Sănătate

Covid: un nou studiu dezvăluie că vaccinurile ARNm pot duce la „erori imune”

Covid: un nou studiu dezvăluie că vaccinurile ARNm pot duce la „erori imune”

Un procent semnificativ dintre cei tratați cu vaccinuri Covid bazate pe tehnologia ARNm au experimentat un „răspuns imun neașteptat”.

Toate acestea din cauza unei erori de citire a unei părți din materialul genetic, care poate duce la producerea de proteine ​​necăutate în locul Spike-ului dorit, responsabil de imunitatea de răspuns așteptată de la vaccinare.

Acest lucru este raportat de un nou studiu revizuit de colegi, publicat în Nature, realizat de Universitatea din Cambridge și finanțat parțial de guvernul englez.

Fenomenul observat se numește „frameshifting” și ​​constă într-o eroare de citire a ribozomilor, care în timpul procesului de construcție a proteinei „sare” unele informații prezente în informații genetice similare unei biciclete care sare o viteză.

Cercetătorii au propus apoi o modificare a tehnologiei care ar reduce considerabil fenomenul și au adăugat că datele referitoare la miliarde de vaccinări din întreaga lume confirmă că siguranța vaccinurilor nu este pusă sub semnul întrebării.

Cercetarea a fost întâmpinată cu interes și de Pfizer, care a promis că va explora noi aplicații în viitor. Cu toate acestea, declarațiile autorilor nu par să-l fi convins pe profesorul Giovanni Frajese din Italia, care a comentat exclusiv pentru ziarul italian L ‘independente această cercetare.

Vaccinurile MRNA au fost principala armă de apărare adoptată în lupta împotriva Covid-19.

În Italia, Pfizer și Moderna reprezintă aproape 90% din dozele totale administrate (aproximativ 145 de milioane), iar tehnologia lor inovatoare le-a adus Premiul Nobel pentru Medicină din 2023 dezvoltatorilor săi.

Mecanismul lor de acțiune implică transmiterea ARN-ului mesager (sau ARNm) în interiorul celulelor receptorului, care prin ribozomi – mici „fabrici” care traduc informațiile genetice în proteine ​​– începe producerea proteinei Spike, care va fi recunoscută ca străină de organism care va activa apoi răspunsul imun și producerea de anticorpi.

Cu toate acestea, conform unui nou studiu publicat în Natura, mecanismul poate să nu fie activat întotdeauna corect și ar putea astfel duce la producția de proteine ​​suplimentare neintenționate, provocând o „eroare imună” după vaccinare.

Cercetătorii au studiat reacția medicamentelor in vitro, pe șoareci și pe 20 de voluntari care au primit vaccinul Pfizer/BionTech care au fost comparați cu 20 vaccinați cu Astrazeneca.

Ei au descoperit astfel că într-un număr semnificativ de cazuri vaccinate cu ARNm s-a observat așa-numita „ribozomal frameshifting”: un fenomen biologic care are loc în timpul traducerii mesajului genetic și care implică producerea de proteine ​​diferite decât era de așteptat.

Ribozomul omite astfel o parte din informație, declanșând un fenomen similar cu ceea ce se întâmplă cu o bicicletă care sare o viteză.

Procesul răstoarnă complet modul în care codul este interpretat și îl face să producă proteine ​​fără sens, neintenționate.

Autorii studiului au identificat cauza schimbării cadrului în modificarea monofosfatului de uridină, una dintre nucleotidele ARN care este modificată artificial pentru a permite vaccinului să funcționeze.

De asemenea, cercetătorii au verificat și au propus o soluție: modificarea codului ARNm pentru a minimiza utilizarea pseudo-uridinei problematice, înlocuind-o cu o bază naturală care ar preveni astfel „săriturile” nedorite în procesul de citire.

Utilizarea acestei noi „codări anti-alunecare” a trezit și interesul Pfizer, care a declarat:

„Salutăm cercetările independente și dezbaterile academice pentru a avansa știința tehnologiei ARNm.

Continuăm să promovăm cercetarea ARNm și, împreună cu comunitatea științifică, explorăm noi aplicații pentru această platformă promițătoare pentru a ajuta la prevenirea și tratarea spectrului de boli umane.”

Cercetătorii au explicat apoi că datele referitoare la miliarde de imunizări din întreaga lume „confirmă fără îndoială că vaccinarea cu ARNm împotriva Covid-19 este sigură”.

Stephen Griffin, expert în virologie și profesor la Universitatea din Leeds care nu este implicat în cercetare, a spus:

„Este important să înțelegem că aceste evenimente sunt posibile, dar acest lucru nu implică în niciun caz că înregistrarea de siguranță a populației stabilită pentru aceste vaccinuri, care au administrat peste 13 miliarde de doze din 2021, ar trebui să fie pusă sub semnul întrebării”. 

Afirmații care, totuși, nu par să fie în total acord cu ceea ce au scris autorii înșiși în cercetare:

”Este important să se continue studiul traducerii greșite și imunogenității ARNm terapeutic, deoarece evoluția răspunsurilor anticorpilor și celulelor T citolitice nu a fost evaluată sistematic la om.”

Și apoi:

„Aceste constatări sunt de o importanță deosebită pentru înțelegerea noastră fundamentală a modului în care modificarea ribonucleotidelor afectează traducerea ARNm și pentru proiectarea și optimizarea viitoarelor terapii bazate pe ARNm pentru a evita evenimentele de traducere greșită care ar putea scădea eficacitatea sau crește toxicitatea”.

Afirmațiile autorilor nu par să-l fi convins nici pe Giovanni Frajese, endocrinolog și profesor la Universitatea Foro Italico din Roma, care a comentat cercetarea astfel:

„Acest studiu a venit cam ca un șurub din senin și ne explică cât de mult nu știm încă despre aceste medicamente.

S-a descoperit că introducerea bazei sintetice care protejează ARN-ul de degradare poate duce la producerea de alte proteine ​​decât cea căutată și, în acest fel, să nu declanșeze efectul de protecție față de virus.

Aceste informații, sosite la 3 ani de la aprobarea vaccinurilor, ne fac să înțelegem cât de puține știm încă despre aceste medicamente și cât de orbește am încercat să testăm efectele unui produs asupra populației pe care abia acum începem să-l înțelegem.”

Frajese a comentat apoi afirmațiile autorilor cercetării:

„Orice date apar, până la urmă există mereu același comentariu:

„lumea reală ne spune că vaccinurile au funcționat în condițiile în care au fost administrate la mii de oameni”.

Dar aceasta nu este deloc un fapt științific, ci o observație empirică care trebuie contextualizată în trei ani în care medicii și cercetătorii au luat parte într-o manieră necritică, neadmițând adevărul.

Aceste declarații, făcute comentând cercetări care sugerează că apar probleme pe lângă eficacitatea redusă, subliniază că dorința de a continua să mențină iluzia narațiunii pandemiei este evident mai puternică decât logica”.

Surse:

https://www.lindipendente.online/2023/12/14/covid-un-nuovo-studio-rivela-che-i-vaccini-a-mrna-possono-portare-ad-errori-immunitari/

https://www.lindipendente.online/2023/10/03/nobel-per-la-medicina-2023-per-i-vaccini-contro-il-covid-un-premio-piu-che-mai-politico/

https://www.nature.com/articles/s41586-023-06800-3#data-availability

https://www.bbc.com/news/health-67625180

https://www.telegraph.co.uk/news/2023/12/06/mrna-jabs-modena-pfizer-quarter-unintended-response/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).