor web: fact-checker-ii. 

Cei de la Bufale.net la Open, trecând și prin Ilfattoquotidiano.it, au făcut tot posibilul pentru a nega asocierea simbolului care ieșea în evidență pe hanoracul lui Zelensky cu cel al OUN și Pravyj Sektor. 

Pentru noii inchizitori digitali, de fapt, ar fi un crab mare, o halucinație în masă: simbolul ar fi pur și simplu o adaptare stilistică a stemei ucrainene:

”Nu, simbolul de pe cămașa lui Zelensky nu este „suprematism”, citează concluzia lor. 

Păcat că, în ciuda diverselor contorsionări, în simbolul național ucrainean (un trident, de fapt), nu există sabia OUN și Pravyj Sektor care iese în evidență în schimb pe hainele lui Zelensky care, ar trebui repetat, în schimbul dintelui central are o sabie. 

Mai mult, dezamăgitorul Claudio Michelizza, într-o postare pe Facebook încearcă în toate felurile să asocieze simbolul disputat cu cel al milițiilor terestre ucrainene: păcat că aici simbolul sabiei este exterior tridentului și nu fuzionat cu acesta. 

Săgețile, memele și asocierile de simboluri aruncate la întâmplare nu sunt suficiente pentru a dezavua un adevăr evident inconfortabil.

Simbolul hanoracului lui Zelensky, de fapt, deși cu o ușoară modernizare grafică, este în mod clar simbolul OUN, organizația naționaliștilor ucraineni fondată la Viena în 1929.

Chiar în acel an, Organizația Naționaliștilor Ucraineni a adoptat tryzub în haina sa de arme, însă înlocuind dintele central cu o sabie galbenă pe fond albastru. 

Simbolul OUN este opera designerului grafic ucrainean, de origine cazac, Robert Antonovich Lisovsky. Pentru aceasta, autoritățile sovietice au interzis simbolul, făcându-l ilegal

În 1940, OUN s-a împărțit în două facțiuni: membrii mai moderați îl susțineau pe Andriy Melnyk (OUN-M), în timp ce membrii mai tineri și mai radicali îl susțineau pe Stepan Bandera (OUN-B), avocatul alianței cu Germania lui Hitler, care avea s-a alăturat Organizației în 1931 și a făcut o carieră rapidă.

OUN-B s-a apropiat foarte mult de ideologia fascismului și în octombrie 1942 a fondat Armata Insurgentă Ucraineană (UPA), condusă de Roman Šuchevich, care a efectuat o curățenie etnică la scară largă împotriva populațiilor poloneze și evreiești. 

Există astăzi numeroase organizații politice de extremă dreaptă în Ucraina care pretind că sunt moștenitori ai tradițiilor politice ale OUN, inclusiv Svoboda, Pravyj Sektor, Adunarea Națională a Ucrainei și Congresul Naționaliștilor Ucraineni. 

Potrivit The Jerusalem Post, în urma revoluției ucrainene din 2014, opinia publică față de Stepan Bandera și alți colaboratori a fost din ce în ce mai pozitivă. 

În 2010, de fapt, i s-a acordat de către președintele Iușcenko titlul de erou al Ucrainei, ulterior revocat, deși figura sa este uneori folosită ca simbol al naționalismului ucrainean de marginile minorității neo-naziste.

Sursa: lindependente.online

Foto: captura youtube

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).