Editoriale

Să nu uităm: UE se zbate între principiile democratice și dubla măsură!

Să nu uităm: UE se zbate între principiile democratice și dubla măsură!

UE a condamnat ferm utilizarea brutală și disproporționată a forței de către autoritățile iraniene împotriva demonstranților pașnici și, prin urmare, a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Iranului.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, de la președinția rotativă a UE, a declarat că Uniunea sprijină pe deplin demonstrațiile din Iran.

„Credem că demonstrațiile pașnice au dreptul să aibă loc”, a spus el.

{source}<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">At today’s <a href="https://twitter.com/hashtag/FAC?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#FAC</a> the Ministers adopted a new package of sanctions against <a href="https://twitter.com/hashtag/Iran?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Iran</a>, targeting those driving the repression.<br><br>The EU strongly condemns the brutal and disproportionate use of force by the Iranian authorities against peaceful protesters. <a href="https://twitter.com/TobiasBillstrom?ref_src=twsrc%5Etfw">@TobiasBillstrom</a> <a href="https://t.co/cNeXZCTK79">pic.twitter.com/cNeXZCTK79</a></p>&mdash; Swedish Presidency of the Council of the EU (@sweden2023eu) <a href="https://twitter.com/sweden2023eu/status/1617465367353253888?ref_src=twsrc%5Etfw">January 23, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>{/source}

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, la sosirea sa la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, a spus însă că nu este posibilă includerea Pasdaran (Corpul Gărzilor Revoluției Islamice) pe lista teroristă a UE fără o decizie judecătorească.

„Trebuie să existe o instanță într-un stat membru care să emită o declarație juridică, o condamnare, iar apoi putem lucra la nivel european, dar trebuie să existe prima decizie a instanței”, a spus el.

Eurodeputații au solicitat autorităților Republicii Islamice să asigure eliberarea imediată și necondiționată a tuturor protestatarilor condamnați la moarte, și condamnă faptul că procedurile penale și pedeapsa cu moartea au fost instrumentalizate de regimul iranian pentru a elimina opoziția și a pedepsi cetățenii pentru că își exercită drepturile fundamentale. Cei responsabili de uciderea a sute de protestatari trebuie aduși în fața justiției, au spus aceștia.

Este regretabil că în acele state autoritare au loc anual foarte multe tragedii, iar cetățenii nu pot beneficia de anumite drepturi pe care noi, în această Uniune, încă le mai avem.

Dar eu întreb acum:

unde era această Uniune când, în perioada așa zisei pandemii, aveau loc manifestări pașnice în foarte multe țări din interiorul ei, amintind Italia, Franța, Germania și nu în ultimul rând Belgia, chiar la Bruxelles, iar protestatarii erau umiliți, bătuți, alungați cu lacrimogene, tunuri cu apă, deci prin forță, din marile piețe europene?!

Să înțeleg că atunci, cetățenii europeni nu erau îndreptățiți să protesteze pașnic, însă acum venim să corectăm alte state și mai mult, să le punem interdicții, unor regimuri totalitare care nu pot prin natura lor să respecte niște principii democratice pe care chiar ea, Uniunea, le-a încălcat în toți acești ultimi aproape 3 ani?!

Mulți români au participat la aceste proteste pașnice care au avut loc în interiorul UE, și atunci când ele nu au avut incidente de acest fel, dar și atunci când aceste incidente au fost provocate sau nu de către forțele de ordine din diverse țări, sau de anumiți agitatori infiltrați în mulțime, tocmai pentru a descuraja cetățenii să mai participe pe viitor la astfel de demonstrații.

Amintesc una dintre ele, cea care a avut loc la Roma, în Italia, în data de 9 octombrie 2021, contra certificatului verde impus ca obligatoriu la locul de muncă, unde au participat sute de mii de oameni, pașnic, până când mulțimea a fost divizată și a fost activat planul de acțiune împotriva cetățenilor care manifestau pașnic!

Dacă avem o UE cu două măsuri pe același subiect, atunci nu putem vorbi în nici un caz de o Uniune coerentă, democratică, care să-și respecte cetățenii indiferent de subiectul și nemulțumirea populară din acel moment.

Îmi veți spune poate, că totuși, în UE nu au murit oameni, sau au fost cazuri izolate de cetățeni care au decedat în urma protestelor în acești ultimi ani de dezastru umanitar.

Eu doresc să vă amintesc doar atât:

în perioada pandemică au fost încălcate atât tratate internaționale ale drepturilor omului, cât și constituțiile statelor democratice care formează UE, iar de curând sentințele din tribunalele țărilor UE demonstrează fix acest lucru.

Libertatea de exprimare, de manifestare, de a striga și lupta pentru drepturile și libertățile personale într-o societate așa zis democratică, nu pot fi niciodată supuse unor acte de violență, de provocare și de suprimare a unor demonstrații pașnice ale cetățenilor, care culmea erau și autorizate de autorități!

Să înțelegem că se folosesc accentuat sloganurile democratice în funcție de interesul de gestionare al situațiilor și scopurile urmărite, și nu ca un principiu general de analiză reală și echidistantă a evenimentelor ținând cont de desfășurările reale ale acestora, atunci când gestionarea onestă nu justifică acțiunile autorităților UE!

Autor: Daniel Oprican

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).